23 yıl sonraki ilk idam sapığa

Güncelleme Tarihi:

23 yıl sonraki ilk idam sapığa
Oluşturulma Tarihi: Şubat 06, 1999 00:00

Haberin Devamı

Filipinler'de 10 yaşındaki üvey kızına tecavüz eden bir boyacı, 23 yıl aradan sonra zehirli iğneyle idam edilen ilk mahkum oldu.

İdamı Manila'daki New Bilibid Cezaevi'nde infaz edilen Leo Echegaray, son öğününde karides, dana haşlama ve ızgara balık istedi, sonra bir sigara tüttürüp birkaç mektup yazdı. Üzerinde turuncu hapishane üniforması, elinde İncil ve boynunda haç bulunan Leo Echegaray, dün gece yarısından sonra hücresinden alınarak infaz odasına götürüldü.

Son sözü: Bebeğim beni affet

İnfaz masasına yatırılan Echegaray, kolları ve bacakları bağlandıktan sonra yerel saatle 03.00'te zehir vücuda enjekte edildi. Saat 03.19'da mahkumun öldüğü açıklandı. Adalet Bakanı Serafin Cuevas'a göre mahkumun son sözleri, ‘‘Suçlandığım suçtan dolayı Filipin halkından af diliyorum. Bir Filipinli başka bir Filipinli'yi öldürdü' dedi. Televizyonlar ise mahkumun son nefesini verirken ‘‘Bebeğim beni affet’’ diyerek kızından özür dilediğini bildirdi.

TV'den idama geri sayım

1976'dan bu yana ilk kez gerçekleşen idam Filipinler'de çok tartışıldı. Filipinler Devlet Başkanı Estrada, Kanada, AB, Vatikan ve uluslararası insan hakları kuruluşlarından gelen baskıya rağmen, mahkumu affetmedi. Filipinler'in en büyük TV kanalı ABS-CBN ise ekranında yayınladığı saatle mahkumun idamına geri saydı.

Düşük IQ'yle idamdan döndü

ABD'nin Chicago kentinde inanılmaz bir olay yaşandı. 2 kişiyi öldürme suçundan 16 yıldır hapiste olan 43 yaşındaki idam mahkumu Anthony Porter infaza 2 gün kala mucizevi bir şekilde hem idamdan, hem de hapisten kurtuldu. İlk müjde Illinois Yüksek Mahkemesi'nin kararıyla geldi. Mahkeme mahkumun IQ'sunun (zeka düzeyinin) çok düşük olması nedeniyle yasalara göre idam edilemeyeceğine karar verdi. İkinci müjde de bir grup gazetecilik öğrencisinden geldi. Konuyu araştıran bu öğrenciler, bir dedektif aracılığıyla gerçek suçluyu yakalattılar.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!