Dünyanın en büyük fabrikasında yangın çıktı

Güncelleme Tarihi:

Dünyanın en büyük fabrikasında yangın çıktı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 27, 2013 09:59

Yalova'ya 13 kilometre uzaklıkta bulunan AKSA Akrilik fabrikasının elyaf deposunda sabah 08.30 sıralarında yangın çıktı. Bir anda alevler içinde kalan fabrikadan çıkan dumanlar kilometrelerce öteden, bile görüldü. Yaklaşık 6 saatlik çalışmanın ardından yangın kontrol altına alındı. Yangın bölgesinde bulunan Hürriyet Ekonomi Müdürü Sefer Levent, çevrede keskin bir kimyasal kokunun etkili olduğunu söyledi. 1968'de kurulan Aksa, kendi alanında dünyanın sayılı üreticilerinden biri. Şirketin piyasa değeri 1 milyar lirayı geçiyor.

Haberin Devamı

Akkök Şirketler Grubu’na ait Aksa Akrilik Kimya Sanayi tesislerinde bu sabah yangın çıktı. Elyaf depolarında saat 08.30’da başlayan ve kısa sürede genişleyen yangının söndürülmesi için çevredeki tüm itfaiye ekipleri seferber oldu. Aksa Akrilik Kimya Sanayi A.Ş., yıllık 308 bin ton üretim kapasitesiyle dünyanın tek çatı altında en büyük akrilik elyaf üreticisi konumunda bulunuyor.


DEV FABRİKDA BÜYÜK YANGIN


BÜYÜK YANGINDAN FOTOĞRAFLAR

YANGIN ANI AMATÖR KAMERADA / WEB TV

17 AĞUSTOS DEPREMİNDEN SONRA KİMYASAL SIZINTI OLMUŞTU

Yalova- Karamürsel karayolunun 13’üncü kilometresinde bulunan Aksa Akrilik Kimya Sanayi tesislerinde henüz bilinmeyen nedenle başlayan yangın, patlamalarla genişledi. Alevler elyaf deposunu sararken, yükselen simsiyah duman bölgeyi kapladı. İlk anda çevredeki sanayi tesislerinin itfaiye gruplarının müdahale ettiği yangını söndürmek için Yalova, İzmit, Karamürsel, Taşköprü belediyeleri itfaiyeleri de seferber oldu.

Haberin Devamı

Dünyanın en büyük fabrikasında yangın çıktı
YANGIN DEPOLARDA ÇIKTI

Hürriyet Gazetesi Ekonomi Müdürü Sefer Levent: "Şu saat itibari ile yangın yerinde soğutma çalışmaları yapılıyor. Olay çok üzüntü verici. Ancak bu çapta büyük bir yangında sevindirici taraf, yangının üretim tesislerinde çıkmamış olması. Yangın, fabrikanın depolama alanlarında çıktı. Böylesine büyük bir tesiste olayın kısmen de olsa ucuz atlatılması bu kötü olayın teselli veren tarafı.

Üretim kısmının yangından etkilenmemiş olması, Aksa’nın kısa süre içinde düzenli üretim akışının devam edeceğine yönelik beklentileri kuvvetlendiriyor. Yangının ne kadarlık bir alanda etkiliği olduğu, maddi kaybın ne kadar olduğu, yine şirketin böylesi bir durumdan ne kadar etkileneceği, önümüzdeki saatlerde yapılacak açıklamalar ile netleşir.

Ancak fabrika yetkilileri, yangının üretim tesislerinden uzak bir bölgede olması nedeni ile, kendi alanında dünyanın en büyük fabrikası olan Aksa’nın Yalova’daki tesisinde üretimin aksamadan devam edeceği yönünde bilgi verdi.

Buradaki en büyük sorunlardan biri, çevre üzerinde oluşan etki. Şu anda bölgede keskin bir kimyasal koku yayılmış durumda. Yangın bölgesindeki insanların çok dikkatli olması gerekir. Havanın rüzgarlı olması ve mevsimin kış olması çevre üzerindeki olumsuz etki açısından avantaj konumda."

Haberin Devamı

Alanında stratejik öneme sahip Aksa Akrilik Kimya Sanayi tesislerinin elyaf deposunu tamamen kaplayan yangını çevredeki tesislere sıçramadan kontrol altına almak için itfaiye ekipleri büyük bir çaba gösterdi. Yaklaşık 6 saatlik çalışmanın ardından yangın tamamen kontrol altına alındı.

Aksa Akrilik Kimya Sanayi A.Ş., yıllık 308 bin ton üretim kapasitesiyle dünyanın tek çatı altında en büyük akrilik elyaf üreticisi. Karbon elyaf yatırımıyla Türkiye’nin ilk ve tek dünyanın dokuzuncu karbon elyaf üreticisi olan tesisler 5 kıtaya ve 50’den fazla ülkeye ihracat yapıyor.

VALİ CİVELEK: CAN KAYBI YOK

Yalova Valisi Esengül Civelek, AKSA Akrilik Kimya Sanayi A.Ş. Fabrikası'nda çıkan yangınla ilgili, “Can kaybımız yok" dedi. Yalova-Karamürsel yolunda bulunan AKSA Akrilik Kimya Sanayi A.Ş. Fabrikası'na gelen Civelek, tesislerin içinde yaptığı incelemenin ardından, “Sabah duyduğumuz olaydan dolayı üzüldüğümüzü ifade ediyorum. Yangın, elyaf deposunda çıkmış. Can kaybımız yok" diye konuştu.

Haberin Devamı

Yalova Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı ve AKSA Yönetim Kurulu üyesi Celal Özel de yangının daha önemli yerlere ulaşmaması için tüm ekiplerin yoğun çaba gösterdiğini ve gerekli önlemlerin alındığını kaydetti.

Öte yandan yetkililer, alevlere yakın bölümde olan depolarda elyafların bulunması nedeniyle patlama ihtimallerine karşı güvenlik şeridi çekti. Vatandaşlar bölgeden uzaklaştırıldı. Çevre il ve ilçelerden itfaiye ekiplerinin destek amaçlı Yalova'ya doğru yola çıktığı belirtildi.

FORKLİFT AKÜSÜNÜN PATLADIĞI İDDİASI

Fabrikanın bulunduğu Taşköprü Beldesi Belediye Başkanı Ak Partili Şaban Ertan da elyaf depolarında çıkan yangına, forklift aküsünün patlamasının neden olduğunu duyduklarını, ancak kesin nedenin henüz bilinmediğini söyledi. Başkan Ertan, yangının çıktığı ürün deposunun da kimyasal maddelerin bulunduğu depolara uzak olmasının kendilerini biraz olsun rahatlattığını sözlerine ekledi.

AKSA'DAN AÇIKLAMA

Akkök Şirketler Grubu CEO’su Ahmet Dördüncü, Aksa Yönetim Kurulu üyesi Mustafa Yılmaz, Aksa Genel Müdürü Cengiz Taş yangının elektrik kontağından kaynaklanan bir sebeple çıktığını düşündüklerini ancak kesin sonucun incelemeler tamamlandıktan sonra ortaya çıkacağını belirtti.

Haberin Devamı

Akkök Şirketler Grubu CEO’su Ahmet Dördüncü, Aksa’da üretimin yarın sabahtan itibaren normal zamanlamasında devam edeceğini söyleyerek üretim hattının etkilenmediğini belirtti. Dördüncü; “Öncelikle bir can kaybı yaşanmadığını ve yaralı personel bulunmadığını, yangının ambarın tekstil sektöründe kullanılan akrilik elyaf bulunan kısmında meydana geldiğini belirtmek isterim. Tesisin diğer kimyasal madde depolayan ve işleyen kısımlarında herhangi bir olumsuzluk yaşanmadı. Dolayısıyla kimyasal bir etki söz konusu değildir. ” dedi.

1968'DE KURULDU

Temeli 1968'de Raif Dinçkök tarafından atılan Aksa, akrilik elyaf ve tekstil elyafları alanında dünyanın en büyük üreticilerinden biri. Hisselerinin yüzde 37,28'i halka açık olan şirketin piyasa değeri 1 milyar 33 milyon lira. Aksa, İstanbul Sanayi Odası'nın açıkladığı En Büyük 500 şirket listesine  1.7 milyar lira ciro ile 28'inci sırada bulunuyor.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!