Üniversitelere 'meclis' geliyor

Güncelleme Tarihi:

Üniversitelere meclis geliyor
Oluşturulma Tarihi: Aralık 13, 2012 13:47

YÖK, yasa taslağında tartışmalara neden olan üniversitelerin rektörlük seçimleri ile “son dakika” değişikliği yaptı.

Haberin Devamı

Taslağa son şeklini vermeye hazırlanan YÖK Genel Kurulu, rektörlük seçimlerinde birçok Avrupa ülkesinde de uygulanan ‘üniversite meclisleri’nin kurulması maddesini ekledi.

ÜNİVERSİTE MECLİSİ

Üniversite meclisi kendi aralarında yaptığı seçimle rektör adayını belirleyecek. Belirlenen rektör adayı YÖK’e gönderilecek. Üniversitelerde tüm akademik personelin katıldığı geniş çaplı bir seçim yapılmayacak. Sadece temsilcilerden oluşan meclis rektör adayını belirlemek için oy kullanacak. Eski sistemde olduğu gibi rektör adayını belirlemek için sadece akademik kadro değil, idari personel ve hatta öğrenciler arasından seçilen bir temsilci de oy kullanabilecek.

İDARİ PERSONEL VE ÖĞRENCİ DE VAR

YÖK yetkililerinden edinilen bilgiye göre, her üniversitede üniversitenin profesör, doçent, yardımcı doçent, doktor, araştırma görevlisi, öğretim elemanı, idare personel ve öğrencileri kendi aralarından temsilci seçmek için bir seçim yapacak.

TEK SEÇİMLİK

Haberin Devamı

Profesörler kendi temsilcilerini, doçentler kendi temsilcilerini ve üniversitede ki diğer kadrolarda kendi temsilcilerini seçecek. Her kadrodan seçilen bu temsilciler üniversite meclisini oluşturacak. Üniversitenin bütün katmanlarının görüşlerinin yer alacağı bu meclis sadece bir seçim için oluşturulacak. Kalıcı olmayacak. Bir sonraki rektörlük seçiminde yeni bir meclis oluşturulacak.

MECLİS SAYISI DEĞİŞECEK

Meclis kendi arasında yaptığı seçimle de, rektör adaylarını belirleyecek. Belirlenen rektör adayı YÖK’e gönderilecek. YÖK’teki elemenin ardından da rektörü Cumhurbaşkanı atayacak. Üniversitelerin meclislerinin kaç kişiden oluşacağı da üniversitenin büyüklüğüne göre değişecek. Üniversitedeki akademik kadronun sayısına göre mecliste temsil edilme sayısı belirlenecek. Örneğin kalabalık ve köklü üniversitelerde meclis 80- 90 kişiden oluşabilirken, küçük ve yeni kurulan üniversitelerde bu sayı 20- 25 arasında değişebilecek.

 


 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!