Gül: Ateşle oynamayın

Güncelleme Tarihi:

Gül: Ateşle oynamayın
Oluşturulma Tarihi: Aralık 12, 2012 00:00

Cumhurbaşkanı Gül, BM’de yeni statüsünün ardından dünTürkiye’ye gelen Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas’ı kabul etti. Gül, Köşk’teki kabulde, İsrail’in yeni yerleşim birimleri inşaatına başlamasını, “Bu ateşle oynamak. Yerleşim yeri kararını esefle kınıyoruz” diyerek sert dille eleştirdi. Başbakan Tayyip Erdoğan da İsrail ve ABD’ye Filistin konusunda sert mesajlar vererek, “Bu İsrail’i iyi tanıyalım. Bunlarda her oyun var. BM kararını kabul etsen ne etmesen ne, bundan sonra farklı olacak, oyun bu şekilde devam etmez. Ey İsrail kendine gel” dedi.

Haberin Devamı

 

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Filistin’in BM’de kazandığı, “Üye olmayan geçici devlet statüsü”nün ardından İsrail’in yeni yerleşim birimleri inşaatı için, “Bu ateşle oynamak. BM oylamasından ders alınmalı. Yerleşim yeri kararını esefle kınıyoruz” dedi. Gül, dün Çankaya Köşkü’nde yeni statünün ardından ilk resmi ziyaretini Türkiye’ye yapan Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas’ı kabul ederek, ortak basın toplantısında şunları söyledi:

“BİZ Filistin’e bu statüyü 1988’de, 25 sene önce verdik. Ümit ederiz çekimser kalan ülkeler de Filistin’in mevcut pozisyonuna kısa sürede destek verirler. Hayır oyu veren ülkeler de suyu yukarı akıtmanın doğru olmadığını anlarlar. En çok ders alması gereken ülke İsrail. Dünyada nasıl yalnız kaldığını, kendisini destekleyenleri nasıl yalnız bıraktığını görür ve barışçıl şekilde masaya oturması gerektiğini anlar.

Haberin Devamı

Ama ne yazık ki bu oylamadan sonra öfkeyle ayağa kalkan İsrail’in, Batı Şeria’da yeni yerleşim yerleri açma kararını esefle karşılıyoruz ve şiddetle tenkit ediyoruz. Kritik bir konudur. Bu kararı çok tehlikeli olarak görüyoruz ve bundan biran önce çekilmesini Doğu Kudüs’ün Filistin’in başkenti olacağı, 1967 sınırlarına çekileceği ve her 2 devletin yan yana yaşayabileceği bir güven ortamını kabul etmeleri gerekir. İsrail’in bütün çabalarının kendi aleyhine olacağı aşikardır. İsrail’in yerleşim yerleri politikasından vazgeçmesi gerektiğini bunun ateşle oynamak olduğunu ve bunun kesinlikle kabul edilemeyeceğini bilmesi gerekir. Şüphesiz ki Filistin’de böyle kritik bir süreçten geçilirken artık bu bölünmüşlüğün sona erdirilmesi gerekiyor. Bu uluslararası arenada tabii ki Filistin davasına ayrı bir güç katacaktır.” Konuk Devlet Başkanı Abbas’da Türkiye’ye siyasi, maddi ve diplomatik desteği için teşekkür etti.     

Haberin Devamı

ABD TAVIR DEĞİŞTİRMELİ

FİLİSTİN Devlet Başkanı Abbas, basın toplantısında ABD’yi eleştirerek, şöyle dedi: “Şüphesiz ki ABD kendisinin İsrail’e pakttaş olduğunu hiçbir zaman inkar etmemektedir. ABD, İsrail görüşü doğrultusunda oy kullandı. Bu mesele sadece bölge ülkelerini değil bütün dünyayı ilgilendiren meseledir. Ümit ederiz, ABD daha gerçekçi bir şekilde durumu göz önüne alır ve kendi görüş açısını değiştirir. ABD her zaman İsrail’in tarafında olursa barış olmaz.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!