Valiliğin 29 Ekim yasağını siyasiler değerlendirdi

Güncelleme Tarihi:

Valiliğin 29 Ekim yasağını siyasiler değerlendirdi
Oluşturulma Tarihi: Ekim 23, 2012 12:48

Ankara Valiliği’nin 29 Ekim yürüyüşüne izin verilmeyeceği yönündeki kararı Ankara Milletvekillerinin de gündeminde yer aldı. AK Parti’li Tülay Selamoğlu, “29 Ekime karşı herhangi bir hareket olduğu düşünelemez” derken, MHP’li Özcan Yeniçeri de “Bunu yasaklamak, kaldırmak, sınırlandırmak Cumhuriyetle olan bir sorunu gündeme getirir” tepkisini gösterdi.

Haberin Devamı

CHP Genel Başkan Yardımcısı Gökhan Günyadın da “Valiliğin kararını okudum. Yürüyüşe neden izin verilmediğine yönelik bir toplumsal gerekçe bulmakta zorlandım” değerlendirmesini yaptı.
Ankara Milletvekilleri Valiliğin aldığı kararı şöyle değerlendirdi:


AK Parti Grup Başkanvekili Ayşenur Bahçekapılı: Ben bu tartışmaya girmek istemiyorum. Beyanat vermeyeceğim. AK Parti Ankara Milletvekili Reha Denemeç: Ben tam takip etmedim. Konunun detayını bilmiyorum.


AK Parti Ankara Milletvekili Tülay Selamoğlu: Trafik sıkıntısı yaşanmasın diye yapıyorlar herhalde. Bilmiyorum bu konuyu. 29 Ekim’e karşı bir hareket niye olsun? Böyle bir mantık olur mu Allah aşkına? 29 Ekim Türkiye’nin kutladığı bir gün. Böyle bir şey düşünülemez. Çok mantıksız buluyorum böyle bir düşünceyi. Güvenlik ve trafik yoğunluğu açısından böyle bir karar alınmıştır. Belli hatlar kapatıldığında, bunun da çalışması daha önceden yapıldığı için, metro çalışmaları nedeniyle de sıkıntılar var. Bir sıkıntı yaşanmasın diye verilmiş bir karardır. 29 Ekim bu ülkede herhangi birilerinin tekelinde olan özel bir günümüz değil. Bütün ülkece onurla kutladığımız bir gün. 29 Ekim’e karşı herhangi bir hareket olduğu düşünülemez söylenemez de.

Haberin Devamı


CHP Genel Başkan Yardımcısı Gökhan Günaydın: Valiliğin kararını okudum. Yürüyüşe neden izin verilmediğine yönelik bir toplumsal gerekçe bulmakta zorlandım. İnsanlar 29 Ekim coşkusunu, sivil bir anlayışla yaşamak istiyorlar. Buna yönelik yasaklamayı bırakın, bir dahlin bile hukukla alakası olamaz. Cumhuriyeti demokratik bir anlayışla kutlamak isteyen insanlar, kimseden izin almak zorunda değillerdir. Bu çerçevede bir yasaklama, kısıtlama kabul edilemez. Bununla ilgili tüm çabaların hukukla, kamu yönetimiyle açıklanmaya çalışılması gerçeklere aykırıdır. Biz bunun altında yatan nedenleri biliyoruz. Siyasi mücadale bu konuda doğru neyse ortaya çıkaracaktır.
MHP Ankara Mİlletvekili Özcan Yeniçeri: 29 Ekim, cumhuriyetin kökleşmesinde ve aynı zamanda yaşatılmasında önemli bir tarih. İnsanların bu tarihi fırsat kabul ederek, cumhuriyetin topluma katkılarını, insanlara verdiği değeri, kendilerini ifade etme özgürlüklerini ortaya koymaları gerekiyor. Toplumun bunu her alanda duyması, hissetmesi gerekiyor. Bunlardan biri de sokaklardır. Cumhuriyeti saygıyla anmalarını sağlayacaktır. Bunu yasaklamak, kaldırmak, sınırlandırmak Cumhuriyetle olan bir sorunu gündeme getirir. İktidarın ve bu konuda karar verici unsurların bu davranışı yeniden gözden geçirmeleri gerekiyor. Yoksa tarih onları gözden geçirecektir. Bu tür şeylerle uğraşmak yerine ülkenin ekonomisini kalkınmayı sağlayacak çalışmalar içerisine girmeleri gerekiyor. Bunları yasaklamak inanılır bir iş değil. Hükümet asıl alanları ile uğraşması gerekirken, Cumhuriyet vurgusu yapan bir olguyu sınırlandırması kendi meşruiyetinde tartışma açmak anlamına gelir.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!