Tüzük değişikliğindeki önemli ayrıntı

Güncelleme Tarihi:

Tüzük değişikliğindeki önemli ayrıntı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 02, 2012 12:50

AK Parti'de dün yapılan Kongre'de uzun süredir tartışılan tüzük değişiklikleri de yapıldı. Yeni tüzük değişikleri ile, 3 dönem görev yapan milletvekili, belediye başkanı, il, ilçe ve belde başkanlarının, bir dönem ara verdikten sonra yeniden aday olmalarının önü açıldı.

Haberin Devamı

Benzer bir uygulama AK Parti Genel Başkanlığı için de yapıldı. Yeni tüzük değişikliği ile, üst üste dört kez partinin genel başkanlığını yapan kişi, bir dönem ara vermek koşuluyla, yeniden genel başkan adayı olabilecek. Bu durumda, Recep Tayyip Erdoğan önümüzdeki kongrede genel başkan adayı olamayacak. Ancak bir dönem ara verdikten sonra, istemesi halinde yeniden genel başkan adayı olabilecek.

AYRINTI ŞU: OLAĞANÜSTÜ KONGRE DE, BÜYÜK KONGRE SAYILIYOR

Tüzük değişikliğindeki o küçük ama önemli ayrıntı da, parti genel başkanının seçimine ilişkin 75. maddede yer aldı.

/images/100/0x0/55ea806ef018fbb8f8841ef8

Haberin Devamı

AK parti Kongresi'nde yapılan değişiklikle, 75. madde, "Parti Genel Başkanı, büyük kongre tarafından gizli oyla seçilir. Aynı kişi kurucu genel başkanlık hariç, kesintisiz en fazla 4 olağan dönem genel başkan seçilebilir, ancak ara veren kimseler tekrar aynı göreve seçilebilir" olarak değiştirildi.

Ancak madde yazılırken, "Büyük kongre"nin, olağan mı, yoksa olağanüstü kongre mi olduğuna ilişkin bir ibare koyulmadı.

AK parti kaynaklarına göre bunun hukuki sonucu şu olur;
Recep Tayyip Erdoğan partinin kurucu genel başkanı. Kuruculuk dışında, dördüncü dönemi de dünkü kongre ile başladı. Yani Erdoğan, tüzük gereği bir sonraki AK Parti kongresi'nde aday olamayacak. Parti Genel Başkanı olarak bir başka isim seçilecek.

Ancak partiden talep gelmesi ve bu çerçevede kısa süre içinde "olağanüstü kongre" toplanması halinde, Erdoğan yeniden Genel Başkan seçilebilecek. Olağan Kongre ile olağanüstü kongre arasındaki zaman dilimi de, Erdoğan'ın Genel Başkanlığa ara verdiği dönem olarak sayılacak.

Haberin Devamı

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!