BDP'li Tuncel'e 8 yıl 9 ay hapis

Güncelleme Tarihi:

BDPli Tuncele 8 yıl 9 ay hapis
Oluşturulma Tarihi: Eylül 18, 2012 14:30

BDP İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel,PKK terör örgütü üyesi olduğu gerekçesi ile 8 yıl 9 ay hapis cezasına çarptırıldı.

Haberin Devamı

Bu davadan tutuklu yargılanırken milletvekili seçilince tahliye edilen Tuncel hakkında yurt dışına çıkış yasağı konuldu. Mahkeme tarafından verilen hapis cezasının Yargıtay tarafından onanması durumunda milletvekilliğinin düşürülmesi gündeme gelecek olan Tuncel’in avukatı Baran Doğan karara itiraz edeceklerini söyledi. Avukat Doğan, “Mahkemenin kararının ardından temyiz süreci işleyecek. Kararı inceleyecek olan Yargıtay bu kararı ya onayacak ya da bozacak. Kararın onanması durumunda Sebahat Tuncel’e verilen hapis cezası kesinleşecek. Milletvekilliğinin düşmesi için TBMM’nin karar vermesi gerekiyor. Bu nedenle onama kararının ardından dosyası TBMM’ye gelecek ve burada bir karar verilecek” dedi.

Dava kapsamında daha önce 8 ay tutuklu kalan ve milletvekili seçildiği için tahliye olan Tuncel, cezasının onanması ve milletvekilliğinin düşürülmesi durumunda 5 yıl 10 ay daha hapis yatacak.

İstanbul 10’uncu Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmaya İbrahim Tekdemir ile terör örgütü üyesi olduğu gerekçesi ile 15 yıla kadar hapis istemiyle yargılanan Sebahat Tuncel katılmadı. Tuncel’in avukatlarından Ercan Kanar, müvekkilinin yasama dokunulmazlığı olduğunu belirterek, yargılamanın durdurulmasını istedi. Kanar, “Yargılamanın durdurulmasına ilişkin talebimizin kabul edilmemesi durumunda ise hakkında delil yetersizliğinden değil, değil yokluğundan beraat verilmesini talep ediyoruz” dedi.

“SİYASİLER SÖYLÜYOR, YARGILAMA DEĞİŞİYOR”

Haberin Devamı

Tuncel’in avukatlarından Baran Doğan ise Sebahat Tuncel’in milletvekili seçilmesinin ardından tahliye edildiğini, savcının itirazı üzerine tahliye gerekçesinin değiştirilerek yargılamasına devam edildiğini savundu. Doğan’ın, “Memlekette siyasiler bir şey söylüyor, yargılama değişiyor. İdris Naim Şahin bir şey söyledi gazeteciler tutuklandı. Başbakan ‘Asrın Hukuk Bürosu diye bir yer vardı’ dedi, avukatlar tutuklandı” diye konuştu.

“HİÇBİR MAKAM BİZE TALİMAT VEREMEZ”

Avukat Baran Doğan’ın “‘Başbakan yargıya söyledik’” demesi üzerine mahkeme başkanı Ömer Diken, “Bana kimse bir şey söyleyemez. Türkiye Cumhuriyeti’nde hiçbir makam bize talimat veremez. Cumhurbaşkanının, başbakanın, bakanların sözü onları bağlar. Siyasiler, idareciler bizi ilgilendirmez. Türkiye Cumhuriyeti halkı adına vicdanımıza göre yargılama yaparız” diye yanıt verdi.

Avukat Baran Doğan da “İlk defa böyle bir itirazı sizde görüyorum ve sizi tebrik ediyorum. Müvekkilim suçsuzdur beraatini istiyorum” dedi.

8 YIL 9 AY HAPİS VE YURT DIŞINA ÇIKIŞ YASAĞI

Haberin Devamı

Yaklaşık 6 yıldır devam eden davayı karara bağlayan mahkeme heyeti, BDP İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel’in sabit olan yasadışı PKK silahlı terör örgütüne üye olmak suçunu işlediğinin sabit olduğunu belirterek, suçun işleniş biçimine, suçun işlendiği yer ve zamana, suç konusunun önem ve değeri ve kastının yoğunluğuna istinaden 7 yıl hapis cezası ile cezalandırılmasına karar verdi. Suçun örgütün faaliyeti çerçevesinde işlenmiş olması gerekçesi ile Terörle Mücadele Yasası’nın 5’inci maddesi kapsamında yarı oranında arttırılarak 10 yıl 6 ay hapisle cezalandırılmasına karar veren mahkeme heyeti,Tuncel’in geleceği üzerindeki olası etkileri dikkate alarak 1/6 oranında indirerek 8 yıl 9 ay hapis cezasına çarptırılmasına ve cezanın infazından sonra denetimli serbestlik tedbirinin uygulanmasına karar verdi. Mahkeme heyeti ayrıca Tuncel hakkında yurt dışına çıkış yasağı koydu.

İbrahim Tekdemir hakkında örgüte yardım iddiasıyla açılan dava ise zaman aşımı süresi dolduğu gerekçesi ile ortadan kaldırıldı.

CEZAEVİNDEN MİLLETVEKİLİ SEÇİLDİ

Haberin Devamı

Kasım 2006’da gözaltına alınan Sebahat Tuncel sevk edildiği mahkeme tarafından yasadışı üyesi olduğu gerekçesi ile tutuklanmıştı. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede de Sebahat Tuncel’in örgüt üyesi olduğu gerekçesi ile 7 yıldan 15 yıla kadar hapsi istenmişti. Sebahat Tuncel, tutuklu yargılaması devam ederken cezaevinden bağımsız milletvekili adayı olmuştu. 22 Temmuz 2007’de yapılan genel seçimlerde İstanbul’dan milletvekili seçilen Sebahat Tuncel’in mazbatasını il seçim kurulundan alan avukatı Baran Doğan İstanbul 10’uncu Ağır Ceza Mahkemesi’ne başvurarak müvekkilinin tahliyesini istemişti.

YASAMA DOKUNULMAZLIĞI KAPSAMINDA TAHLİYE OLDU

Haberin Devamı

İstanbul 10’uncu Ağır Ceza Mahkemesi de mazbatanın mahkemeye ulaşmasının ardından 24 Temmuz 2007’de Anayasa’nın ‘Yasama dokunulmazlığı’nı düzenleyen 83’üncü maddesi gereğince tahliyesine ve dokunulmazlığı kalkana kadar yargılamasının durdurulmasına karar vermişti.

SAVCININ İTİRAZI ÜZERİNE GEREKÇE DEĞİŞTİ, YARGILAMA DEVAM ETTİ

İstanbul 10’uncu Ağır Ceza Mahkemesi’nin tahliye gerekçesinde maddi hata bulunduğunu, Anayasanın 83’üncü maddesi gereğince tahliye edilmesinin yasa hükümlerine uygun olmadığını öne süren İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı ise Tuncel’in tahliye gerekçesinin değiştirilmesini istemişti. Savcılık itirazının devamında devletin ülkesi ve milleti ile bölünmez bütünlüğünün amaçlayan faaliyetlerin yasama dokunulmazlığının dışında kalan faaliyetler olduğu ve istisna teşkil ettiğini belirterek, bu nedenle Sebahat Tuncel’in yasama dokunulmazlığının bulunduğu gerekçesi ile ve ileride mahkemenin vereceği kararı da etkileyeceği öne sürülerek tahliye gerekçesinin düzeltilmesini istemişti. Savcılığın talebini inceleyen mahkemede tahliye gerekçesinden yasama dokunulmazlığını düzenleyen Anayasa’nın 83’üncü maddesine ilişkin kısmı çıkartarak, savcılığın talebi doğrultusunda Tuncel’in tahliyesine gerekçe olarak kaçma ihtimalinin ve delilleri karartma şüphesinin bulmamasını göstererek yargılamanın devam etmesine karar vermişti.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!