Yoros Kalesi'nde iyi şeyler oluyor

Güncelleme Tarihi:

Yoros Kalesinde iyi şeyler oluyor
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 25, 2012 00:00

İstanbul’un ayakta kalan son Bizans kalesi, 1200 yaşındaki Yoros, yıllarca kaderine terk edildi. İnsanlar burayı mangal ve piknik yapmak için, hayvanlar ise otlak alanı olarak kullandı.

Haberin Devamı

Karadeniz’in sert rüzgarları bile surlarını ve kulelerini yıkamadı. İstanbul Üniversitesi Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Asnu Bilban Yalçın’ın başkanlığında, 3 yıl önce kazılar başladı. Ödenek yetersizliğinden yılda sadece 1.5 ay kazı çalışması yapılabildi.

İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu beraberindeki İstanbul Kültür ve Turizm Müdürü Prof. Dr. Ahmet Emre Bilgili ile dün, kazı çalışmalarının 3’üncü yılının son günü kaleyi ziyaret ederek çalışmalar hakkında bilgi aldı. Mutlu, öümüzdeki yıl kazı çalışmaları için İl Özel İdaresi’nden en az 700 bin lira olmak üzere kaynak sözü vererek, çalışmaların hızlandırılmasını istedi. Hüseyin Avni Mutlu, “Umuyorum bundan sonraki çalışmalar, İstanbul’un tarihine, geçmişine yönelik çok daha önemli bulgulara ulaşılacak. Tarihe sahip çıkacağız. Kazı ekibimiz, yılda 1.5 ay yerine en az 6 ay çalışacak” dedi.

Haberin Devamı

15 yıllık proje Prof. Dr. Asnu Bilban Yalçın ise şunları söyledi: “Oldukça önemli buluntulara ulaştık. İstanbul’un tek ortaçağ kalesi. Kaynaklar bize, Antik dönemlerdeki, bütün denizcilik haritalarının başlangıç noktalarının buradan alındığını gösteriyor. Kale içinde, en üst tabakalarda Osmanlı dönemine ait eserler bulundu. Bunlar çoğunlukla günlük kullanıma dair objeler, askerlere ait silahlar, gülleler. Çok sayıda lüle ve sikkeler bulundu. Yoros, 15 yıllık bir proje ama daha uzun da sürebilir. Boğaza kadar ulaşan bir dış kale de var. Umudumuz ileriki yıllarda bütün kaleyi gerekli arkeolojik kazılarını yapıp sonrasında restorasyon çalışmalarını gerçekleştirebilmek.”

Boğaz’ın Karadeniz’e açılan en önemli noktasında yer alan ve antik çağdan beri kutsal sayılan tepe üzerindeki Yoros Kalesi’ndeki kazı çalışmaları tamamlandıktan sonra restore edilip ören yeri olarak İstanbul turizminin yeni çekim noktası olarak düzenlenecek.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!