Füze benzeri bir başka aygıt olabilir

Güncelleme Tarihi:

Füze benzeri bir başka aygıt olabilir
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 11, 2012 00:00

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Suriye’nin düşürdüğü Türk uçağının neyle vurulduğunun henüz tespit edilemediğini belirterek, “Vurulma biçimi füzeyle veya füze benzeri bir başka aygıt ile yapılmış olabileceğini gösteriyor” dedi.

Haberin Devamı

TRT ile Moritanya Radyo ve Televizyon Kurumları arasında yapılacak işbirliğine ilişkin protokol imza töreninin ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Arınç, şunları söyledi:

Suriye karasularında

Aramalarda daha farklı buluntular ortaya çıkabilir. Radarla ilgili uçuşa ait bütün bilgiler elimizdedir. Suriye hava sahası içinde düşürülmediği, 13.5 mil uzaklıkta vurulduğu ancak sonra uçağımızın Suriye karasuları içinde düştüğü bir gerçektir. ‘Orada mı, burada mı düştü’ spekülasyonlarına izin vermemek gerekir.

Karşılaştıralım

Esad ile bir Türk gazetecinin yaptığı röportajlardan da görüyoruz ki, Suriye bir Türk uçağını düşürdüğünü kabul etmekte. Kendi karasuları veya hava alanı içinde uçtuğu için vurulduğunu söylemektedir. Elimizdeki kayıtlar bu beyanların doğru olmadığını gösteriyor. Eğer onların elinde bunların aksini gösterecek bilgiler, belgeler varsa veya bir 3’üncü ülkenin kayıtları varsa, biz onlarla kendi bilgilerimizi karşılaştırmaya hazırız.

Haberin Devamı

Büyük gövde suda

Şu ana kadar buluntulardan uçağın füze ile mi veya uçaksavar mermisi ile düşürüldüğü konusunda tespite yarayacak bir parça elde edilemedi bildiğim kadarıyla. Ancak eğer 13.5 mil uzaklıkta vurulduğunu biz iddia ediyor ve buna kesinlikle inanıyorsak bunu uçaksavar ile yapmak mümkün değil. Aslında Suriye’nin ilk planda Türkiye’ye teslim ettiği ilk parçada yapılan kriminal çalışmalarda mermi izine rastlanmadı. Daha sonra bulunan bir parçada da ne şekilde düşürüldüğüne ilişkin bir buluntu veya bir iz tespit edilemedi. Füze ile olma ihtimalinin daha yüksek olduğunu teknik olarak ispat etmiş oluyoruz. Eğer bir uçaksavar limiti içerisindeyse bunun çok daha yakından vurulmuş olması ve belki bugüne kadar elde edilmiş parçalardan bunun tespit edilmesi mümkün olurdu. Tabii uçağın büyük gövdesi su altındadır, çıkarılacaktır.

Nasıl olduğu açıklanır

Teknik olarak, askeri bilirkişilerin veya askerlikte bu konuda ihtisas yapmış kişilerin açıklamaları, bu yükseklikte ve bu alanda vurulma biçiminin füze veya füze benzeri bir başka aygıt ile yapılmış olabileceğini gösteriyor. Elimizde deliller de arttıkça kesin vurulma şeklini Genelkurmayımız açıklamış olacaktır.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!