Gazi Üniversitesi tarihinde bir ilk

Güncelleme Tarihi:

Gazi Üniversitesi tarihinde bir ilk
Oluşturulma Tarihi: Haziran 15, 2012 11:40

Türkiye'nin önde gelen üniversitelerinde Ankara Gazi Üniversitesi'nde rektörlük seçimi heyecanı vardı uzun süredir. Ve seçimler yapıldı... Sürpriz, bir kadın adaydan geldi.

Haberin Devamı

Seçimlere katılan 10 aday arasında tek kadın olan Prof. Ayşe Dursun, 9 erkek adayın önüne geçerek, seçimlerde en çok oyu aldı.

165 ÜNİVERSİTEDE SADECE 9 KADIN REKTÖR VAR

Seçimlerden başarıyla çıkan Prof. Dursun, Türkiye'deki toplam 196 üniversitede sadece 9 kadın rektör bulunduğunu hatırlatarak, "Bu durum göz önüne alındığında, sonucun şahsım açısından önemli olmaktan çok ülkemizdeki kadın rektör adaylarını teşvik etmesi açısından da büyük önem taşıdığını düşünüyorum” dedi.

Prof. Dursun, 2004 Ağustos - 2006 Ocak döneminde Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekan Yardımcılığı, 2006 Ocak -2008 Ağustos döneminde Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı olarak görev yaptı.

2000 yılında profesör olan Dursun, özel ilgi alanı olan gastrointestinal sistem patolojisi ile ilgili Japonya’da çalışmalar yürüttü ve Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Elektron Mikroskopi Ünitesi’nin kuruluşunda görev aldı. Ayrıca bu Fakülte’de iki dönem Eğitim Koordinatör Yardımcılığı, iki dönem Eğitim Koordinatörlüğü yapan Prof. Dr. Ayşe Dursun, 2003-2006 yılları arasında Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Patoloji Anabilim Dalı Başkanlığı görevinde bulundu.

Haberin Devamı

2001-2005 yılları arasında Ankara Patoloji Derneği’nin yönetim kurulu üyeliğini ve 2. Başkanlığını da yürüten Prof. Dursun’un uluslararası ve ulusal dergilerde yayınlanmış 144 makalesi, bu makalelere ait 288 atıfı ile uluslararası ve ulusal bilimsel toplantılarda sunulmuş 115 bildirisi var.

İŞTE DİĞER ÜNİVERSİTELERDEKİ REKTÖR ADAYLARI

Üniversitelerde rektörlük seçimleri başladı. Birçok üniversitede yeni rektör adayları belli oldu .

ODTÜ, İTÜ ve Yıldız Teknik’te mevcut rektörler en yüksek oyu alırken, Boğaziçi’nde rektör umduğunu bulamadı. Seçimlerde en fazla oyu alan 6 isim Yükseköğretim Kurulu’na (YÖK) bildirilecek. YÖK Genel Kurulu, bu isimler arasından gerekli incelemeyi yaptıktan sonra sayıyı 3’e indirecek. Ardından belirlenen 3 ismi Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’e sunacak. Gül ise, 3 adaydan birini rektör olarak atayacak.

İstanbul Teknik Üniversitesi’nde 1033 öğretim üyesinden 953’ü oy kullandı. Prof. Muhammed Şahin 458 oy alarak en güçlü rektör adayı oldu. Şahin’i 317 oyla Prof. Mehmet Karaca izledi. Diğer adaylardan Prof. Dilek Boyacıoğlu 14, Prof. Hasancan Okutan 12 (112 olacak) , Prof. Hamit Alpay Er 2, Prof. Aydan Turanlı 2 oy aldı. 45 oy geçersiz sayıldı.

Haberin Devamı

Orta Doğu Teknik Üniversitesi’nde (ODTÜ) Prof. Ahmet Acar en çok oyu aldı. 451 oyla birinci olan Acar’ı, 108 oyla Prof. Zülfü Aşık takip etti. Prof. Fatoş Yarman Varol 5 oy, Prof. Barış Binici 5 oy, Prof. Belgin Ayvaşık ve Prof Zeki Kaya ise 2’şer oy aldı. Yedek isimlerden Prof. Mustafa Tokyay ve Tanju Tokyay 2’şer oyda kaldı.

Boğaziçi Üniversitesi’nde Rektörü geride bırakan Prof. Gülay Barbarosoğlu 204 oyla ilk sırada yer aldı. Rektör Prof. Kadri Özçaldıran 129 oyla ikinci oldu. Prof. Levent Kurnaz 2, Prof. Füsun Akarsu, Prof. Nüket Sirman, Prof. Hakan Yılmaz 1’er oy aldılar. Oyların 5’i boş çıkarken 2 oy da geçersiz sayıldı.

Yıldız Teknik Üniversitesi rektör adayı belirleme seçiminde Prof. İsmail Yüksek 590 oy aldı. Prof. Yüksek böylelikle geçerli oyların yüzde 81’ini almayı başardı.
Gazi Üniversitesi’nde yapılan rektörlük seçimlerinde ise en yüksek oyu Prof. Ayşe Dursun aldı. 511 oy alan Dursun’un ardından, 495 oyla Prof. Derviş Yılmaz geldi. 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!