Tweet’e 1.5 yıl istendi

Güncelleme Tarihi:

Tweet’e 1.5 yıl istendi
Oluşturulma Tarihi: Haziran 02, 2012 00:00

Ünlü piyanist ve besteci Fazıl Say hakkında Twitter mesajları nedeniyle “halkın bir kesiminin benimsediği dini değerleri alenen aşağılama” suçlamasıyla 1.5 yıla kadar hapis cezası istemiyle hazırlanan iddianame, mahkemece kabul edildi. İlk duruşma için İstanbul Sulh Ceza Mahkemesi, Say’a davetiye gönderdi.

Haberin Devamı

İfade özgürlüğü sayılmadı

İstanbul Cumhuriyet Savcısı Erhan Gülcan’ın hazırladığı iddianamede, Say’ın davaya konu tweet’lerini, ifade özgürlüğü çerçevesinde bir eleştiriden ziyade insan ilişkilerinin gelişmesine yarayan kamusal tartışmaya hiçbir katkıda bulunmayan ve 3 büyük dinin mensuplarının ortak değerleri olan Allah, cennet ve cehennem gibi kavramlara yönelik hislerini nedensiz yere inciterek ve bu kavramların anlamsız, gereksiz ve değersiz olduğu kanaatini uyandıracak şekilde dini değerleri aşağılamak kastıyla yazdığı kanaatine varıldığı belirtilmişti.

‘Büyük kısmı alıntı’

Say, 15 Mayıs’ta verdiği ifadede Twitter hesabında yazıları kendisinin yazdığını ancak büyük kısmının alıntı olduğunu öne sürerek suçlamayı kabul etmemişti. “Halkın bir kesiminin benimsediği dini değerleri alenen aşağılama” suçundan 9 aydan 1.5 yıla kadar hapis cezası istenen Say, 18 Ekim’de hâkim karşısına çıkacak.
Dava haberini yabancı ajanslar şöyle duyurdu:  AP: Türk piyanist İslam’a hakaret etmekle suçlandı. AFP: Türkiye’nin ateist piyanisti hapis cezasıyla karşı karşıya.  REUTERS: Say yargıç önüne çıktığında, ülkede siyasi iklimin Başbakan Erdoğan 1998’de şiir okuduğu için hapse girdiğinden beri ne kadar değiştiğini gösterecek.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!