İstanbul’un fethi için muhteşem şölen

Güncelleme Tarihi:

İstanbul’un fethi için muhteşem şölen
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 30, 2012 23:03

Bu yıl Edirne’den başlayan İstanbul’un Fethi'nin 559. Yılı kutlamaları Haliç’te muhteşem bir gösteriye sahne oldu. Sevgi, hoşgörü ve barış mesajlarının verildiği görsel şölenle, fetih İstanbul semalarında canlandı. İstanbul’un Fethi bu yıl da Haliç’te su, ışık, lazer, ses ve görüntü teknikleri kullanılarak İstanbulluların katılımıyla, tam bir şölen havasında kutlandı. Vatandaşların yoğun ilgi gösterdiği program, yağmur altında sürdü.

Haberin Devamı

Fetih kutlaması programında konuşan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, fethin insanlık tarihinde önemli dönüm noktası olduğunu belirterek, dünya tarihinde İstanbul'un fethi ile yeni bir yönetim anlayışının da benimsendiğini söyledi.

KUTLAMADAN KARELER

MUHTEŞEM KUTLAMANIN GÖRÜNTÜLERİ / WEB TV

29 Mayıs 1453'te dünyada yeni bir ufuk açılıp, , karanlık bir dönemin kapandığını ve  İstanbul’un gercek anlamda bir barış kenti olarak bu güne kadar gelip,  ilelebet devam edeceğini vurgulayan Topbaş, “Farkli inançlarda herkes İstanbul’da huzur içinde yaşıyor. Buradan, Fatih Sultan Mehmet'i ve askerlerini hayırla yad ediyoruz” dedi.

Napolyon’un, “Dünya tek bir devlet olsaydı, başkenti İstanbul” olurdu sözlerini hatırlatan Topbaş,  İstanbul'un dünyanın merkezinde olduğunu belirtti. Topbaş şöyle konuştu: "Bu şehrin değerlerini nakış gibi işleyerek geleceğe taşımak en büyük görevimiz.  Bugun buraya misafir olayak gelen yabanci konularimiz var. Herkese hoş geldiniz diyorum."

Haberin Devamı

Yağmur altında devam eden kutlamada Mehter konseri ile birlikte, toplam 10 bin 800 adet havai fişeğin kullanıldığı görkemli bir havai fişek gösterisi Haliç semalarını aydınlattı. Genelkurmay Başkanlığı Askeri Müze ve Kültür Sitesi Mehteran Bölüğü'nün konserinin ardından su ve lazer gösterisi yapıldı. Su, ışık, ses, görüntü ve 16 adet lazerin yer aldığı gösteri yapıldı. 3 dev su perdesi, 118 hareketli su pompası ve 3 adet gayzer su pompasıyla Haliç'in suları hareketlendirildi. Geçen yıl ilki yapılan ‘Gökkuşağı Gösterisi’, bu yıl bir kez daha tekrarlandı. Gökkuşağındaki mavi, yeşil, kırmızı, turuncu ve sarı renklerin her biri ile Fetih’in sevgi, hoşgörü, barış, yeni çağın ışığı ve örnek bir model olmanın müjdesi gökyüzüne yazıldı. Fethin bu simgeleri 3 gün süreyle gökyüzünde kalacak. Bu özel şovun ardından 3 adet dev su perdesi, 118 adet hareketli su pompası, 3 adet gayzer su pompası Haliç’in sularını hareketlendirdi. Bu su gösterilerine 96 adet robot ışık ve 40 adet gökyüzü tarayıcısı kullanıldı. Su ve ışık sistemlerine ek olarak 16 adet lazerle muhteşem bir lazer gösterisi sunuldu.

Haberin Devamı

Dev ekranda Fetih filmi gösterildi

Fetih kutlamalarına özel olarak İspanya’da hazırlanan Romen kandilleri ile senkronize ‘Live Media Pyromusical Şov’ ile farklı bir gösteriye sahne aldı. İstanbul’un Fethi kutlamaları için 3D tekniği ile hazırlanan ve ‘Fetih 1453’ filminin yönetmeni Faruk Aksoy’un yönettiği film toplam Bin 88 metre kareli dev ekranda, 8 adet projeksiyon cihazı kullanılarak gösterildi.

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!