‘Blok oy’ iddiasını kınıyorum

Güncelleme Tarihi:

‘Blok oy’ iddiasını kınıyorum
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 08, 2012 00:00

Yargıtay Başkanlığı’na dün jet hızıyla ilk turda 13’üncü Hukuk Dairesi Başkanı Ali Alkan, 201 rekor oy alarak seçildi.

Haberin Devamı

Erdal Sanlı’nın emekliliği ile boşalan Yargıtay Birinci Başkanvekilliği ve Hukuk Genel Kurulu Başkanlığı’na da Yargıtay 23’üncü Hukuk Dairesi Başkanı Mahmut Bilgen 200 oyla seçildi. Görev süresi 4 yıl olan, 62 yaşındaki Alkan 65 yaşında yaş haddinden emekliliğine kadar, 3 yıl başkanlık yapacak. Alkan, başkan seçildikten sonra yaptığı ilk açıklamada, Yargıtay’da yeni seçilen 160 üyenin “blok” oy kullandığı ve bir adayın, Başbakan’ı kastederek, “Beyefendi’nin desteği var” dediği, yeni üyelerin başka bir grubu temsilen kulis çalışmaları yaptığı iddialarına ise “kınıyorum” yanıtı verdi. “Atatürk’ü saygı ve şükranla” andığını belirten Alkan, insan hakları ihlallerinin önlenmesi, iş yükünü azaltma, hızlı, etkin, kaliteli hizmet sözü verdi. Alkan, demokratik hukuk devletine ve hukukun üstünlüğüne olan inançları gereği sivil ve demokratik bir anayasa için TBMM’ye her türlü desteği vereceklerini söyledi. Alkan’ın mesajları şöyle:

Haberin Devamı

Seçimler gizli yapılıyor

“Yargıtay’da hiç kimse belli bir grubun, belli bir düşüncenin ve belli bir inancın temsilcisi durumunda değildir. Yargıtay’daki bütün arkadaşlarımız hukukun ve hukukun üstünlüğünün temsilcisi durumundadırlar ve bu amaçla çalışmalarını sürdürmektedirler. Bu şekildeki düşünceleri kınıyorum. Yargıtay’da seçimler gizli oyla yapılıyor, üyelerin kullandığı oyları bilmemiz mümkün değil. Bunların (blok oy) yakıştırma olduğunu düşünüyorum. Başkanlığım döneminde Yargıtay’ın misyonuna ve ilkelerine sahip çıkarak belirlenmiş olan vizyonuna ulaşma ve sorunları çözme yolunda daha etkin ve verimli çalışmasını sağlayacağım. En kısa zamanda 1 ve 3 yıllık eylem planları hazırlayacağız. İnsan hakları ihlallerinin önlenmesi ve insana verilen değerin Yargıtay kararlarının ruhuna nakşedilmesi için elimden geleni yapacağım.”

Yargıtay Büyük Genel Kurulu’nda dün yapılan seçimde, sınıf arkadaşı olan Yargıtay 13’üncü Hukuk Dairesi Başkanı Ali Alkan, 3’üncü Hukuk Dairesi Başkanı Kemalettin Yüksel ve 2’nci kez aday olan 5’inci Ceza Dairesi Başkanı Ahmet Ceylani Tuğrul, başkanlık için yarıştı. İlk turda Alkan 201, Ceylani 92, Yüksel 39 oy aldı.

Haberin Devamı

Alkan 15 yıllık üye

Ali Alkan, 9 Şubat 1950’de Kızılcahamam’da doğdu. Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden 1973’te mezun oldu. 26 Mayıs 1997’de Yargıtay Üyeliğine seçilen Alkan, Yargıtay Büyük Genel Kurulu’nca, 14 Eylül 2009’da Yargıtay 13’üncü Hukuk Dairesi Başkanlığı’na seçildi. Alkan, evli ve 1 çocuk babası.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!