Başhekim Zengin: "Anlatamadık"

Güncelleme Tarihi:

Başhekim Zengin: Anlatamadık
Oluşturulma Tarihi: Nisan 19, 2012 13:15

Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Nurullah Zengin, Türkiye'de sağlık hizmetlerinin belli bir seviyeye gelmesinde sağlık çalışanlarının fedakarlığının en önemli unsur olduğunu belirterek, “Herhalde bunu vatandaşlarımıza yeteri kadar anlatamadık” dedi.

Haberin Devamı

Gaziantep Avukat Cengiz Gökçek Devlet Hastanesi Göğüs Cerrahisi Uzmanı Dr. Ersin Arslan'ın bir hasta yakını tarafından bıçaklanarak öldürülmesi nedeniyle Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimliği'nde hastane çalışanlarının katılımıyla tören düzenlendi.
Tören, Arslan ve saldırı sonucu hayatını kaybeden sağlık çalışanları için saygı duruşunda bulunulmasıyla başladı.
Hastane Başhekimi Prof. Dr. Nurullah Zengin, yaptığı konuşmada, menfur bir saldırı sonucu hayatını kaybeden Arslan'ın şartları zorlayarak hastasını tedavi etme çabası içerisinde olduğuna inandığını söyledi.
Türkiye'de hekimlerin çalışma şartlarının zorluğunun yeteri kadar ifade edilemediğine dikkate çeken Zengin, “Türkiye'de, kıyaslama yaptığımız batılı ülkelere göre hekim sayısı yarı yarıya daha az, hemşire sayısı ise olması gerekenin dörtte biri. Ama buna rağmen bu ülkede sağlık hizmetleri belli bir seviyeye gelmişse bunda sağlık çalışanlarının fedakarlığı en önemli unsurdur. Herhalde bunu vatandaşlarımıza yeteri kadar anlatamadık. Sağlık çalışanlarımız özverilerini bir tarafa koysalar, sadece yapmak zorunda olduklarını yapsalar inanın pek çok şey aksar” diye konuştu.
Bunların sadece sağlık çalışanlarının sorunu olarak algılanması ve toplumun gündemine alınmaması halinde çözülemeyeceğine işaret eden Zengin, hekim-hasta ilişkilerinin zedelenmesinden de pek çok kesimin zarar göreceğini ileri sürdü. Zengin, sağlık çalışanlarının sadece fiziki değil psikolojik şiddete de maruz kaldığını anlattı.

“Aksaklıklardan hekimler sorumlu tutuluyor”

Ankara Numune Hastanesi Psikiyatri Klinik Şefi Prof. Dr. Erol Göka da, Arslan'ın yaşamını kaybetmesinin kendilerine büyük bir acı verdiğini, sorunun yalnızca acı olması durumunda buna katlanabileceklerini ancak acıya bir de kaygının eşlik ettiğini söyledi.
Endişe içinde olduklarını dile getiren Göka, “Hekim-hasta ilişkisinde sevgi ve saygıya dayalı temelleri yok ederseniz ortaya çıkan boşluğu gelir 'şiddet' doldurur. Bugün yaşadığımız budur” dedi.
Hasta haklarının bilincinde olduklarını ancak bu hakların pervasızlık anlamına gelmediğini kaydeden Göka, “Hasta hakları diğer haklarla koordineli biçimde ele alınması gereken hukuki ve etik bir kavramdır. Diğer insanların, sağlık çalışanlarının, hekimlerin hakları pahasına başkasının hakkı olmaz. Bu hukuka aykırıdır. Bir yerde, bir işleyişte bir aksaklık olduğunda oranın sorumlusu kimse bizim halkımız gider onun yakasına yapışır.” diye konuştu.
Göka, vatandaşın sağlık sistemindeki dönüşümün sonucu yaşanan aksaklıkların sorumlusu olarak hekimleri gördüğünü ileri sürdü.

“Hekim can güvenliği hissetmezse...”

Operatör Dr. Ahmet Karakurt da bu tür olaylardan yalnızca hasta ruhlu kişilerin sorumlu tutulmasının akılcı olmayacağını ifade ederek, “Yurt dışında böyle olayların örnekleri yok değil ama sayıları çok az” dedi. “Can güvenliğini hissetmeyen hekimin hizmet üretme ortamlarında yeterli bilgi ve beceri sergilemesi mümkün olmayacaktır” diyen Karakurt, bu tür olayların hekimleri yıldırmaması gerektiğini söyledi.
Numune Hastanesi Göğüs Cerrahi Kliniği'nden Doç. Dr. Bülent Koçer de göğüs cerrahisi camiasının genç bir üyesini kaybettiklerini belirterek, göğüs cerrahisi uzmanı Prof. Dr. Göksel Kalaycı'nın da 2005 yılında bir saldırı sonucu hayatını kaybettiğini hatırlattı. Koçer, bu tür olayların son bulmasını, yetkililerin gerekli önlemleri almasını istedi.
Konuşmaların ardından, Arslan için hastane imamı tarafından dua okundu.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!