2012 Londra Olimpiyatları'nda kıyafetler Sivaslı Mehmet'ten

Güncelleme Tarihi:

2012 Londra Olimpiyatlarında kıyafetler Sivaslı Mehmetten
Oluşturulma Tarihi: Haziran 03, 2012 12:33

Londra Olimpiyatları'nın açılışında giyilecek kostümleri Sivaslı tekstilci Mehmet Sar üretecek. Dünya çapında 50 firmanın başvurusu arasından seçilen Sar, olimpiyatlar için 10 bin 800 kostüm hazırlayacak. Victoria Beckham'a da üretim yapan Sar, '5 milyon poundluk bir iş, başvurduğumda bu rakamları bilmiyordum' diyor.

Haberin Devamı

Akşam Gazetesi'nden Esin Gedik'in haberine göre Mehmet Sar, yıllar önce 'daha iyi bir hayat, daha iyi bir iş' umuduyla gurbete giden milyonlarca Türkiyeli'den biri. 30 yıl önce Sivas'ın Gürün ilçesinin Bozöyük köyünden İngiltere'ye göç eden Sar, uzun süre tekstil atölyelerinde çalışmış. Acemiliğini atan, İngiltere'yi, İngilizceyi, işi öğrenen Sar daha sonra küçük bir tekstil atölyesinde fason üretime başlamış. İşleri büyümüş, Bi City adlı şirketiyle İngiltere'nin önde gelen zincir mağazalarına fason üretim yapmaya başlamış. Ancak 2000'li yıllarla birlikte Çin ve diğer Uzakdoğu ülkeleriyle rekabetin zorluğunu görmüş. Bi City ile özel markalara özel tasarımlar yapmaya başlamış. Sar'ın müşterileri arasında İngiltere'nin ünlü markaları da yer alıyor.

İngiltere ekonomisi için bu kriz günlerinde önemli bir kaynak olan Londra Olimpiyatları, Sar'ın da şirketinin bir üst basamağa çıkmasını sağlayacak, çünkü Bi City, olimpiyatlar için özel kostümler üretiyor. Sar'ın anlattığına göre dünya çapında 50 büyük şirket, olimpiyat kostümlerini üretmek için başvuruda bulunmuş.

BİZDEN DAHA BÜYÜK FİRMALAR VARDI

'Her şey 4 ay önce başladı, biz de evraklarımızı, çizim örneklerimizi hazırlayarak başvuruda bulunduk. Tüm hesaplarımız, müşterilerimiz, daha önce yaptığımız işlerin hepsini incelediler. Başvuruda 2 ay sonra da işi bize verdiklerini söylediler' diyor Sar. Sonuç açıklandığında şaşırdığını söyleyen Sar, şöyle devam ediyor: Bizden çok daha büyük, finansal olarak çok daha güçlü şirketler vardı. Ancak bizim İngiltere pazarında olmamız, özel ürünler üretmemiz, ünlü markalarla çalışmamız etkili oldu. Ayrıca komiteye sunduğumuz kostüm örneklerini de beğendiler, zaten karar açıklanmadan 10 gün önce işin rengi belli olmuştu.

5 MİLYON POUND'A 10 BİN 800 KIYAFET

Bi City'de şu günlerde hararetli bir çalışma var. Olimpiyata katılacak olan ülkelerin bayraklarını taşıyacak rengarenk kostümlerin dikimi sürüyor, ilk örnekler bitmiş durumda. İşi aldıktan sonra ekibi güçlendirdiklerini belirten Sar, 'İlk etapta 5 bin 400 kostüm hazırlayacaktık ancak kısa bir süre önce ikinci bir sipariş daha geldi ve dikeceğimiz kıyafet sayısı 10 bin 800 oldu. Planlarımızı buna göre yaptık' diyor. Sar, projeye başvurduklarında işin rakamsal büyüklüğü hakkında da bilgi sahibi olmadığını belirtiyor. Sar, 'Rakamların bu kadar büyük olduğunu açıkçası bilmiyordum, işin içine girince büyüklüğünü de anladım. 5 milyon pounda yakın bir projeyi kazanmış olduk' diyor.

MÜŞTERİLERİ ARASINDA VİCTORİA BECKHAM DA VAR

Mehmet Sar, İngiltere'de önemli isimler için de üretim yapıyor. Sar'ın müşterileri arasında Karen Miller, Goat, Jigsaw ve Roksanda Ilincic gibi ünlü markalar bulunuyor. Sar, bir süre önce kendi markasını çıkaran Victoria Beckham'ın da üretiminin yüzde 90'ınına yakınını yapıyor.

DÜNYADA 3 MİLYAR KİŞİNİN TAKİP ETMESİ BEKLENİYOR

Yetkililerin kostümlerin hazırlık sürecini düzenli olarak takip ettiklerini ifade eden Sar, 'Bi City firması çalışanları Olimpiyat heyecanını en erken ve en çok yaşayan yerlerden birisi oldu. Dünyanın her yerinden milyarlarca kişi açılışı ve olimpiyatları izleyecek ve bizim kostümlerimizi görecek. Türkiye maalesef olimpiyatlarda çok önde değil biz de bir anlamda ülkemizi temsil etmiş olacağız' diyor. 2012 Londra Olimpiyatları'nın açılış töreni 27 Temmuz günü Londra'nın doğusundaki Stratford'da yer alan Olimpiyat Stadyumu'nda gerçekleştirilecek. Britanya Kraliçe'si II. Elizabeth'in açılışı yapacağı törende 205 ülkeden 10 bin sporcunun yer alacağı bir geçit yürüyüşü düzenlenecek. 15 bin gönüllünün görev yapacağı açılış törenini dünya genelinde 3 milyardan fazla kişinin takip etmesi bekleniyor. Sar da açılış törenine katılacak davetliler arasında yer alıyor.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!