2010 domuz gribi yılı

Güncelleme Tarihi:

2010 domuz gribi yılı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 08, 2009 14:23

Domuz gribine karşı alınan önlemler hızlanırken Sağlık Bakanlığı'ndan müjdeli bir haber geldi.

Haberin Devamı

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, 25 milyon doz domuz gribi aşısının temini konusunda ilgili firmayla sözleşmeyi tamamladıklarını ve bu yılın sonuna kadar 20 milyon doz aşının teslim alınacağını bildirdi.

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, domuz gribi salgınının kapıda olduğunu belirterek, “Ama biz gerekenleri yaparsak, yani sadece sağlıkla ilgili kuruluşlar değil, toplumca gerekeni birlikte yaparsak bunu en az hasarla atlatabilecek durumdayız” dedi.

Akdağ, Makedonya Sağlık Bakanı Bujar Osmani ve beraberindeki heyetle görüşmesinde, gazetecilerin domuz gribi salgınıyla ilgili sorularını yanıtladı.

Çok ciddi tedbirler aldıklarını ve bunları geliştirerek yollarına devam ettiklerini vurgulayan Akdağ, etraflıca hazırlanmış faaliyet planları üzerinde yoğun biçimde çalıştıklarını belirtti.

Domuz gribinden korunmada toplumda farkındalığın artmasının önemine işaret eden Akdağ, halkın en azından el yıkama konusunda çok bilinçli olması ve bu konuyu önemsemesi gerektiğini belirtti.

Bunun bir çok canı kurtarabileceğini ifade eden Akdağ, “Evet 2010 dünyada domuz gribi yılı olacak. Çok sayıda insan hastalanacak, hastanelere yatacak, yoğun bakım gerektiren ağır hastalığa yakalanacak ve bu insanların bir kısmı maalesef hayatını kaybedecek. Biz Türkiye açısından bunu asgaride tutmak için toplum olarak birlikte çalışmalı ve gayret etmeliyiz” diye konuştu.

Bir başka soru üzerine, grip mevsimi olmamasına rağmen dünyada binlerce insanın bu virüsten hayatını kaybettiğine dikkati çeken Akdağ, bütün ülkelerin bu hususta çok çalışıp gayret göstermesi gerektiğini söyledi.

Bu salgında, imkanların bu kadar gelişmediği önceki grip salgınları kadar ölüm beklememek gerektiğini kaydeden Akdağ, “Evet, önemli bir tehlike var. Kış ayları itibarıyla önemli bir salgın kapıdadır. Ama biz gerekenleri yaparsak, yani sadece sağlıkla ilgili kuruluşlar değil, toplumca gerekeni birlikte yaparsak, bunu en az hasarla atlatabilecek durumdayız” şeklinde konuştu.

Aşı planı

“Belirlenen risk gruplarından öncelikle kimlere aşı yapılacağı” sorusu üzerine de Akdağ, hem Dünya Sağlık Örgütü'nün hem de hastalık kontrol çalışmaları yapan önemli merkezlerin tavsiyeleri doğrultusunda bilimsel kurulun bir sıralama yaptığını bildirdi.

Öncelikle hamilelerle sağlık çalışanlarının, daha sonra 6 ay-3 yaş arası çocuklar ve bağışıklık sistemini olumsuz etkileyebilecek sürekli hastalığı olanların, ardından da itfaiye ve güvenlik görevlileri gibi önemli kamusal görevleri yerine getirenlerin aşılanacağını bildiren Akdağ, “Bu arada sırasıyla 3 yaşından başlayarak 24 yaşına kadar olan yaş grubundakileri süreç içinde aşı elimize geçtikçe aşılamış olacağız” diye konuştu.
Önemli risk grubu olarak görülmediği için yetişkin yaş grubunu aşılamayacaklarını bildiren Akdağ, bunlar için de korunma tedbirleri uygulanacağını söyledi.

İstanbul'daki gösteriler

Akdağ, bir başka soru üzerine, İstanbul'da önceki gün yapılan gösteriler sırasında atılan gaz bombalarıyla bir vatandaşın hayatını kaybettiğine dair ellerinde hiç bir bilgi olmadığını kaydetti.

Kendisine gelen ön bilgilere göre, bir vatandaşın kalp krizinden hayatını kaybettiğini, bu kişinin hastaneye ulaştırılmasını da gösterilerin engellediğini anlatan Akdağ, “Bir ambulansın kapısını tekmeleyerek, kapısının açılmasına yol açanlar, yarın çıkıp 'gaz bombası atıldığı için bu oldu' iddialarında bulunuyorlar. Bu iddialar aslında yersiz iddialardır” dedi.

Bu kişinin ölüm sebebiyle ilgili olarak adli tıbbın kesin kararı verebileceğini hatırlatan Akdağ, Türkiye'de polisin kendi hayatını da tehlikeye atarak bu saldırıları engellemeye çalıştığını kaydetti.

Demokratik hakkın kullanılması anlamında gösteri yapmanın doğal olduğunu belirten Akdağ, ama bunun insanların hayatını etkileyecek, mala ve cana zarar verecek biçimde yapılmasının kabul edilemeyeceğini bildirdi.

Bu tür gösterileri yapanları eleştiren Akdağ, olaylarda eline taş ve molotofkokteyli alanların, toplumun sağlığına yönelik saldırı içinde olduğunu ve bunun kabul edilemeyeceğini söyledi.

Haberin Devamı

DOMUZ GRİBİ AŞISI İÇİN ANLAŞILDI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!