Türkiye'de yağışlar yüzde 60 arttı

Güncelleme Tarihi:

Türkiyede yağışlar yüzde 60 arttı
Oluşturulma Tarihi: Mart 08, 2012 12:09

Diyarbakır Devlet Su İşleri (DSİ) 10. Bölge Müdürü Özgür Turkay, “Meterolojik verilere göre Türkiye'de bu yıl geçen yıla oranla yüzde 60 fazla yağış düşmüş” dedi.

Haberin Devamı

DSİ 10. Bölge Müdürü Özgür Turkay, AA muhabirine yaptığı açıklamada, müdürlüklerine bağlı 7 barajın bulunduğunu, bunlardan 4'ünün enerji, 3'ünün de sulama amaçlı kullanıldığını söyledi.

Karakaya, Kralkızı, Dicle ve Batman barajlarının enerji amaçlı amaçlı, Devegeçidi, Göksu ve Derik Dumluca barajlarının sulama amaçlı olduğunu bildiren Özgür, Karakaya Barajı'nda mevcut doluluk oranının yüzde 74, Kralkızı'nda yüzde 23, Dicle'de yüzde 90, Batman'da yüzde 14, Göksu'da yüzde 29, Devegeçidi'nde yüzde 69 ve Derik Dumluca'da ise yüzde 100 olduğunu bildirdi.

Özgür, bazı havzalarda halen kar olduğu için doluluk oranının düşük göründüğünü ancak karların erimesi ve ilkbahar yağmurlarıyla bu barajlardaki doluluk oranın çok yükseleceğini tahmin ettiklerini kaydetti.

Devegeçidi Barajı'nda ileride oluşabilecek riskleri azaltmak amacıyla 10 günü aşkın süredir saniyede 20 metreküp su tahliyesi yapıldığını anlatan Özgür, bu çalışmayı ileride büyük bir sıkıntı yaşanmaması için gerçekleştirdiklerini aktardı.

Barajlarda doluluk oranının çok iyi olduğunu, geçen hafta Kralkızı Barajı'nda bir sıkıntı yaşandığı için bir günlük su tahliyesi yapıldığını bildiren Özgür, daha sonra üretim başladığı için tahliyenin durdurulduğunu, üretimle suyun tahliyesi sağlandığı için barajda rahatlama olduğunu vurguladı.

Son 5 yıldır bölgeye bu kadar yağış düşmediğini vurgulayan Özgür, 2008 yılında yaşanan kuraklık nedeniyle Kralkızı Barajı'ndan Devegeçidi Barajı'na su takviye ettiklerini, bu sayede tarım arazilerinde sulama yapılabildiğini anımsattı.

Bu yıl barajlar konusunda hiçbir problem yaşanmayacağını düşündüklerini ifade eden Özgür, şöyle konuştu:

“Daha önceki yıllarda Derik Durluca Barajı dolmazdı, şimdi doldu. Daha karlar eriyecek ve yağmur eklenecek bu durumda doluluk oranlarının çok artacağını tahmin ediyoruz. Bundan dolayı da tedbir aldık. Siirt, Batman ve Şırnak'ta Taşkın Koordinasyon Kurullarını topladık. Oluşabilecek ani kar erimeleri ve yağış sonucu barajların kapaklarını açtığımız zaman tahliye için şimdiden tedbir aldık. Vatandaşların can ve mal güvenliği açısından önlem alıyoruz. Bu işi en sıkıntısız bir şekilde geçirmek için önlem alıyoruz. Bölgemize bu yıl geçen yıla oranla yüzde 66 daha fazla yağış düştü. Meterolojik verilere göre Türkiye'de bu yıl geçen yıla oranla yüzde 60 fazla yağış düşmüş. Bu yağışın çoğunluğu kar olduğu için karlar eridiği zaman barajlardaki doluluk oranı daha da artacak.”

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!