20 kiloya düştü

Güncelleme Tarihi:

20 kiloya düştü
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 20, 2006 00:00

Mankenlere özenerek yaptığı yanlış diyetle anoreksiya nervosa hastalığına yakalanan ve 56 kilodan 20 kiloya düşen Hatice Danabaş’ın imdadına, aynı hastalığın pençesinden kurtulmayı başaran arkadaşı yetişti.

Sağlıksız diyet sonucu anoreksiya nervosaya yakalanıp, hastalığı bir arkadaşının yardımı sayesinde yenen 23 yaşındaki Emel Sezer, şimdi aynı hastalığa yakalanan ve 56 kilodan 20 kiloya düşen arkadaşına yardım ediyor. Birkaç yıl önce kilolu olduğunu düşünerek diyete başlayan ancak daha sonra yediklerini midesinde tutamaz hale gelen üniversite öğrencisi Sezer, hastalığını nasıl yendiğini Hürriyet’e anlattı:

KEMİKLERİM BATIYORDU

"İlk zamanlar çevremdekiler, zayıflayınca daha güzel olduğumu söylemeye başladılar. Bu benim hoşuma gitti. Artık mantık şuydu: ’Zayıflayınca güzel olunuyor.’ O zaman daha çok kilo vermeliydim. Bütün günüm artık yediklerimin kalorilerini hesaplamakla geçiyordu. 38 kiloya düşmüştüm. Buna rağmen kendimi hálá kilolu görüyordum, bana göre kocaman bir göbeğim vardı ve bir türlü kaybolmuyordu. Midem sürekli ağrıyordu, oturamıyordum. Kemiklerim bana batıyordu. O halimle her gün bir saat de yürüyüşe çıkıyordum. Hızlı tempoda yürüyerek, bana göre fazla olan kilolarımı eritmeye çalışıyordum."

HATİCE’YE İNANAMADIM

"Bir gün bir diyetisyen arkadaşımın aracılığıyla anoreksiya hastası Hatice’yle tanıştım. Gözlerime inanamadım. Dişleri dökülmüştü, boyu kısalmıştı, bacaklarında ara ara ödem vardı ve çok zayıftı. Tedavi olmaya karar verdim. Fakat ertesi gün hiçbir şey olmamış, sanki Hatice’yi görmemişim gibi kendi uydurduğum diyetime devam ediyordum. Gazi Üniversitesi Hastanesi’nde tedavi olurken, Gözde ile tanıştım. Kendisiyle barışık biriydi. Canının istediğini istediği zaman yiyen, yemek yemekten acayip keyif alan bir insandı. Ona çok imrenmiştim. Onun sayesinde yemek yemeğe başladım. Artık kilolarımdan rahatsızlık duymuyorum. Göbeğim var ama, onu artık seviyorum. Hatice’nin de bir an önce iyileşmesini ve insanların bu konuda bilinçlenmesini istiyorum."

KİLOMDAN MEMNUNUM

Kilosunun normal olduğunu düşünen ancak yemek yiyemediğinin de farkında olan 20 kilo ağırlığındaki Hatice Danabaş: "Bundan beş sene önce 56 kiloydum, iş arkadaşlarım kilomla dalga geçtiler. Ben de zayıflamaya karar verdim, mankenlere de özeniyordum. Yemek yedikleri halde nasıl kilo almadıklarını merak ediyordum. Ben de yediklerimi çıkarmaya başladım. Şu an 20 kiloyum ve kilomdan memnunum. Fakat tedavi olmak istiyorum, ama maddi imkansızlıklar sebebiyle de hastaneye yatamıyorum."

Hafife alınmamalı

Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Esat Göktepe: "Anoreksiya nadir bir hastalık, fakat hafife alınmamalı. Bir moda şeklinde kendisini gösteriyor, herkes belli bir kalıba girmek istiyor. Bu hastalığa yakalandığının farkında olmayan birçok insan olabilir. Ortaya çıkışında bilinçsizlik söz konusudur. Hastalığın gidişine baktığımızda üçte bir oranında ölüm riski olduğunu biliyoruz fakat tedavisi mümkün."
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!