20.1 milyar dolar çektik, dünyada 16’ncı olduk

Güncelleme Tarihi:

20.1 milyar dolar çektik, dünyada 16’ncı olduk
Oluşturulma Tarihi: Ekim 17, 2007 00:00

Birleşmiş Milletler Ticaret ve Kalkınma Örgütü (UNCTAD) tarafından yayınlanan 2007 Dünya Yatırım Raporuna göre, Türkiye 20.1 milyar dolarla en fazla uluslararası yatırım çeken ülkeler arasında 16’ncı sırada yer aldı.

Uluslararası Yatırımcılar Derneği (YASED) Başkanı Tahir Uysal, Yönetim Kurulu Üyeleri ve YASED Genel Sekreteri Mustafa Alper, UNCTAD’ın tüm dünyada eş zamanlı olarak açıklanan Dünya Yatırım Raporu’nun tanıtımı dolayısıyla İstanbul’da bir basın toplantısı düzenledi. Rapora göre, dünya genelinde uluslararası doğrudan yatırım girişleri 2006’da önceki yıla göre yüzde 38.0 artışla 1.3 trilyon dolara ulaştı.

GELİŞENLER LİGİNDE 5’İNCİYİZ: Dünyada en fazla uluslararası doğrudan yatırım çeken ülkeler ABD ve İngiltere olurken Türkiye 20.1 milyar dolarla 16’ncı sıraya yükseldi. Aynı kategoride Türkiye 2005’te 23’üncü sırada yer alıyordu. Gelişmekte olan ülkeler arasında Türkiye 5’inci sırada yer aldı. Rapora göre Türkiye, dünya genelindeki uluslararası doğrudan yatırımlardan aldığı payı 2006 yılı itibariyle yüzde 1.5’e çıkarırken, gelişmekte olan 160 ülke toplamında ise payını yüzde 5’in üzerine yükseltti. Dünya Yatırım raporuna göre, Türkiye en fazla uluslararası yatırım yapan ülkeler arasında 51’inci, en fazla uluslararası doğrudan yatırım stoğu olan ülkeler arasında da 27’nci sırada.

BÖLGELERE GÖRE DAĞILIM: Dünya Yatırım Raporuna göre, AB ve Kuzey Amerika gibi gelişmiş bölgelerin doğrudan yatırımlardan aldığı pay azalırken, gelişmekte olan bölgelerin payı arttı. 566 milyar dolar ile Avrupa, uluslararası doğrudan yatırımlardan en fazla pay alan bölge oldu. Gelişmekte olan bölgeler arasında Güney ve Doğu Asya’ya 200 milyar dolar uluslararası doğrudan yatırım girişi oldu. Raporda Batı Asya ülkeleri arasında yer alan Türkiye ise bölgesinde ilk sırada.

ABD ÇİFTE LİDER: Geçen yıl dünyada en fazla uluslararası doğrudan yatırım çeken ülke 175.4 milyar dolar ile ABD ve 139.5 milyar dolar ile İngiltere olurken, Çin 5’inci sıradaki yeri ve çektiği 70 milyar dolarlık yatırım ile başta geliyor. En fazla doğrudan yatırım yapanlarda ilk sırayı 216.6 milyar dolar ABD alırken, 115 milyar dolar ile Fransa ikinci oldu. Türkiye ise 934 milyon dolarlık dış yatırım ile 51’inci sırada yer aldı.

Satın almalarda gelişmekte olan ülkeler birincisiyiz

Sınır ötesi birleşme ve satın almalar 2005 yılındaki 716 milyar dolar düzeyinden, geçen yıl 880 milyar dolara yükseldi.

Bu birleşme ve satın almaların yüzde 17’si gelişmekte olan ülkeler ve geçiş ekonomilerinde gerçekleşti.

6 bin 974 adet sınır ötesi birleşme ve satın alma işleminin 172 tanesi 1 milyar doların üzerinde yer alıyordu. Birleşme ve satın almaların 3’te biri ABD ve İngiltere’de gerçekleşti.

Türkiye, 2006 yılında 15.3 milyar dolarlık birleşme ve satın alma ile dünyada 11’inci sırada bulunurken, gelişmekte olan ülkeler içinde birinci sırada yer aldı.

2006 yılının başlıca birleşme ve satın almaları arasında, ilk sırada Lüksemburg’daki çelik şirketi Arcelor’un Hint orjinli, Hollandalı Mittal Steel tarafından 32.2 milyar dolara satın alınması yer alırken, İspanyol şirketlerince yapılan satın almalar da dikkat çekti.

Türkiye’de Telsim’in Vodafone tarafından 4.6 milyar dolara satın alınması dünya ligine 34. sıradan girdi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!