2 bin 130 sivil tutuklu serbest bırakılıyor

Güncelleme Tarihi:

2 bin 130 sivil tutuklu serbest bırakılıyor
Oluşturulma Tarihi: Ocak 09, 2013 14:44

Suriye rejimi aralarında Türk vatandaşlarının da bulunduğu 2 bin 130 sivil tutukluyu serbest bırakıyor. Tutukluların, Suriyeli muhaliflerin ellerinde tuttukları 48 İran vatandaşı karşılığında serbest bırakılmasını öngören takas işlemi sürüyor.

Haberin Devamı

Türkiye ve Katar'ın arabuluculuğuyla, Suriyeli muhaliflerin Ağustos ayından beri ellerinde tuttukları 48 İran vatandaşına karşılık olarak, Suriye yönetiminin, aralarında Türk vatandaşlarının da bulunduğu 2 bin 130 sivil tutukluyu serbest bırakmaya başladığı bildirildi.

Hurriyet Daily News'tan Erdem Güneş'e konuşan İHH İnsani Yardım Vakfı Başkanı Bülent Yıldırım, serbest bırakılan tutuklular arasında az dört Türk vatandaşının tespit edildiğini, bu sayının artabileceğini söyledi.

SERBEST BIRAKILAN TUTUKLULARIN İLK FOTOĞRAFLARI

İHH Başkanı Yıldırım görüşmelerin üst düzey bir askeri yetkili ile Suriye İçişleri Bakanlığı’nda yürütüldüğünü söyledi. Yıldırım, “Suriye devleti ile görüşüyoruz. Şu anda bir generalle beraberiz ama ismini vermek istemiyorum. İçişleri Bakanlığı binasındayız” dedi.

Haberin Devamı

Yıldırım serbest bırakılan esirlere yol masraflarını karşılamaları için para yardımı yapıldığını da sözlerine ekledi.

Serbest bırakılacak 2 bin 130 sivil tutuklunun 70'den fazlasının kadın olduğu belirtildi.

İRANLILAR SERBEST

İHH Basın Sorumlusu Serkan Nergis 48 İranlı'nın da aynı anda Duma’da serbest bırakıldığını ifade etti. İran devlet televizyonu da İranlıların serbest bırakıldığını doğruladı.

Ağustos ayında Suriye'nin başkenti Şam'ın Seyyide Zeyneb bölgesine dini ziyaret için gittikleri ifade edilen 48 İranlı, Özgür Suriye Ordusu'na (ÖSO) bağlı el-Bera Sancağı Tugayı tarafından rehin alınmıştı.

ÖSO, rehin aldığı İranlıların, Suriye rejimine destek için ülkeye gelen 150 kişilik İranlı keşif birliğinden olduklarını ve aralarında İran Devrim Muhafızları bulunduğunu iddia etmişti.

2 bin 130 sivil tutuklu serbest bırakılıyor

Serbest bırakılan İran vatandaşları

"KADUMİ İÇİN ÇALIŞMALARIMIZ SÜRÜYOR"

İHH Başkanı Yıldırım, AA'ya yaptığı açıklamada ise, merkezi ABD'nin Virginia kentinde bulunan El Hurra Televizyonu muhabirliği yapan Filistin asıllı Beşar Fehmi Kadumi'nin durumuyla ilgili henüz net bir bilgiye ulaşamadıklarını belirtti. Kadumi'nin yerini tespit etmeye çalıştıklarını söyleyen Yıldırım, “Bütün Suriyelilere ve dünyaya İHH olarak çağrıda bulunuyoruz. Kadumi ile ilgili bilgisi olan bize ulaşsın” diye konuştu.

Haberin Devamı

Kadumi ve aynı televizyon kanalının kameramanı Cüneyt Ünal Suriye'de görev yaparken 21 Ağustos 2012'de kaçırılmışlardı. Cüneyt Ünal, 90 gün süren esir hayatının ardından 17 Kasım 2012'de Suriye'ye giden CHP heyetine teslim edilmişti. Kadumi'den ise kaçırıldığı tarihten bu yana haber alınamıyor.

İHH İnsani Yardım Vakfı, geçen yıl Suriye'de yürüttüğü “İnsani Diplomasi” çerçevesinde, başta Suriye'de tutuklu bulunan gazeteciler Adem Özköse ve Hamit Coşkun olmak üzere çok sayıda Türk vatandaşının, 28 İranlı sivil vatandaşın ve Suriye cezaevlerinde bulunan yedi Suriyeli tutuklunun serbest bırakılmasını sağlamıştı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!