2.5 milyar doları biz temin ederiz

Güncelleme Tarihi:

2.5 milyar doları biz temin ederiz
Oluşturulma Tarihi: Ocak 21, 2002 01:51

ABD Başkan Yardımcısı Cheney, tarihi görüşme sırasında, Bakü-Ceyhan'ın hayata geçirilmesinde yaşanan finansman sorunu hatırlatılınca Başbakan Ecevit'e şunları söyledi: ‘‘Bakü-Ceyhan'ı son derece önemli stratejik bir proje olarak görüyoruz. Gerekirse 2.5 milyar dolarlık finansmanı biz sağlarız.’’

Başbakan Bülent Ecevit'in ABD'ye yaptığı resmi ziyaret sırasında Türkiye'nin en önemli kazanımlardan birisi de, Washington yönetiminin Bakü-Ceyhan Petrol Boru Hattı'na tam desteği oldu. ABD Başkan Yardımcısı Dick Cheney, Ecevit'e, ‘‘Projenin hayata geçirilmesi için gereken 2.5 milyar dolarlık finansmanı gerekirse biz karşılarız’’ dedi. Cheney, Ecevit'le yaptığı görüşmede özellikle Bakü-Ceyhan projesine değindi.

Cheney, ABD'nin Bakü-Ceyhan Petrol Boru Hattı'nı sadece ticari değil, önemli bir stratejik proje olarak gördüğünü de Ecevit'e bildirdi ve projeye Washington yönetiminin tam destek verdiğini vurguladı. Türk ve ABD tarafları görüşmelerde, halen devam eden detaylı mühendislik çalışmalarının 9 Haziran'da tamamlanması ve 25 Haziran'da da Bakü-Ceyhan'ın temelinin atılması konusunda prensipte anlaştı.

DÜNYA BANKASI'NA BASKI

Türk tarafı projenin hayata geçirilmesi için gereken 2.5 milyar dolarlık finansmanın bulunmasında yaşanılan zorlukları da Cheney'e anlattı. Türk heyeti, özellikle Dünya Bankası'nın finansman konusuna soğuk davrandığını ABD Başkan Yardımcısı'na aktardı. Cheney, bunun üzerine ABD açısından da stratejik önemi bulunan proje için gerekli finansmanı Washington'un sağlayabileceğini belirterek, kendisinin Dünya Bankası nezdinde gerekli girişimi yapacağını söyledi. Cheney'in bu baskısı üzerine Dünya Bankası Başkanı John Wolfenson da, Bakü-Ceyhan'ı desteklediklerini Türk tarafına bildirdi.

MEYVELERİ ÖNÜMÜZDEKİ YIL

Ecevit de ABD dönüşünde, ‘‘Özelikle ekonomik konularda bir kurumlaşmış örgütlenme meydana getiriyoruz. Bunun meyvelerini önümüzdeki yıl içinde toplayabileceğimizi umuyorum’’ dedi. Türkiye-ABD Ekonomik Ortaklık Komisyonu kurulmasını da kararlaştırdıklarını hatırlatan Ecevit, komisyonun ilk toplantısının 26-27 Şubat 2002'de Türkiye'de yapılacağını yineledi. TEcevit, ‘‘ Böylece ABD ile ekonomik ilişkilerimizin bu ülke ile var olan statejik ortaklık düzeyine çıkartılması yönünde önemli ve somut bir adım atılmış olacaktır’’ dedi.

Sıcak görüşme, süper sonuç

Başbakan Bülent Ecevit ile ABD Başkan Yardımcısı Dick Cheney'nin yüzyüze görüşmesi Yunan basınında olay olmuştu. Cheney'nin kendi başbakanları Simitis'le tele konferans sistemiyle görüştüğünü hatırlatan Yunan basını, ‘‘Cheney, Simitis'e randevu verdiği halde yüzyüze görüşmedi’’ diye sitem etmişti. Ecevit ve Cheney arasındaki sıcak görüşmenin en önemli sonuçlarından biri, Bakü-Ceyhan Petrol Boru Hattı için sağlanan tam destek oldu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!