397 yıl istendi

Güncelleme Tarihi:

397 yıl istendi
Oluşturulma Tarihi: Ocak 20, 2012 00:00

İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne yönelik çete ve yolsuzluk operasyonuna ilişkin iddianame kabul edildi. 1 numaralı sanık Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu için 33 ayrı suçtan toplam 397 yıl hapis istendi.

Haberin Devamı

ÖZEL Yetkili İzmir Cumhuriyet Savcısı Birol Cengi tarafından hazırlanan iddianame, İzmir 8’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde kabul edildi. İddianameyle, 1’i firari 16’sı bürokrat 30’u tutuklu, 83’ü tutuksuz toplam 130 sanık, önümüzdeki günlerde yargıç karşısına çıkacaklar. İddianamede çete lideri olduğu öne sürülen ve 1 numaralı sanık olan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, 33 ayrı suçtan toplam 397 yıl hapis istemiyle yargılanacak.
Şok etkisi yaratan iddianamede 1 numaralı sanık olarak yer alan Kocaoğlu, CMK’nın 250 ve 252’nci maddelerinden açılan davada, suç işlemek amacıyla örgüt kurma ve yönetme, birçok ihaleye fesat karıştırma, birçok ihalede edimin ifasına fesat karıştırma, sahtecilik, güveni kötüye kullanma, görevi kötüye kullanma, İmar Kanunu’na muhalefet, suçu ve suçluyu gizlemek suçlamalarından yargılanacak. İddianamede ayrıca, belediyenin eski Genel Sekreteri Ersu Hızır ve tutuklu Genel Sekreter Pervin Şenel Genç de örgüt yöneticisi olarak gösteriliyor.
İki numaralı sanık Genel Sekreter tutuklu Pervin Şenel Genç için 261, üç numaralı tutuksuz sanık Sait Ersu Hızır için 123 yıl hapis cezası istendi.
İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne yönelik çete ve yolsuzluk operasyonunu yürüten Özel Yetkili Cumhuriyet Savcısı Birol Cengi, hazırladığı 400 sayfalık iddianameyi 15 gün önce İzmir 8’inci Ağır Ceza Mahkemesi’ne göndermişti.
Mahkeme Başkanı Güngör Tosunoğlu ani bir kararla emekliye ayrılacağını duyurdu. Mahkeme başkanının emekliye ayrılmasından sonra iddianameyi inceleyen yedek üye Cahit Kargılı da, 2 gün önce duruşmada aniden fenalaşıp kusmaya başladı. Kargılı da sağlık sorunu nedeniyle rapor aldı. Bu nedenle iddianamenin kabul edildiği, 15 günlük sürenin dolduğu dün sabah saatlerinde duyuruldu. Mahkemeye giden tutuklu ve şüpheli avukatlarına, iddianamenin CD halinde pazartesi günü verileceği, mahkeme kalemine asılan yazıyla duyuruldu.

Kılıçdaroğlu aradı

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Aziz Kocaoğlu’nu telefonla arayıp desteğini iletti. CHP basın biriminden verilen bilgiye göre Kılıçdaroğlu, “AKP’nin, yargısını da kullanarak yaptığı hiçbir baskı CHP’lileri yıldıramaz, sindiremez, hizmetten alıkoyamaz. Başkanımız Kocaoğlu da hizmet ve dürüstlüğüyle oynanan oyunları bozacaktır. Bu inançla Başkanımıza, ekibine desteğimi ilettim” dedi.

Operasyon kapsamında tutuklanan bazı belediye bürokratları şunlar:

Haberin Devamı

İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Pervin Şenel Genç, Büyükşehir Şirketler Genel Koordinatörü Hilmi Özen, Genel Sekreter Yardımcısı Erhan Bey, İZULAŞ ve İZDENİZ Yönetim Kurulu Başkanı Zeliha Gül Şener, Grand Plaza eski Genel Müdürü Muharrem Derbentoğlu, Grand Plaza Başkan Vekili ve Genel Müdür Vekili Işık Çelikoğlu, İZELMAN Genel Müdürü Hüseyin Kırmızı, İzenerji Genel Müdürü Ali Süha Sabuktay, ESHOT Genel Müdür Yardımcısı Tufan Eker, Karar ve Tutanaklar Daire Başkanı Tülay Azeri, Bilgi Teknolojileri Daire Başkanı Selçuk Savcı, Büyükşehir Alım Şube Müdürü Mehmet Sayar, Kültür Şube Müdürü Abdülhalim Cumhur Yazıcı.

Başkana güveniyoruz

İZMİR Büyükşehir Belediyesi’ne ilişkin iddianame mahkemece kabul edildiği gün Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nu makamında ziyaret eden Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, “Biz başkanımıza güveniyoruz” dedi. Yılmaz, dün şunları söyledi: “İzmir Türkiye’nin batıya açılan yüzüdür. Ancak bulunduğu yerden çok iyisini hak ediyor. Biz başkanımıza güveniyoruz. İnşallah el birliği içinde merkezi hükümetle İzmir’i 21’inci yüzyıla taşıyacağız. Çağdaş uygarlık seviyesinin üzerine gitmek gibi bir hedefimiz var. Her ilimizin bu hedefi amaç edinmesi lazım. El ele verirsek bir ve beraber olursak yapamayacağımız hiçbir iş yoktur.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!