Mahkeme bir sanık hakkında karar vermeyi unuttu

Güncelleme Tarihi:

Mahkeme bir sanık hakkında karar vermeyi unuttu
Oluşturulma Tarihi: Ocak 18, 2012 00:00

Öldürülen gazeteci Hrant Dink davasında, Yasin Hayal, “Tasarlayarak öldürmeye azmettirmek” suçundan ağırlaştırılmış ömür boyu hapis cezasına çarptırıldı, Erhan Tuncel suçsuz bulundu, serbest bırakıldı. Mahkemenin bir sanık hakkında karar vermeyi unuttuğu ortaya çıktı. Bu arada Cumhurbaşkanı Gül, mahkemenin kararıyla ilgili ''Mahkeme sürecinin bitmesini beklemek lazım'' dedi.

Haberin Devamı

19 sanıklı "Dink Suikati" davasında 18 sanık hakkında karar verildiği ortaya çıktı.. Mahkemenin sanıklardan biri içi hüküm kurmayı unuttuğu anlaşıldı. Hakkında karar açıklanmayan sanık Coşkun İğci . İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi dün 10 sayfalık bir karar verdi. Mahkeme 19 sanıklı davada 18 sanık hakkında karar verdi. 1 sanığı ise unuttu. Unutulan sanık coşkun İğci’ydi.

Yasin Hayal’e ağırlaştırılmış müebbet, Erhan Tuncel hakkında beraat kararı veren mahkeme heyeti kararında sanık Coşkun İğçi hakkında hüküm kurmayı unuttu. Mahkemenin en kısa zamanda toplanarak İğci hakkında hüküm vermesi bekleniyor.

Tuncel'e tahliye

Davada yargılanan 19 sanığın tamamının “Silahlı terör örgütüne üye olmak” suçundan beraatine karar verildi. Erhan Tuncel ise silahlı terör örgütü yöneticisi olma, tasarlayarak adam öldürmeye azmettirme suçlarından beraat etti. Bomba imal etmekten 10 yıl 6 ay hapis cezasına mahkûm edilen Tuncel, tutuklu kaldığı süre göz önüne alınarak tahliye edildi.

Haberin Devamı

Yarın ölüm yıldönümü olan Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink’in öldürülmesine ilişkin İstanbul 14’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davada karar çıktı. Mahkeme, cinayetin terör örgütü faaliyeti sonucu meydana gelmediğine hükmederek 19 sanığın bu suçtan beraatine karar verdi.
Dünkü duruşmada son sözü sorulan Yasin Hayal, kendisi hakkında iddianame hazırlayan İstanbul Cumhuriyet Başsavcı Vekili Fikret Seçen’e hakaret etti. Mahkeme başkanı tarafından uyarılan Hayal “Hodri meydan. Burada birçok Anadolu çocuğunun kalemi kırılmıştır. Meydan okuyorum. Benim kalemimi bakalım hangi delikanlı kıracak” dedi.

Masal gibi savunma

Duruşmanın tutuklu sanığı Erhan Tuncel ise savunmasına şiirle başladı, Mevlâna, Dostoyevski ve Che Guevara’dan alıntılar yaptı. Tuncel, savanmasının cinayete ilişkin bölümünü ise masal gibi anlattı. “Bir varmış bir yokmuş” diye başlayarak cinayet sürecini anlatan Tuncel, Ergenekon terör örgütü üyesi olmadığını söyleyerek, “Yasin Hayal’e cinayeti işlememesi için telkinde bulundum. İstihbarat elemanı olarak üzerime düşen her şeyi yaptım” diye konuştu. Son sözü sorulan Tuncel, “Bu yolda bir aile, bir ömür ve bir istikbal kaybettim. Vatan sağ olsun” dedi.

Haberin Devamı

Hayal’e müebbet

Mahkeme heyeti, savunmaların ardından kararını açıkladı. Mahkeme heyeti, Yasin Hayal’in, Hrant Dink’i tasarlayarak öldürmeye azmettirme suçundan ağırlaştırılmış ömür boyu hapis cezasına çarptırılmasına karar verdi. Heyet, Hayal’in, yazar Orhan Pamuk’u tehdit etmek suçundan 3 ay ve ruhsatsız silah bulundurmak suçundan da 1 yıl olmak üzere toplam 1 yıl 3 ay hapisle cezalandırılmasını kararlaştırdı. Mahkeme heyeti, Yasin Hayal’in silahlı terör örgütü yöneticisi olmak suçunun sabit olmadığını belirterek, bu suçtan beraatına da hükmetti.

Mahkeme, Erhan Tuncel’in, silahlı terör örgütü yöneticisi olma, tasarlayarak adam öldürmeye azmettirme suçlarının sabit olmadığından beraatine karar verdi. Tuncel’e, Dink cinayetinden değil, Yasin Hayal’in Trabzon’da McDonald’s’a koyduğu bombayı imal etmekten 10 yıl 6 ay hapis cezası verildi. Tutuklu geçirdiği süre gözönüne alınan Tuncel’in tahliyesine karar verildi.

Mahkeme bir sanık hakkında karar vermeyi unuttu

Haberin Devamı

13 sanığa beraat

Bütün sanıkların, silahlı terör örgütüne üye olmak suçundan beraatına hükmeden mahkeme heyeti Ersin Yolcu ve Ahmet İskender’in tasarlayarak adam öldürmeye yardım etmek suçundan 12 yıl 6’şar ay hapisle cezalandırılmasını kararlaştırdı. Tutuksuz sanıklardan Salih Hacısalihoğlu da ruhsatsız mermi bulundurmaktan 2 ay 15 gün hapisle cezalandırılırken, Yasin Hayal’in ağabeyi Osman Hayal’in de aralarında bulunduğu 13 kişi beraat etti. Tutuksuz sanık Coşkun İğci hakkında ise herhangi bir hükme yer verilmedi. Mahkeme cinayetin 5 ay öncesi ile 1 ay sonrasına ait tüm telefon kayıtlarının silinmeyip TİB tarafından muhafaza edilmesine de hükmetti.

Haberin Devamı

Temyize gidecekler

Mahkeme bir sanık hakkında karar vermeyi unuttu
Mahkeme bir sanık hakkında karar vermeyi unuttu

Mahkeme heyetine “Cüppelerinizi yakın” diye bağıran bir kadın gözaltına alınırken duruşma salonu çıkışında Dink ailesinin bazı avukatları ile bazı izleyicilerin gözyaşı döktüğü görüldü. Yasin Hayal cezaevi aracına
bindirilirken, “Hepinizi seviyorum. Bu karar Türkiye’nin çirkinliğidir”dedi. 7 sanığa ağırlaştırılmış müebbet hapis isteminde bulunan Savcı Hikmet Usta ile Dink ailesi avukatlarının karara itiraz edeceği bildirildi.
Kararın ardından Tekirdağ F Tipi Cezaevi’nden tahliye edilen Erhan Tuncel  askerlik  şubesine götürüldü.
Dink’i öldüren Ogün Samast cinayet sırasında 18 yaşından küçük olduğu için çocuk mahkemesinde yargılanmış, Temmuz 2011’de 22 yıl 10 ay hapse mahkûm edilmişti.

DİNK DAVASINDA KARAR ÇIKTI / WEB TV

HRANT DİNK İÇİN YÜRÜDÜLER / WEB TV

Haberin Devamı

Agos’a  yürüdüler

Mahkeme bir sanık hakkında karar vermeyi unuttu

KARARIN ardından adliye önündeki kalabalık, Şişli’deki Agos Gazetesi’ne yürüdü. Gruba, Hrant Dink’in eşi Rakel, oğlu Arat ve kardeşi Orhan Dink de destek verdi. “Hrant için adalet için” yazılı pankartın arkasında yürüyen grup, “Katil devlet hesap verecek” sloganları attı. Grup Dink’in öldürüldüğü yere kırmızı karanfiller bıraktı. Burada konuşan Ahmet Kaya’nın eşi Gülten Kaya, “Katillerin tetikçi olduklarını itiraf etmelerine rağmen, iplerini tutan isimlerden bahsettikleri halde mahkemenin aldığı kararı gördük” dedi.

AB, Dink davasında kararı yetersiz buldu

AB Komisyonu, Hrant Dink davasında mahkemenin kararını yetersiz buldu. AB Komisyonu’nun genişlemeden sorumlu üyesi Stefan Füle’nin sözcüsü Peter Stano, AİHM’in Dink davasında Türkiye’yi mahkûm ettiğini hatırlattı. Stano, “Cinayette payı olan herkesin yargı önüne çıkarılmasına ve üst düzey yetkililerin müdahalelerine yönelik yeni soruşturmalara ihtiyaç duyulduğunu” söyledi. Uluslararası Af Örgütü de, “Devletin ihlal ve ihmali görmezden gelindi ve cinayette rolü olanlar yargılanmadı” denildi.

Gül: Sürecin bitmesini beklemek lazım

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Hrant Dink davası kararına ilişkin ''Mahkeme süreci devam ediyor. Gördüğünüz gibi kamuoyunun genel tepkisini görüyorum, rahatsızlıklar var. Mahkeme sürecinin bitmesini beklemek lazım. Nihayetinde temyize gidecek daha gördüğüm kadarıyla. Dolayısıyla kesin karar çıktıktan sonra bakmak lazım'' yorumunda bulundu.

Bir gazetecinin “Siz de Devlet Denetleme Kurulunu görevlendirmiştiniz. Rapor ulaştı mı elinize?” sorusu üzerine Gül, “Herhalde hazırlıklar bitmek üzere. Bugün sordum 'ne durumda?' diye. Biliyorsunuz o tamamen bağımsız olarak oradaki üyeler ve uzmanlar tarafından yürütülen bir çalışma. Dolayısıyla sadece bitince bana sunarlar. O kadar. Ondan sonra açıklanır. Yakında herhalde bitireceklerini söylediler” dedi.

Adalet Bakanı Ergin: "Dava daha bitmedi"

Bu arada Adalet Bakanı Sadullah Ergin, Hrant Dink davasıyla ilgili mahkeme kararına ilişkin davanın henüz bitmediği sürecin devam ettiğini belirtti.

Ergin, yargı hizmetlerinin daha etkin, süratli ve verimli sürdürülebilmesi için hayata geçirilecek 3. Yargı paketinin ayrıntılarını açıkladı. Hakimevi'nde düzenlenen basın toplantısında gazetecilerin, İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nin Hrant Dink cinayeti sanıklarına verdiği cezalarla ilgili yorumunu sorması üzerine Ergin, şunları söyledi:

“Yargılamalar, soruşturma, kovuşturma ve temyiz aşamasından olmak üzere üç aşamadan oluşur. Şu anda ilk iki aşama geçti. Üçüncü aşama önümüzde. Daha bu dava bitmiş değil, süreç devam ediyor. Sürecin bitimine müteakip bu değerlendirmeyi yaparız.”

Arınç: her şey bitmiş değil

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, mahkemenin kararıyla ilgili ''Karar vicdanları tatmin etmemiştir. Ancak her şey bitmiş değil. Yargıtay süreci var.'' dedi.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!