Hurşit Tolon tutuklandı

Güncelleme Tarihi:

Hurşit Tolon tutuklandı
OluÅŸturulma Tarihi: Ocak 10, 2012 12:00

Emekli Orgeneral Hurşit Tolon kuvvetli suç şüphesi gerekçesiyle tutuklandı. Silivri Devlet Hastanesi’nde sağlık kontrolünden geçirilen Tolon, 1 Nolu Cezaevi’nde tek kişilik koğuşa konuldu.

Haberin Devamı

İkinci Ergenekon davasının 148. duruşmasında emekli Orgeneral Hurşit Tolon tahliye olduğu tarihten itibaren dava dosyasına dahil edilen belgeler ve delillerin kuvvetli suç şüphesi oluşturması gerekçesiyle tutuklanarak Silivri Cezaevi’ne konuldu. Tolon’un savunmasının tamamlanmasının ardından Özel yetkili İstanbul Cumhuriyet Savcısı Mehmet Ali Pekgüzel, emekli Orgeneral Hurşit Tolon’un GATA’dan gelen raporlar ve kuvvetli suç şüphesi gerekçesiyle tutuklanmasını talep etti. Savcının talebinin ardından Tolon ve avukatları söz alarak talebin reddedilmesini istedi.

HURŞİT TOLON ADLİYEDE - ARŞİV / WEB TV 

"SAVCININ TALEBÄ° REDDEDÄ°LSÄ°N"

Avukat İlkay Sezer, sanık Tolon hakkındaki tüm suçlamanın oğlunun evinden ele geçirilen iki adet Elba marka CD üzerinden yapıldığını öne sürerek CD’lerin delil olarak sayılamayacağını, bu durumun hayatın olağan akışına aykırı olduğunu ifade etti. Avukat Dilek Helvacı da, sanık Tolon’un daha önceden 7 ayı aşkın süre tutuklu kaldıktan sonra dosya kapsamını ve delilleri karartma ihtimali bulunmadığı gerekçe gösterilerek 6 Şubat 2009 tarihinde tahliye edildiğini belirtti. Sağlık sorunları ve yaşının da tahliye gerekçesine ilave edildiğini belirten Helvacı, "Adli kontrol şartı ile tahliyesine karar verilmiştir. Sanık Tolon, adli kontrol kararına da riayet etmiştir. Tutuklama kararı verilmesinin uygun olmadığı kanaatindeyiz" diye konuştu. Tolon’un diğer avukatı Köksal Bayraktar ise 70 yaşındaki müvekkilinin son yıllarını ailesinin yanında huzur içinde geçirme çabası içerisinde olduğunu ifade etti. Tolon’un, 4 gün süren çapraz sorgusu sırasında kendisine yöneltilen yüzlerce soruya dürüstçe cevap verdiğini belirten Bayraktar, savcının tutuklama kararı verilmesi yönündeki talebinin reddedilmesine karar verilmesini istedi.

Haberin Devamı

"BU TALEBÄ° HAKETMÄ°YORUM"  Â

Savcının talebinin ardından söz alan Tolon, "Sayın başkan, yüce heyet, ben huzurunuzda 4 gün yüce mahkemenizin ve savcılık makamının sorularına tüm samimiyetimle ve açıklıkla yanıt verdim. Ben hiçbir örgütün ne yöneticisi ne de üyesi oldum. 7 ayı aşkın süre tutuklu kaldım. İddianamede yer alan katıldığım toplantılardaki konuşmalarımın hiçbiri şiddet, cebir ve terör yöntemlerini içermemektedir. Toplantılara katılmanın sosyal yaşamıma uygun ve Anayasal hakkım olduğunu düşünüyorum. Ben sağlık durumum nedeniyle tahliye edilmedim. Yaşım ve sağlık durumum da buna gerekçe gösterildi. Ben duruşmalara geldim. Kaçmadım. Adli kontrol tedbirlerine uydum. Buradayım. duruşmalara tekrar geleceğim. Bu talebi hak etmiyorum. Takdir yüce heyetinizin" dedi. Mahkeme heyeti duruşmaya karar için saat 11.15’te ara verdi. Ara sırasında Tolon’un eşi Ayla Tolon’un eşinin yanına giderek "Sen hiçbirşey yapmadın" diyerek teselli etmeye çalıştığı görüldü.

Haberin Devamı

TOLON CEZAEVÄ°NDE Â

Mahkeme Başkanı Hasan Hüseyin Özese duruşmaya verilen bir saat aranın ardından kararını açıkladı. Başkan Özese, Tolon’a atılı "darbeye teşebbüs" ve "silahlı terör örgütü yöneticisi olmak" suçlamalarını hatırlatmasının ardından dosyaya yeni giren deliller ışığında kuvvetli suç şüphesinin varlığını gerekçe göstererek tutuklanmasına karar verildiğini açıkladı. Oy birliğiyle alınan kararın açıklanmasının ardından Hurşit Tolon’un moralinin oldukça bozuk olduğu görüldü. Karar açıklandıktan sonra ise Tolon ’un eşi Ayla ve kardeşi Bülent Tolon’un gözyaşlarını tutamadığı görüldü. Eşi Ayla Tolon’un ise heyete tepki gösterdiği görüldü. Kararın ardından tutuklama işleminin yapılabilmesi için duruşma salonu sadece ailesinin kalmasına izin verilerek görevlilerce boşaltıldı. Tolon,ardından sağlık kontrolü için Silivri Devlet Hastanesi’ne götürüldü. Sağlık kontrolünden geçirilen Hurşit Tolon Silivri 1 Nolu Cezaevi’nde tek kişilik koğuşa konuldu.

Haberin Devamı

"2 KEZ AÄžIRLAÅžTIRILMIÅž MÃœEBBET CEZASI Ä°STEMÄ°YLE YARGILANIYOR"

Hurşit Tolon, silahlı terör örgütü yöneticisi olmak ve darbe planlamaktan 2 kez ağırlaştırılmış müebbet cezası istemiyle yargılanıyor. 2 Temmuz 2008’de gözaltına alınan Tolon, 6 Temmuz’da tutuklanmıştı. 6 Şubat 2009’da İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından "delil yetersizliğiö gerekçesiyle tahliye edilmişti. Savcının itirazı üzerine mahkeme heyeti tahliye gerekçesinde Tolon’un "yaşı ve sağlık sorunlarıönı da eklemişti. Tolon, uzun üzere GATA’da tedavi görmüştü.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!