Köyceğiz'de metrekareye 241 kilogram yağış düştü

Güncelleme Tarihi:

Köyceğizde metrekareye 241 kilogram yağış düştü
Oluşturulma Tarihi: Ocak 09, 2012 13:47

Muğla'da 3 gündür etkili olan şiddetli yağış sonrasında Köyceğiz'de metrekareye 214,5, Muğla il merkezinde ise 170 kilogram yağış düştüğü bildirildi.

Haberin Devamı

Muğla Valisi Fatih Şahin, düzenlediği basın toplantısında, Muğla'da 3 gündür etkili olan şiddetli yağış sonrasında Köyceğiz'deki Kargıcak Çayı'nın taştığını öğrenir öğrenmez bölgeye gittiğini anlattı.

Bölgede yapılan çalışmaları 5-6 saat boyunca yerinde koordine ettiğini belirten Şahin, kamu ve özel sektöre ait iş makinelerinin bölgede başarılı çalışmaları olduğunu vurguladı.

Şahin, “40-50 yıldır yaşanmayan sıra dışı bir yağışla karşılaştık. Güçlü bir şekilde gelen suyun farklı noktalardan taşması sonucu, Köyceğiz'deki bazı okul, ev, iş yeri ve tarım arazileri bundan etkilendi” dedi.

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu'nun da kendisini telefonla arayarak, Köyceğiz'deki Kargıcak Çayı'nın taşması sonrasında yapılan çalışmalar hakkında bilgi aldığını anlatan Vali Şahin. “Sayın Bakanımız, taşan çayın geçtiği derenin en kısa sürede ıslah edilmesi için talimat vereceğini ifade etti. Ayrıca, vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerini iletti” diye konuştu.

“Akköprü Barajı, afeti önledi”

Şahin, Dalaman'da yapımı tamamlanan ve bir süre sonra elektrik üretmeye başlayacak Akköprü Barajı'nın yapılış amaçlarından birisinin de su tutmak olduğuna işaret etti.

“Akköprü Barajı sayesinde, daha büyük bir afet yaşanmadı” diyen Şahin, bu barajın yapımında emeği geçenlere teşekkür etti. Akköprü Barajı'nın olmaması halinde bölgede ciddi bir afetle karşılaşılabileceğine değinen Şahin, Namnam Çayı'ndaki su seviyesinin yükselmesi sonucu ayağında çökme yaşanan köprüde çalışmaların sürdüğünü, ulaşımın tek şeritten sağlandığını kaydetti.

Yağış sonrasında, Köyceğiz'de evlerini su basan vatandaşların maddi kayıplarının karşılanması için bir çalışma yürütüldüğünü de ifade eden Vali Şahin, şu bilgileri verdi:

“Yağış nedeniyle tarım alanları zarar gören, hayvanları ve arıları telef olan vatandaşlarla ilgili Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ekipleri çalışma yapıyor. Bu çalışma kapsamında, sigortalı olan tarım arazileri, hayvanlar ile işyerleri de tespit edilecek. Yağış bir kaç gündür etkili olduğu için çalışmaya ancak başlandı. Bu süreç sonrasında, vatandaşlarımızın zararlarının temini ile ilgili girişimlerde bulunacağız. Vatandaşlarımızın tarım sigortası konusunda daha bilinçli hale gelmesi lazım. Bölgede 1-2 gün boyunca normal bir yağışlı hava etkili olacak.”

Uzun yıllar yağış ortalaması aşıldı

Muğla ve ilçelerinde 3 gündür etkili olan şiddetli yağış sonrasında, son 72 saatte Köyceğiz'de metrekareye 214,5, Muğla il merkezine ise 170 kilogram yağış düştüğü.

İl merkezine ait ocak ayı uzun yıllar yağış ortalamasının 200.5 kilogram olduğu Muğla'da son 3 günde düşen yağış, uzun yıllar ocak ayı ortalamasına yaklaştı.
Yetkililer, yarın bölgenin yeni bir yağışlı havanın etkisine gireceğine işaret etti.

Tarım arazileri sular altında

Muğla'da 3 gün aralıksız devam eden yağış sonrasında özellikle Karabağlar, Kötekli ve Muğla-Denizli yolundaki çok sayıda tarım arazisi sular altında kaldı. Arazilerde çiftlik evleri ile ahırları bulunan vatandaş, traktörler ve iş makineleri yardımıyla evlerine ulaşıyor.

Yaşanan yağış sonrasında tarım arazisi sular altında kalan ve büyük baş hayvanlarının suya kapılmasını güçlükle önlediğini anlatan, Süleyman Şenol, yaşanan her şiddetli yağış sonrasında, Karabağlar Yaylası'nda yaşayanların mağdur olduğunu söyledi.

Şenol, “Buraya kanal açılmıyor ve bu yüzden her yıl bu sorunu yaşıyoruz. Erozyonu önlemek için kanal açılmadığı söyleniyor. Peki burada yaşayan insanların hali ne olacak. Burada bir çok insanın hayvanları telef oldu. Gerekli önlemler alınmıyor. Ben bahçemdeki suyu boşaltmak için kanal açmaya çalışıyorum. Ahırdaki hayvanlarımı suda boğulmaktan son anda kurtardım” dedi.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!