Yarıyıl tatilinde öğrenciye özel umre

Güncelleme Tarihi:

Yarıyıl tatilinde öğrenciye özel umre
Oluşturulma Tarihi: Ocak 08, 2012 00:00

DİYANET İşleri Başkanlığı, yarıyıl tatilinde ilköğretim ve lise öğrencileri için 10 günlük özel umre programı hazırladı. Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Dr. Ekrem Keleş imzasıyla 81 ilin milli eğitim müdürlüklerine gönderilen 5 Ocak tarihli yazıda, ülke genelinde öğrencilerin bilgi, görgü ve deneyimlerinin artırılması ve pekiştirilmesine katkıda bulunmak, kutsal topraklarda bulunan ve İslam tarihi açısından önem arz eden mekanların ziyaret edilmesini sağlamak amacıyla öğretmenleri nezaretinde öğrenciler için özel umre turu planlandığı belirtildi.

Yazıda, “Yarıyıl tatili dönemindeki program 5 gün Mekke, 5 gün Medine’de konaklayacak şekilde 10 günlük olarak tasarlanmıştır. Bu itibarla, okul müdürlüklerine söz konusu program ivedi duyurularak katılmak isteyen öğretmen, öğrenci ve velilerin isimlerinin en geç 9 Ocak tarihine kadar Başkanlığımıza bildirilmesi gerekmektedir” denildi.

Ücret 795 Euro

Öğrenciler için 2 kişilik oda 795 Euro, 3 kişilik oda 760 Euro, öğretmenler için 2 kişilik oda 875 Euro, 3 kişilik oda 850 Euro olarak belirlenen umre ücretlerinin 13 Ocak’a kadar ilgili banka hesaplarına yatırılması, başvuruların il ve ilçe müftülüklerine yapılabileceği belirtildi.

Zonguldak İl Milli Eğitim Müdürlüğü de, Diyanet’in yazısını ildeki ilköğretim ve liselere gönderdi. Umre programına tepki gösteren Eğitim-Sen Çaycuma Temsilcisi İsmet Akyol, “Bu durum laiklik ilkesinin açıkça ihlal edilmesinden başka anlam taşımamaktadır. Dini faaliyet yürütmekle görevli Diyanet İşleri Başkanlığı ve müftülüklerin okulları adeta birer şubesi gibi görmesi kabul edilemeyeceği gibi, bilimsel ve laik eğitim anlayışına da aykırıdır.” Akyol, programın öğrencilerde pedagojik sorunlar yaratabileceğini savundu.

Milli Eğitim, dini eğitime dönüşüyor

Esra KAYA / ANKARA
DİYANET İşleri Başkanlığı’nın yarıyıl tatilinde ilk ve ortaöğretim öğrencileri için özel kampanyalı umre programına sendikalar ve siyasiler tepki gösterdi. CHP İstanbul Milletvekil Nur Serter, “Milli Eğitim’den, ‘dini’ eğitime dönüşüme bir eklenti daha yapılıyor” diyerek tepki gösterdi. Serter, şunları söyledi: “Ne söylenebilir ki bu durum karşısında. Milli Eğitim Bakanlığı’nın bu kapsamda son dönemde yaptığı çabalar artık iyice hızlandı. Zorunlu eğitimin 12 yıla çıkarılması, İmam Hatip Liseleri’nin arka bahçe haline getirilerek, katsayının kaldırılması, Kuran kurslarında yaş sınırının kaldırılması, hepsi adım adım ‘milli’ eğitimin ‘dini’ eğitime dönüştüğünün kanıtları. Laik ve çağdaş eğitimin üzerini örtmeye çalışıyorlar. Bir eksik umre kalmıştı. Şimdi o da tamam.”

‘Laik ülke’ sarsılıyor

Eğitim-İş Genel Başkanı Veli Demir: “Milli Eğitim’in artık bilimsel bir tarafı kalmadı. Okullar artık medreseye dönüştürülüyor. Laik ülkenin temelleri iyice sarsılıyor. Laik eğitimden artık söz etmek mümkün değil. Diyanet İşleri Başkanlığı Milli Eğitimi Bakanlığı’nın işlerine karışıyor. Diyanet, milli eğitime karar veriyor. Tabii ki tüm insanların dini vecibelerini yerine getirme hakkı var ancak henüz kendi iradesiyle karar veremeyecek olan küçücük çocukları böyle bir yönlendirme eğitimin dinselleştiğinin açık bir kanıtı.”

Eğitim dinselleştiriliyor

Eğitim-Sen Genel Başkanı Ünsal Yıldız: “Bu örnek siyasal iktidarın Türkiye’deki toplumsal hayatı dinsel olarak şekillendirme adımlarının ürünü. Diyanet İşleri eğitim ve bilim alanına müdahale ediyor, bunu kabul etmek mümkün değil. Eğitim sistemi dinselleştiriliyor. Laik eğitimin karşısında tutum alan bir hareket var. Süratle toplumsal ve eğitim yapısı teokratikleştirilmeye çalışılıyor.”

30 yıl önceki gömleği giymemiz beklenmesin

DİYANET İşleri Başkanı Pof. Mehmet Görmez, Manisa’daki Atatürk Spor Salonu’nda il genelinde görev yapan din adamlarıyla bir araya geldi. Ankara’da oturan bir Diyanet İşleri Başkanı olmak istemediğini söyleyen Prof. Görmez, din görevlilerinin İslam aleminde neler olup bittiğini takip ederek kendilerini ve hizmetlerini yenileme mecburiyetinde olduğunu vurguladı. Prof. Görmez, şunları söyledi: “Artık görev tanımlarımız değişmiştir. Bir din görevlisinin, Kuran kursu hocasının, vaizin, bütün teşkilatın, başta Diyanet İşleri Başkanı olarak benim görev tanımım değişmiştir. Hiç kimse 20-30 yıl önce bize biçtiği gömleği giymemizi ve çizdiği çerçevede kalmamızı beklemesin. Çünkü Türkiye, coğrafyamız, dünya ve bütün insanlık değişmiştir. O yüzden her arkadaşımız kendi görevini yeniden gözden geçirmek zorunda.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!