Baran Tursun'un babasına hapis cezası

Güncelleme Tarihi:

Baran Tursunun babasına hapis cezası
Oluşturulma Tarihi: Kasım 16, 2011 17:21

İzmir’de, ’Dur’ ihtarına uymadığı gerekçesiyle polisin açtığı ateş sonucu ölen üniversite öğrencisi 20 yaşındaki Baran Tursun’un babası Mehmet Tursun’a, duruşma sırasında avukata hakaret ettiği gerekçesiyle açılan davada, 11 ay 20 gün hapis cezası verildi. Cezası ertelenmeyen ve paraya çevrilmeyen Tursun, "İkinci kez yıkıldım. Adalet duygularım sıfıra indi. İtimadım hiç kalmadı. Oğlumun katiline ve verilen cezaya bakarak adalete güvenim kalmadı. Adaletten darbe üstüne darbe yiyoruz" diye konuştu.

Haberin Devamı

2007 yılında üniversite öğrencisi Baran Tursun, Bayraklı İlçesi’nde cipiyle yol alırken, polisin, ’Dur’ ihtarına uymadığı gerekçesiyle açılan ateş sonucu başından vurulmuş, kaldırıldığı hastanede ölmüştü. Ölüme neden olduğu ileri sürülen ve hakkında 25 yıla kadar hapis cezası istenen polis memuru O.E.A., Karşıyaka Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılandı. Sanık O.E.A. ilk duruşmada tutuksuz yargılanmak üzere tahliye edilirken, yargılama sonunda da 2 yıl 1 ay hapis cezasına çarptırıldı. Bu karar, Yargıtay tarafından onandı. Yargıtay ayrıca, bu olay kapsamında 10 polis memurunun ’delil karartmak’ suçundan beraatını da onadı.

Olaydan sonra Baran Tursun’un annesi Berrin Tursun, bir basın açıklamasında polisler hakkında söylediği sözler nedeniyle ’tehdit ve hakaret’ suçlarından açılan davada, 5 ay hapis cezasına çarptırıldı. Aynı basın açıklaması nedeniyle, ’yargı görevini yapanı etkileme’ suçundan yargılanan Berrin Tursun’un eşi Mehmet Tursun, kızı Şelale Tursun ile 7 sivil toplum kuruluşunun yöneticisi ise beraat etti. Aile hakkında, Türk Ceza Kanunu’nun 301’inci maddesi uyarınca başlatılan soruşturmaya ise Adalet Bakanlığı izin vermedi.

AVUKATA HAKARETTEN DAVA

Bu arada, Baran Tursun’un ölümüyle ilgili süren davanın duruşmasında, baba Mehmet Tursun’un, savunma yapılırken "Baran Tursun davasında sahtekarlıklar yapıldı" diye çıkışmıştı. Bu açıklaması nedeniyle hakim, avukata hakaret ettiği gerekçesiyle Mehmet Tursun hakkında re’sen suç duyurusunda bulunmuştu. Hakkında, 4’üncü Sulh Ceza Mahkemesi’nde, ’avukata hakaret’ten dava açılan baba Tursun, 11 ay 20 gün hapis cezasına çarptırıldı. Ceza ertelenmedi, paraya da çevrilmedi.

Kararın şokunu yaşayan Mehmet Tursun, "İkinci kez yıkıldım. Adalet duygularım sıfıra indi. İtimadım hiç kalmadı. Oğlumun katiline ve verilen cezaya bakarak adalete güvenim kalmadı. Adaletten darbe üstüne darbe yiyoruz" diye konuştu. Mehmet Tursun, "Neredeyse tüm ailemiz cezalandırıldı" dedi.

Mehmet Tursun, geçen ay, oğlunun ölümüyle ilgili Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nde de dava açmıştı.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!