Ayasofya Müzesi camiye dönüştürülüyor

Güncelleme Tarihi:

Ayasofya Müzesi camiye dönüştürülüyor
Oluşturulma Tarihi: Ekim 31, 2011 17:40

Bursa’nın İznik İlçesi’ndeki Ayasofya Müzesi minaresine alem takılırken, içine de hutbe kürsünü, ahşap taban konuldu.

Vakıflar Genel Müdürü Adnan Ertem dün gece müzeyi ziyaret ederek, çalışmalar hakkında bilgi aldı. Müzenin camiye dönüştürüleceği iddia edildi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı kayıtlarında anıt müze, Vakıflar Genel Müdürlüğü kayıtlarında cami ve Hıristiyan dünyasında ise kutsal hac mekanı olan Ayasofya, 2007 yılında müze olarak ziyarete açıldı. Bölgeye gelen turistlerin büyük ilgi gösterdiği Ayasofya Müzesi’nde son günlerde yapılan çalışmalar dikkat çekiyor. Ayasofya’nın minaresine alem takılırken, zeminine ahşap platform yerleştirildi ve hutbe kürsüsü monte edildi.

Çalışmaları yerinde incelemek üzere dün akşam Vakıflar Genel Müdürü Adnan Ertem dün akşam ilçeye geldi. Gazetecilerin sorularını yanıtsız bırakan ve inceleme sırasında gazetecilerin görüntü almasını engelleyen Ertem’e, AK Parti Bursa Milletvekilleri İsmail Aydın, İsmet Su, AK Parti İznik İlçe Başkanı Osman Sargın, AK Parti İznik İlçe Belediye Meclis Üyesi Ahmet Kaynak eşlik etti. Gezi hakkında bilgi verilmezken, ayasofya Müzesi’nin camiye dönüştürüleceği öne sürüldü.

AYASOFYA 7’NCİ YÜZYILDA İNŞA EDİLDİ

M.S. 7’nci Yüzyıl’da Romalılar tarafından Gimnasium (spor tesisi) olarak inşa edilen yapı, Bizans döneminde ’Bazilika’ (Bir tür kilise) olarak yeniden yapıldı. Ayasofya, Hıristiyan dünyası tarafından Hz. İsa’nın ’Tanrı’nın oğlu’ olarak kabul edildiği yer olarak değer kazandı. Birinci Konsilin toplandığı ve Hıristiyan dünyasının kutsal hac mekanı olan Ayasofya, 1331 yılında Orhan Gazi tarafından camiye dönüştürüldü. Kanuni Sultan Süleyman döneminde Mimar Sinan tarafından minare eklenen Ayasofya, yüzyıllar boyunca cami olarak hizmet verdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!