Doktor dedesi 'Ben daha iyi bakarım' dedi, depreme yakalandılar

Güncelleme Tarihi:

Doktor dedesi Ben daha iyi bakarım dedi, depreme yakalandılar
Oluşturulma Tarihi: Ekim 26, 2011 14:16

Erciş'te mucizenin adı Azra bebek oldu. 14 günlükken enkaz altında kalan Azra Karaduman'ı annesi sürekli emzirerek ve tükürükle yaşama bağladı. 47 saat sonra Azra bebek, ardından da annesi ve babaannesi enkazdan çıkarıldı. Azra'nın anne ve babası Sivas'ta yaşıyordu. Erciş’te çocuk hastalıkları uzmanı olarak görev yapan dedesi Dr. Ahmet Karaduman, “Torunumun sağlığıyla ben daha iyi ilgilenirim” deyince aile Erciş’e gitti. Aile, depreme cezaevinin karşısındaki evlerinde yakalandı.

Haberin Devamı

Sivas’ta oturan Semiha ve Sinan Karaduman çiftinin kızları Azra, 9 Ekim’de prematüre olarak dünyaya geldi, 2 kilo 300 gramdı. Erciş’te çocuk hastalıkları uzmanı olarak görev yapan dedesi Dr. Ahmet Karaduman, “Torunumun sağlığıyla ben daha iyi ilgilenirim” deyince aile Erciş’e gitti. Aile, depreme cezaevinin karşısındaki evlerinde yakalandı. Azra bebek, annesi, babaannesi ve dedesiyle bir odadaydı, babası ise yandaki odada. Deprem, şans eseri dede Ahmet Karaduman’ı dışarı attı, sevdikleriyse içerde kaldı.

Koltukların arasında

Arama-kurtarma ekipleri, dün, dinleme cihazlarıyla enkazda canlı olduğu saptadı. Çalışmalar hızlandırıldı, yıkılan binada oturan Karaduman Ailesi fertlerinden, tavan ve taban arasında koltukların arkasında oluşan yaşam alanındaydı. İzmir’den gelen Sivil Savunma Arama ve Kurtarma ekibi açılan bölümden içeri girdi. Zamanla yarışan ekipler, Azra bebekle, annesi Semiha ve babaannesi Saadet Karaduman’ın bulunduğu yaşam alanına ulaştı.

Haberin Devamı

İĞNE DELİĞİNDEN BEBEĞİ BÖYLE KURTARDI / WEB TV 

AZRA BEBEK HAYATA TUTUNDU / FOTO GALERİ

Anne sütüyle besledi

Kurtarma ekiplerinin enkaza girdiklerinde gördükleri manzara, Semiha Karaduman’ın ‘yaşam boşluğu’ adı verilen küçük bir alanda, kızına siper olduğuydu. Azra’yı hayatta tutan da anne sütü ve annesinin tükürükleri oldu. Semiha Karaduman kızını kurtulana kadar emzirmeye devam etti. Ekipler depremden tam 47 saat sonra, 14 günlükken altında kaldığı enkazdan 16 günlükken çıkartılan minik Azra’yı kucaklayıp gün yüzüne kavuşturdu. Enkaz başında bir alkış koptu, sevinç gözyaşları döküldü. Azra bebek hemen kuvöze alındı ardından hava ambulansıyla Ankara’ya gönderildi. Azra bebeğin annesi ve babaannesine ise enkazda ilk tıbbi müdahale yapıldı. Semiha Karaduman, kızından bir kaç saat sonra yaralı olarak kurtarıldı. Semiha Karaduman’ın hemen ardından, babaanne Saadet Karaduman da enkazdan çıkarıldı.

AZRA BEBEĞİN ANNESİ BÖYLE KURTARILDI / WEB TV

ANNE SEMİHA KARADUMAN: BEBEĞİMİ TÜKÜRÜĞÜMLE BESLEDİM

Baba için umut ışığı

Dr. Ahmet Karaduman, torununun, eşi ve gelinin sağ kurtulması üzerine sesi gelmeyen oğlu Sinan için de umutlandı, “Eşim, gelinim ve torunum aynı odadaydık. Oğlum Sinan diğer odadaydı. Sarsıntının ardından, bir kolonun çarpmasıyla kendimi dışarıda buldum. Onlar içeride kaldı. Hiç umudum yoktu ama Azra kurtuldu, gelinim ve eşim yaşıyor, oğlumun yaşaması için dua ediyorum” dedi.

Haberin Devamı

Azra yaşama tutunuyor

Dışkapı Yıldırım Beyazıt Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ndeki kontrollerinin ardından bebeği Azra'nın tedavi gördüğü Dr. Sami Ulus Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne gelen anne Semiha Karaduman bebeğini emzirdi.

Dr. Sami Ulus Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Nurullah Okumuş, şu yanıtı verdi:
“Anne ile konuştum. Gerçekten mucize. Annenin metaneti içgüdüsü aslında şu anda Azra bebeğin bu durumda iyi olmasının en önemli nedeni. Çünkü yaklaşık 48 ile 72 saat içinde sıvı alamayan bebekte özellikle prematüre doğmuş bir bebekte hızlı şekilde böbrek fonksiyonları başta olmak üzere diğer organ ve dokularda hasar meydana gelme ihtimali var. Ancak anne göçük altındayken ilk 24 saat bebeğinin aralıksız emzirmiş. İkinci gün sütü kesilmiş azalmaya başlamış bunun üzerine anne tükürüğü ile bebeği sıvısız kalmasın diye beslemiş. İlk 24 saat sütünü almış olması ikinci gün de annenin bebeğini korumaya çalışması, bebeğin ileride kronik böbrek hastası olması veya bir başka komplikasyon gelişme riskini önelmiş durumda.”

Haberin Devamı

“Gerçekten annenin tükürükle beslemesi, bebeği koruması mümkün müdür?” şeklindeki soruya Okumuş, “Tek başına tabiki yeterli değildir. Ancak ilk 24 saat anne bebeği emzirmiş bu sırada kendisinin de sıvısı azaldığı için sütü kesilmiş. Ancak ne kadar sıvı verebilirseniz bebeği o kadar korursunuz. Tabii bebeğimiz de annemiz de çok şanslı. 48 saaat içinde kurtulduğu için. Bu süreç uzasaydı ciddi komplikasyon gelişme olasılığı vardı” diye konuştu.

Annenin psikolojisi iyi

Başhekim Doç. Dr. Okumuş, annenin psikolojik durumuna ilişkin bir soru üzerine de, “Anne çok mutluydu. Bebeğini kucağına aldığında o heyecanı mutluluğu görmeniz gerekirdi” dedi.

Annenin çok metanetli ve psikolojisinin de yerinde olduğunu bildiren Okumuş, hastane psikologlarının kendisi ile ilgilendiklerini söyledi.

Haberin Devamı

Okumuş, bir başka soru üzerine Azra bebeğin 24-48 saat arasında gözlem altında tutulacağını, beslenmesinde kilo alışında, idrar çıkışında ve laboratuvar bulgularında bir sorun tespit edilmediği takdirde 48 saat içinde taburcu edileceğini bildirdi.



 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!