Aile hekimliğinde reçete ücreti

Güncelleme Tarihi:

Aile hekimliğinde reçete ücreti
Oluşturulma Tarihi: Ekim 16, 2011 17:28

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, aile hekimliğinde 3 TL reçete ücreti alınmasının planlandığını söyledi.

Haberin Devamı

Anadolu Ajansı Editör Masasının ilk konuğu olan Akdağ, sağlık alanında  tartışılan güncel konularla ilgili değerlendirmelerde bulundu. Akdağ, "Aile hekimliğinde 3 TL reçete ücreti alınmasıyla ilgili uygulamaya  geçilecek mi?" sorusuna şu yanıtı verdi?

"3 liralar, katkı parasının 1 lira artırılması gibi birtakım teknik  küçük müdahaleler bundan sonra da yapacağız. Bunların sebebi, kamuya para  toplamak değil aslında. Bunların sebebi sağlık ekonomisini doğru bir zemine  oturtmak ve israfı önlemek. Mesela neyin israfını? Bizim acillerimize inanılmaz  gereksiz başvuru var. Yani toplam hastane başvurularının yüzde 30'a yakını acil  başvurusu haline geldi. Acilde para almıyoruz çünkü. İkincisi de mesai  sonrasında...

İki sebebi var; yakında muhtemelen şunu yapacağız; ekonomi  yönetimimizle bunu konuştuk, acile gittiğinizde eğer hiçbir işlem, bir müdahale  gerekmemişse, gözlem altına alınmamışsanız, yatmamışsanız, sadece reçete yazıldı  gönderildiyseniz, 5 TL olan ve 6 TL'ye çıkarmayı planladığımız katkı payını yine  alacağız. Bunun en önemli sebebi, vatandaş biraz para versin de bundan bütçemiz  sebeplensin değil, bu acildeki yükü azaltmamız lazım. Ya da aile hekimine gidince  hiçbir ödeme yapmıyorsunuz muayene için, ama ilaç için reçete yazılmışsa 3 TL  versin mi vatandaş? Evet belki böyle bir karar alacağız. Neden? Çünkü gereksiz  reçeteleme ve ilaçlamanın olduğunu yer yer fark ediyoruz, buna benzer birtakım  küçük müdahaleler, ama temelde hizmet almanın paralı olmadığı bir sistemden  bahsediyoruz."

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!