19 Mayıs'a kutlama ayarı

Güncelleme Tarihi:

19 Mayısa kutlama ayarı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 13, 2012 00:00

Milli Eğitim Bakanlığı’nın 19 Mayıs’ın nasıl kutlanacağına ilişkin yeni genelgesi “Kutlama yasağı” diye algılanınca ortalık karıştı. Eğitim-Sen, “Stat törenleri yasaklanıyor” diye itiraz etti. MEB Müsteşar Yardımcısı Salih Çelik düzeltti: “Statta tören yapmayın demiyoruz, yapan olursa soruşturma da açmayız.”

MİLLİ Eğitim Bakanlığı Müsteşarı Emin Zararsız’ın imzasıyla il milli eğitim müdürlüklerine önceki gün gönderilen genelgede 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı kutlamalarıyla ilgili şunlar istendi:

“Başkent dışındaki il ve ilçelerimizde yönetmelikte yer almayan senaryo, değişik renk ve nitelik arz eden gösteri ve fon çalışmaları gibi etkinliklere yer verilmemesi, bu kapsamda il ve ilçe kutlama komiteleri tarafından gerekli tedbirlerin alınarak çalışmaların anılan yönetmelik hükümleri uyarınca yürütülmesi.”
Kutlamaların, 1 Ekim 1981 tarihli yönetmeliğe göre yapılması gerektiği ancak törenlerin kanun ve yönetmelikte olmayan bazı içeriklerle gerçekleştirildiği vurgulanan genelgede şu ifadelere yer verildi:

Derslere ilgiyi azaltıyor

“Kutlama törenlerinin hazırlık döneminin mevsim olarak soğuk bir zamana denk gelmesi nedeniyle sağlık sorunlarına yol açmasına, çalışma süresinin uzun olması sebebiyle öğrencilerin derslere ilgisinin azalmasına, motivasyonlarının düşmesine, gönüllü olmayan öğrenci velilerinin okullarla olan ilişkilerinin bozulmasına sebep olduğu yönünde duyumlar alınmaktadır.”

Okullarda kutlayın

“Kanun ve yönetmelik hükümlerine aykırı olmamak kaydıyla ve eğitim öğretimin aksatılmamasını teminen, mevzuatında belirtildiği üzere tüm gençliğin dahil edileceği formatta gerçekleştirilmesi uygun görülmektedir. Kanun ve yönetmelikte kutlamaların öğrencilerin katılımıyla yapılacağına dair bir hüküm de bulunmamaktadır. Bununla birlikte günün anlam ve önemi ile uygun kutlamaların okullarımızda ve öğrencilerimizin katılımıyla icra edilmesine devam edilecektir.”

Kutlu Doğum Haftası’nda böyle kaygı yok

EĞİTİM-Sen Genel Başkanı Ünsal Yıldız, kutlama törenlerinin tırpanlandığını savunarak “Kutlu Doğum Haftası kutlanırken çocukların eğitimden geri kalmaları kaygısı güdülmüyor. Yakında iktidar, 23 Nisan’ı kınayan, 29 Ekim’i yas ilan eden törenler yapar” dedi. Eğitim-Sen Zonguldak Şube Başkanı Mehmet Dalgıç, genelge ile statlardaki kutlamaların kaldırıldığını iddia etti. Dalgıç, “Bayram coşkusu bir tek Ankara’da mı yaşanacak?” diye sordu. Eğitim-İş Genel Başkanı Veli Demir de “Atatürk’ü anma coşkusuna ağır saldırı” diyerek Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer’i istifaya davet etti.

Statta kutlama yönetmelik değil, gelenek

MİLLİ Eğitim Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Salih Çelik, stadyum kutlamalarının yönetmeliklere değil geleneklere göre yapıldığını savunarak, şu açıklamayı yaptı: “Yönetmelikte, Ankara dışında statlarda tören yapılacağına ilişkin bir hüküm yok. Bugüne kadar stadyumlarda yönetmeliklere değil geleneklere göre kutlama yapılıyordu. Kanun ve yönetmeliklerin dışına çıkılmamasını istedik. ‘Statta tören yapmayın’ demiyoruz, yapan olursa soruşturma da açmayız. Bu genelgemizi yanlış yorumlamış olabilirler. Genelgemizin temel esprisi, cumhurbaşkanlığında ulusal kutlamalara ilişkin çalışmalar netleşinceye kadar mevcut kanun ve yönetmelikler ne diyorsa ona ilişkin uygulamaların yapılmasıdır” dedi.

Kılıç: Gizli ajanda aramayın

GENÇLİK ve Spor Bakanı Suat Kılıç, Twitter’dan yorum yaptı: “19 Mayıs kapsamında partisinin Gençlik Kolları Şöleni’ni gelenekselleştiren tek lider Sayın Erdoğan’dır. 19 Mayıs istismarına inanmayın. Gizli ajanda aramayın, bize inanın.”
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!