188.5 milyar dolarlık evlilik için ’demir cevheri yükseldi’ freni

Güncelleme Tarihi:

188.5 milyar dolarlık evlilik için ’demir cevheri yükseldi’ freni
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 24, 2008 00:00

Avusturyalı maden şirketi BHP Billiton’un rakibi İngiliz Rio Tinto’ya 188.5 milyar dolarlık satın alma teklifi Avrupalı regülatörlerden (düzenleme kurulları) artan oranda engellerle karşılaşıyor.

Haberin Devamı

Konuya yakın kaynaklar, bu birleşmenin demir cevheri ve dolayısıyla çelik fiyatlarını artıracağı ve dünyada sektörde yavaş gelişimde etkili olacağını söylüyor.

Demir cevheri arttı

BHP CEO’su Marius Kloppers, regülatörlerin anlaşmayı bozmayacağı konusunda güvenli kalırken, bu yılın dördüncü çeyreğinde anlaşmanın tamamlanacağını kaydetti. Fakat bu iki maden devine yakın kaynaklar çok fazla sorgulamaya tabi olduklarını belirtiyor. Dünyanın en büyük satın alması olabilecek bu girişim, sonuçlanmayabilir. Regülatörler, BHP ve Rio arasındaki görüşmeler nedeniyle demir cevheri fiyatı yüzde 71 oranında arttı. Çelik fiyatları da yükselişini devam ettirdi.

Demir cevheri çelik yapmak için önemli bir hammadde. Çelik üreticileri yüksek demir cevheri maliyetlerini çelik fiyatlarında ocaktan beri devam eden yüzde 50’lik artıştan sorumlu tutuyor.

Dünyanın çeşitli yerlerinde, inşaatçıların yüksek çelik fiyatlarını karşılayamaması nedeniyle köprü, konut ve altyapı projeleri hızla ilerleyemiyor.

AB sistemine güveniyoruz

BHP ve Rio’nun dünyanın en büyük demir cevheri tüketicisi olan ve çelik üreten Çin’e gönderdiği demir cevherinin fiyatını daha yükseltmeye çalıştığı şikayetleri var. Kloppers, daha yüksek fiyat için çalışmada yanlış zamanlama olduğunu kabul ederken, aynı zamanda hissedarları ve yatırımcıları da düşünmesi gerektiğini söyledi. Kloppers, demir cevherindeki yüksek maliyetten limitli arzı ve lojisitkteki kısıtlamaları sorumlu tuttu. Kloppers, "Bu korkular olmasaydı, her şey daha kolay olurdu. Demir cevheri fiyatıyla ilgili propangadalar bizim için karışık. Biz AB’nin sistemine güveniyoruz" diye konuştu. Kloppers, regülatörlerin fiyat artışını arz ve talep konusu olarak görmelerini umuyor. Kloppers, iki firmanın birleşmesinin darboğazın aşılmasını ve daha fazla demir cevheri üretimini sağlayacağını vurguladı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!