S-300 alarmı

Güncelleme Tarihi:

S-300 alarmı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 20, 2011 00:00

İRAN, Türkiye’nin NATO füze kalkanı radarının Malatya’nın Kürecik İlçesi’ne yerleştirilmesini kabul etmesi üzerine karşı atağa geçti. İran Savunma Bakanı Ahmed Vahidi’nin, Türkiye’den gelebilecek füze tehdidine karşı, ülkesinin daha önce Rusya ile yaptığı anlaşma kapsamında savunma amaçlı S-300 füze sistemi istemesi, Ankara’yı hareketlendirdi.

Tehdit algılaması

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğ-lu’nun, “Malatya’ya yerleştirilecek olan füze kalkanı radarı hiçbir ülkeyi hedef almıyor” açıklaması, İran’ı ikna etmedi. Vahidi’nin, ülkesinin resmi haber ajansı İRNA’ya, Türkiye’yi suçlayıcı ifadelerle, “Türkiye’ye füze kalkanı radarının yerleştirilmesi bölge ülkelerinin faydasına değil aksine zararınadır. Bu nedenle Türkiye üzerinden gelebilecek tehditlere karşı Rusya’dan daha önce vardığımız anlaşma çerçevesinde savunma amaçlı S-300’ün teslimini istiyoruz” demesi, Ankara’da rahatsızlık yarattı.

ABD gündemine girdi

Başbakan Tayyip Erdoğan’ın bugün ABD Başkanı Barack Obama ile yapacağı görüşmede, İran’ın bu tutumunun da ele alınması bekleniyor. İki lider bölgesel konuları görüşürken, bu kapsamda İran’dan doğrudan Türkiye’yi hedef alabilecek füze tehdidi senaryoları da değerlendirilecek. Türkiye’nin ayrıca yapacağı diplomatik girişimlerle, hem İran Savunma Bakanı’nın açıklamalarından duyulan rahatsızlık aktarılacak, hem de Kürecik’e kurulacak olan sistemin hiçbir şekilde avcı füze sistemine sahip olmayacağı, sadece erken uyarı amaçlı radar içereceği sınırlı teknik ayrıntılarla anlatılacak.

5 dakikada hazır

İran’ın Rusya’nın kendisine teslim etmesini istediği S-300 füze sistemi, balistik füzelere karşı da etkili dünyadaki gelişmiş hava savunma sistemlerinden biri olarak biliniyor. Radarları aynı anda 100 hedefi takip edip aynı anda 12 hedefe kilitlenme yeteneğine sahip olan S-300 sistemi, 5 dakika gibi kısa bir zamanda atışa hazır hale getirilebiliyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!