Yunanlılar sahip çıktı

Güncelleme Tarihi:

Yunanlılar sahip çıktı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 04, 2011 00:00

Yunanlılar, cacık, baklava, karnıyarık ve lokumdan sonra Türk izci köpeği ‘Zağar’a da sahip çıktılar. Oğuz boylarının Orta Asya’dan getirdiği çok özel bir ırk olan izci köpeği ‘Zağar’ Yunanistan tarafından Uluslararası Hayvan Irkları Federasyonu’na (FCI) ‘Ellenikos Ichnlatis’ adıyla kabul ettirildi.

YUNANLILAR, şimdi de Türk izci köpeği ‘Zağar’ı sahiplendi. Yunanistan’ın, çok özel bir ırk olan Zağar köpeğini ‘Uluslararası Hayvan Irkları Federasyonu’na (FCI) ‘Ellenikos Ichnlatis’ adıyla kabul ettirmesi tepkilere neden oldu. Yunanistan’ın bu atağına karşıysa, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın Yerli Hayvan Irk Hatlarının Tescili Hakkında Tebliğde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ’iyle Zağar milli köpek olarak tescil edildi. Ancak bu kabulün uluslararası düzeyde de tescil ettirilmesi gerekiyor. Zağar köpekleriyle ilgili iki kitap yazan köpek uzmanı ve araştırmacı Doğan Kartay, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın harekete geçmesi gerektiğini söyledi.

Oğuz boyları getirdi

Daha önce Kangal köpekleriyle de ilgili kitaplar yazan Doğan Kartay, Oğuz boylarının Orta Asya’dan getirdiği izci köpeği Zağarlar’ın tüm Balkanlar’a yayıldığını söyledi. Kartay, Osmanlı’nın çok özel bir ırk olan Zağar köpeklerini egemen olduğu tüm Balkanlar’a taşıdığını, Bulgaristan, Romanya, Sırbistan, Arnavutluk, Makedonya, Kosova ve Bosna Hersek’te bu köpek ırkının Osmanlı mirası olarak bilindiğini vurguladı. Ancak, 400 yıl boyunca Osmanlı sınırları içinde kalan Yunanlıların bu gerçeği görmek istemediğini belirten Kartay, şöyle konuştu: “Komşumuz Yunanistan’da yozlaşarak günümüze ulaşabilen pek az sayıda Zağar var. Yunanistan, Trakya bölgemizden yasadışı yollarla kaçırdıkları damızlık Zağarlar’ı kullanmak suretiyle kendi Zağar ırklarını ıslah ederek bu ırkın Osmanlı mirası olduğunu görmezden ve bilmezden geliyor. Gen kaynağını da sahiplenerek bu muhteşem, çok özel ırkı, Uluslararası FCI federasyonuna ‘Ellenikos Ichnlatis’ tanımıyla kabul ettirmeyi başardılar.”

Asla kabul edilemez

Kartay, Yunanistan’ın kendi Zağar ırkını ıslah için yasadışı olmasına rağmen bizim Zağarlarımızı kaçırmasının da kabul edilebileceğini, ancak gen kaynağını sahiplenmesine izin verilemeyeceğini belirtti. Kartay, “Gen kaynağı bizim olan, bu çok özel ve değerli, günümüze safkan olarak ulaşabilmiş birkaç ırktan biri olan Zağarlar’ı Yunanistan’ın sahiplenmesini hiçbir şekilde kabul edemeyiz. Bu dayanıksız iddiayı, uluslararası arenada herkes ile tartışmaya hazırım. Bu konuda Kültür ve Turizm Bakanlığı uluslararası platformlarda ve uluslararası mahkemelerde hakkımızı aramalıdır” diye konuştu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!