Suç duyurusuna mahkemeden kabul

Güncelleme Tarihi:

Suç duyurusuna mahkemeden kabul
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 21, 2011 12:10

HAKKARİ’nin Şemdinli İlçesi’nde eski PKK hükümlüsü Seferi Yılmaz’a ait Umut Kitabevi’nin bombalanması olayı ile ilgili astsubaylar Ali Kaya ve Özcan İldeniz ile PKK itirafçısı Veysel Ateş’in yargılanmasına, Van 3’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde yeniden başlandı.

Haberin Devamı

Mahkeme heyeti, müdahil avukatlarının soruşturmanın genişletilmesi için Eski Genelkurmay Başkanı Emekli Orgeneral Yaşar Büyükanıt ve o dönem görevde bulunan 3 komutanı hakkında Van Özel Yetkili Cumhuriyet Savcılığı’na suç duyurusunda bulunulması talebini kabul etti.

Hakkari’nin Şemdinli İlçesi’nde, 9 Kasım 2005’te meydana gelen patlamayla ilgili dava Van 3’ncü Ağır Mahkemesi’nde daha önce de görülmüştü. Mahkeme, 19 Haziran 2006 tarihinde bu davada verdiği kararda sanık astsubaylar Ali Kaya ve Özcan İldeniz ile terör örgütü PKK itirafçısı Veysel Ateş’i ’adam öldürmek’, ’çete kurmak’ ve ’adam öldürmeye teşebbüs’ suçlarından 39 yıl 5 ay 10’ar gün hapis cezasına çarptırdı. Sanık avukatlarının, Van 3’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nin kararına itirazı üzerine temyiz incelemesini 16 Mayıs 2007’de tamamlayan Yargıtay 9’uncu Ceza Dairesi, 3 sanık hakkında verilen kararı, usul ve görev yönünden bozdu. 13 Haziran 2007’de yeniden Van 3’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülmeye başlanan davanın 14 Eylül 2007’deki duruşmasında, mahkeme heyeti ’görevsizlik’ kararı vererek, dosyayı Van Askeri Mahkemesi’ne gönderdi.

Haberin Devamı

Van Askeri Mahkemesi de 14 Aralık 2007 tarihindeki ilk duruşmada sanıkların tahliyesini kararlaştırdı. Askeri mahkeme 22 Ocak 2010 tarihindeki duruşmada dava dosyasının Hakkari Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderme kararı aldı. Müdahil avukatlarının itirazı üzerine dosya Uyuşmazlık Mahkemesi’ne gönderildi. Uyuşmazlık Mahkemesi de anayasanın bazı maddelerinde yapılan son değişikliği gözönünde bulundurarak 2 Mayıs 2011 tarihinde verdiği kararla, Şemdinli davası dosyasını yeniden Van 3’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderdi.

4 SANIK AVUKATI, 14 MÜDAHİL AVUKAT KATILDI

Van 3’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nin, Uyuşmazlık Mahkemesi’nden gelen dosyayı incelemesinden sonra bugün yapılan ilk duruşmada, daha önce ’adam öldürmek’, ’çete kurmak’ ve ’adam öldürmeye teşebbüs’ suçlarından 39 yıl 5 ay 10’ar gün hapis cezası Yargıtay tarafından bozulan ve bir süre önce yeniden tutuklanan sanıklar astsubaylar Ali Kaya, Özcan İldeniz ve PKK itirafçısı Veysel Ateş de hazır bulunduruldu.

Haberin Devamı

Saat 11.00’da başlayan duruşmaya 4 sanık avukatı ile bombalanan kitabevi sahibi Seferi Yılmaz ve 14 müdahil avukat, olayda yaşamını yitiren Mehmet Zahir Korkmaz’ın kardeşi Metin Korkmaz ile eşi Hamide Korkmaz katıldı.

Mahkeme heyeti ilk olarak Uyuşmazlık Mahkemesi’nin kararını okuyup, müdahil avukatlara söz verdi. Müdahil avukatlar adına söz alan Murat Timur, önceki beyanlarını tekrar ettiklerini ve soruşturmanının genişletilmesini istediklerini söyledi. Avukat Timur, mahkemeden eski Genelkurmay Başkanı ve dönemin Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt ile dönemin Van Jandarma Asayiş Kolordu Komutanı Korgeneral Selahattin Uğurlu, yine dönemin Hakkari İl Jandarma Komutanı Albay Erhan Kubat ve halen Genelkurmay Plan Harekat Daire Başkanı görevini yürüten Tümgeneral Erdal Öztürk hakkında Van Özel Yetkili Cumhuriyet Savcılığı’na suç duyurusunda bulunmasını talep etti.

Haberin Devamı

Sanıklar, astsubaylar Astsubaylar Ali Kaya ve Özcan İldeniz ile PKK itirafçısı Veysel Ateş suçsuz oldukları belirtip, tahliyelerini istedi. Sanık avukatları ise mahkemenin yetkisiz olduğunu, dosyanın Hakkari Ağır Ceza Mahkemesi’ne gitmesi gerektiği yönünde talepte bulundu.

MAHKEME SUÇ DUYURUSUNU KABUL ETTİ

Mahkeme heyeti yaklaşık 1 saat süren duruşmada talepleri dinledikten sonra değerlendirmek için duruşmaya 10 dakika ara verdi. Verilen aranın ardından da müdahali avukatlarının Büyükanıt ve komutanlar hakkında suç duyurusunda bulunulması talebini kabul ettiğini açıklayan mahkeme heyeti, sanıkların tahliye ve avukatlarının da yetkisizlik kararı verilmesi taleplerini geri çevirdi.

Haberin Devamı

Mahkeme heyeti duruşmayı 18 Ekim 2011 günüe erteledi.

MÜDAHİL AVUKATLAR MENNUN

Duruşma sonrası madahil avukatlar adına açıklama yapan Ayhan Çabuk, taleplerinin kabul edilmesinin önemli olduğunu söyledi.

Mahkemenin bu kararından memnun olduklarını belirten Ayhan Çubuk, bundan sonra Van Özel Yetkili Cumhuriyet Savcılığı’nın Orgeneral Büyükanıt ve 3 komutan hakkında soruşturma başlatacağını söyledi.

BÜYÜKANIT "İYİ ÇOCUK DEMİŞTİ"

Dönemin Genelkurmay Başkanı Yaşar Büyükanıt, yargılama yapıldığı dönemde Astsubay Ali Kaya için "Tanırım iyi çocuktur" demiş ve bu eleştirilere neden olmuştu.

Hazırladığı iddianame nedeniyle HSYK tarafından meslekten atılan savcı Ferhat Sarıkaya ise iddianamesinde astsubaylar Ali Kaya ve Özcan İldeniz ile Veysel Ateş hakkında ceza talebinde bulunulurken, o dönemdeki yasal kısıtlılık nedeni ile sorumlu komutanlar hakkında hazırlanan dosyayı ayırarak işlem yapılması için Genelkurmay’a göndermişti.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!