Teminat verilirse yemin ederiz

Güncelleme Tarihi:

Teminat verilirse yemin ederiz
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 08, 2011 00:00

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu dün ziyaret ettiği TBMM Başkanı Çiçek’in yemin krizi konusunda “Daha fazla germeyin” sözleri üzerine Başbakan Erdoğan’ın “Tükürdüklerini yalayacaklar” sözlerini anımsattı.

Haberin Devamı

Kılıçdaroğlu, “Bunların da olmaması lazım. Amacımız çözümsüzlük ya da Meclis’i kilitlemek değil. Tutuklu milletvekilleri konusunda güvence verilirse çıkar yeminimizi ederiz” dedi.

YEMİN krizinin çözümü için devreye giren Meclis Başkanı Cemil Çiçek ile CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun beklenen görüşmesi dün gerçekleşti. Çiçek’e, bu konu üzerinden bilek güreşine girmediklerini aktaran Kılıçdaroğlu, “Bu sorunu çözmeyeceksek Anayasa gibi devasa bir alanı nasıl çözeceğiz?” sorusunu yöneltti. Çiçek de Kılıçdaroğlu’na, “Haklı noktalarınızı Başbakan’a aktarma fırsatı bulacağım” mesajı verdi. Çiçek, CHP ve BDP’ye, kararlarını yeniden gözden geçirmeleri çağrısında da bulundu. Çiçek önceki akşam BDP Grup Başkanvekili Hasip Kaplan ve BDP Muş Milletvekili Sırrı Sakık’la görüşmesinin ardından dün önce Çankaya Köşkü’ne çıkarak Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’le görüştü. Çiçek, bu sırada randevu talebinde bulunan Kılıçdaroğlu’na da hemen yanıt verdi.

Grup başkanvekilleri çalışsın

CHP’ye jet  yanıt: Girdikleri kuyudan kendileri çıksınlar

ANKARA / BAŞBAKAN Erdoğan, yemin etmek için tutuklu milletvekilleriyle ilgili güvence isteyen CHP Lideri Kılıçdaroğlu’na, “Ne teminatı? Yargı teminat veriyorsa buyursunlar alsınlar” yanıtını verdi.

Gazetecilerin sorusu üzerine, “Teminat verme yetkimiz yok” diyen Erdoğan, CHP’nin bugün yemin etmesini bekleyip beklemediği sorusuna karşılık da, “Kendi bilecekleri iş” dedi. Erdoğan, basına kapalı grup toplantısında da yemin krizi nedeniyle CHP’yi hedef alarak şunları söyledi: “Kendi kazdıkları kuyuya kendilerini çekiyorlar, sonra başkalarının kendilerini kurtarmasını bekliyorlar. Girdikleri kuyudan kendileri çıksınlar. Biz mi çıkaracağız. Gayret göstermeleri gerekirken bize saldırıyorlar. Biz de çıkmalarını istiyoruz ama öyle ‘diz çöktüreceğiz’ gibi bir ifade mi olur? Öngörüsüz hareket ettiler ama umutsuz değiliz. Bir kısmı yemin etmek istiyor, bir kısmı istemiyor, bir kısmı da paçalarından asılıyor. Biz sorunun tarafı da sorumlusu da değiliz. Sorumlusu belli. Bu nedenle sorunu da sorumlularının, bu olayı yaratanların kendilerinin çözmesi gerekir. ”



Görüşmede Kılıçdaroğlu, Çiçek’e Cumhurbaşkanı ile yaptığı görüşmenin detayları hakkında bilgi verdi ve Meclis Başkanı öncülüğünde grup başkanvekillerinin bir araya gelip bir formül geliştirmesi önerisini anımsattı. Uluslararası sözleşmelerden örneklerle hukuki tezini anlatan Kılıçdaroğlu, “Bu milletvekillerinin önlerinde hiçbir yasal ve anayasal engel yok, engel sadece takdir hakkıyla ilgilidir” dedi. Kılıçdaroğlu, “Sayın Başbakan da, Sayın Cumhurbaşkanı da, muhalefet de, AB de uzun tutukluluk sürelerinden şikayetçi. Bunu çözmeyeceksek anayasa gibi devasa bir alanı nasıl çözeceğiz?” dedi.

‘Tükürük’ anımsatması

Çiçek ise CHP Lideri’nin, uzun tutukluluk süreleriyle ilgili görüşlerine katıldı. Sertlikten uzaklaşmanın sorunu çözeceğini vurgulayan Meclis Başkanı, “Daha fazla germeyin” dedi. Kılıçdaroğlu da “Bizce de bu sözünüz çok doğru, örneğin bizim bir arkadaşımız (‘Diz çöktüreceğiz’ diyen CHP’li İsa Gök) sert bir ifade kullandı. Bu arkadaşımızı hemen uyardık. Bunların çözüme bir faydası yok. Amacımız çözümsüzlük, Meclis’i kilitlemek değil. Ancak Sayın Başbakan’ın ‘Tükürdüklerini yalayacaklar’ sözünün tabanımızdaki karşılığı tam bir infial oldu. Bunların da olmaması lazım. Bunu bir bilek güreşi olarak görmek yanlış” karşılığını verdi.

Teşekkür etmeleri lazım

Görüşmeden memnun ayrılan Kılıçdaroğlu, “Aslında hükümetin bize teşekkür etmesi lazım. Türkiye’yi Batı dünyasında demokrasiyi geliştirmiş bir ülke haline getirmek istiyoruz. Batı’da kimse de kalkıp bize ‘Türkiye’de niye hapiste milletvekilleri var’ demesin” dedi. Kılıçdaroğlu, grup yöneticilerinin bir araya gelmesi önerisine Çiçek’in olumlu yaklaştığını söyledi. Kılıçdaroğlu, görüşme öncesinde ise “Biz bu demokrasi ayıbını milletimize ve dünya kamuoyuna duyurmak için yemin etmedik. Tutuklu milletvekilleri konusunda güvence verilirse çıkar yeminimizi ederiz. Yeri ve zamanı geldiğinde yeminimizi edeceğiz” diye konuştu.

Suyu mecrasında akıtın

Çiçek de görüşmeden sonra yaptığı açıklamada şunları söyledi: “Türkiye’nin imajı açısından, itibarı açısından bu görüntü uygun değildir, üzücü bir görüntüdür. Uygar toplumlarda parlamentolar sorunun kaynağı değil, çözümün merkezidir. Milleti daha fazla üzmeye hakkımız olmadığını düşünerek en fazla CHP olmak üzere BDP’yi de kararlarını bir defa daha gözden geçirmeye ve suyun kendi mecrasında akması hususunda yeniden bir defa daha dönüp bir olumlu başlangıç yapmaya, vakit çok fazla da geçmeden yeni bir sayfa açmaya davet ediyorum. Önümüzdeki günlerde sorunu çözmek için gayret etmeye devam edeceğiz.”

Haberin Devamı

Meclis’te 1 saat görüştüler

Haberin Devamı

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, TBMM Başkanlığı’na seçilen Cemil Çiçek’i ziyaret etti. Kılıçdaroğlu, CHP Grup Başkanvekilleri Akif Hamzaçebi, Emine Ülker Tarhan ve Muharrem İnce ile İstanbul Milletvekili Aydın Ayaydın eşliğinde başkanlık makamına geldi. Çiçek, Kılıçdaroğlu ve beraberindekileri makam odasının girişinde karşıladı. Görüşmenin başında basın mensuplarının görüntü almasına izin verildi. Görüşme saat 16.30’da başladı ve yaklaşık 1 saat sürdü.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!