Siyasi yargı kan davası güdüyor

Güncelleme Tarihi:

Siyasi yargı kan davası güdüyor
Oluşturulma Tarihi: Haziran 27, 2011 00:00

CHP Lideri Kılıçdaroğlu, dün Ankara’nın ilçelerinden “Halkın kendi seçtiği parlamenterlerin Meclis’e gelmesini engelleyen bir güç varsa bu güce karşı ortak duruş sergilenmeli” sözleriyle eylem çağrısı yaptı. Tutuklu vekillerin Meclis’e gelmesinde hiçbir yasal engelin bulunmadığını söyleyen Kılıçdaroğlu, “Hiçbir yasal engel yok, sadece olayı kan davası noktasına getiren bir siyasi yargı var, o kadar” diye konuştu.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Meclis Genel Kurulu’nda yarın yapılacak yemin töreninde 550 milletvekilinin de bulunması gerektiğini söyleyerek, “CHP olarak iyi niyetle salı gününü bekliyoruz. Demokrasi ve özgürlük sınavımızı verirken, demokrasinin ve özgürlüğün yanında yüreklice duran herkesi parlamentoda, ortak düşünceye, ortak eyleme çağırıyoruz” dedi.

Kılıçdaroğlu, dün Ankara’nın Ayaş İlçesi’nde Dut Festivali’ne ve daha sonra Yenimahalle İlçesi’nde 50’nci Geleneksel Divriği Pilav Günü’ne katıldı. Vatandaşların yoğun ilgisiyle moral bulan Kılıçdaroğlu, iki yerde ayrı ayrı halka hitap etti. Daha sonra gazetecilerin sorularını da yanıtlayan CHP Lideri şu mesajları verdi:

O davanın savcısı siyasi

“Ant içmenin önünde hiçbir yasal engel yok. Seçilip parlamentoya gelen 550 milletvekilinin orada olmasını ve ant içmelerini bekliyoruz. Demokrasinin temel kuralı budur. Engel olabilecek mekanizmaların demokrasinin kuralları içerisinde ortadan kaldırılması gerekir. Hiç kimsenin, hiçbir gücün halkın iradesine engel olma hakkı da yetkisi de yoktur. Bu sözü, özellikle bu davanın savcısına söylüyorum: O savcı, siyasi bir kişiliktir. ‘Ben, o davanın savcısıyım’ demişti. Biz, parlamentonun normal yasama sürecine sağlıklı başlamasını istiyoruz.

Tek engel siyasi yargı

Mahkûmiyeti var mı bunların, yok. Milletvekili seçilmelerine engel bir husus var mı, yok. YSK kararı var mı, var. TBMM’ye bildirilmiş mi, bildirilmiş. Bana çıkıp birisi desin ki ‘Bunların yemin etmelerinin önünde şu engel var.’ Hangi yasal engel var? Hiçbir yasal engel yok, sadece olayı kan davası noktasına getiren bir siyasi yargı var, o kadar. Siyasi yargının Türkiye’de demokrasi açısından en ciddi tehlike olduğunu da Cumhuriyet tarihine baktığımızda görürüz.

Halktan destek istiyoruz

(Ortak eylem çağrısı konusunda) Halktan destek istiyoruz. Halkın kendi seçtiği parlamenterlerin Meclis’e gelmesini engelleyen bir güç varsa bu güce karşı ortak duruş sergilenmeli. Onlar gelir ant içerler, yolumuza devam ederiz. Hiçbir yasal engel yok, sadece olayı kan davası noktasına getiren bir siyasi yargı var, o kadar. Siyasi yargının Türkiye’de demokrasi açısından en ciddi tehlike olduğunu da cumhuriyet tarihine baktığımızda görürüz.
BDP’lilere tavsiye:

Terör estirilmesin

Parlamento dışına çıkıp terör estirmek hukuk dışı yollara sapmak... Bunları doğru bulmuyoruz. Parlamento zemininde her türlü mücadelenin yapılabileceğine inanıyoruz. Köşk’ten gelen açıklama bir krizin olduğunu kabul eden bir açıklama ve ‘buna kaynaklık eden olayın da sistemden kaynaklandığını’ söyleyen bir açıklama. Sistemi bu hale getiren kim? İktidar partisi.

Bu ülkede bedel ödemeye hazırım

Bu ülkede yüzde 34.7 oy aldı diye Recep Tayyip Erdoğan’ın önündeki engelleri kaldırdık. Milletin iradesine saygı duyduğumuz için. Onun hapse girmesini istemedik. ‘Gel arkadaş, buyur sen de Parlamentoya gir’ dedik. Demokrasi ve özgürlük için insanlık tarihi ağır bedeller ödedi. Eğer bu ülkede bir bedel ödenecekse, o bedeli ödemeye hazır olduğumu da söylemek isterim. Çekinmeyeceğiz, korkmayacağız, yüreklice davranacağız.

Yıkılsın zindanlar

Demokrasi ve özgürlük sadece birilerinin düşündüğü gibi değil. Onun için diyoruz ki; yıkılsın zindanlar. Hiçbir irade halkın gücünün karşısında düşüncelere zincir vuramaz. Onun için zindanları kabul edemeyiz. O gücün karşısında kimse durmasın. Bu mücadeleyi çocuklarımız için yapacağız, çağdaş, uygar Türkiye için yapacağız.”

Tepside dut ikramı

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Ayaş Geleneksel Dut, Tarihi Evler ve El Sanatları Festivali’ne katılmak üzere Ayaş’a geldi. Kılıçdaroğlu’na parti otobüsünde CHP Ankara İl Başkanı Tarık Şengün, Ayaş Belediye Başkanı Ali Başkaraağaç, Milletvekilleri Sinan Aygün, Aykut Erdoğan, Levent Gök ve Soykan Günaydın da eşlik etti. Festival alanına gelmeden önce, Ayaş Belediyesi ve Ayaş Halk Eğitim Merkezi “El Emeği, Göz Nuru Sergisi”ni gezen Kılıçdaroğlu, burada vatandaşların sevgi gösterileriyle karşılaştı. Kılıçdaroğlu’na stantlarda sergilenen havlulardan da hediye edildi. Daha sonra festival alanına gelen Kılıçdaroğlu, burada coşkuyla karşılandı. CHP Lideri, festival kapsamında gösteri yapan seğmenleri izledi, tepsi içinde ikram edilen dutlardan yedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!