AGİT 32 parlamenter ile takip etti

Güncelleme Tarihi:

AGİT 32 parlamenter ile takip etti
Oluşturulma Tarihi: Haziran 13, 2011 00:00

Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT), dünkü seçimler için gözlemcilerin yanı sıra siyasetçilerden oluşan kalabalık bir heyet gönderdi. 34 kişilik heyet İstanbul, Ankara, İzmir ve Diyarbakır’da seçimi izledi.

Haberin Devamı

1992 yılından beri Türkiye’deki seçimleri teknik gözlemci heyetleriyle takip eden Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT), 12 Haziran seçimleri için ilk kez ayrıca bir de siyasetçilerden oluşan kalabalık heyet gönderdi. AGİT Parlamenterler Asamblesini temsil eden 34 Avrupalı siyasetçi dört gruba ayrılarak seçim sürecini İstanbul, Ankara, İzmir ve Diyarbakır’da takip etti. İstanbul’da görevli parlamenterlerin Şişli’deki Saint Michel Lisesi’ni ziyareti kısa süreli bir gerginliğe neden oldu. Avrupalı parlamenterlere YSK tarafından verilen ve Türkiye’nin her yerinde gözlem yapmalarına izin veren yaka kartlarını kuşkuyla karşılayan sandık başkanları ancak uzun süren telefon konuşmalarından sonra heyetin içeride bulunmasına izin verdi. Bu sırada oy vermek için sırada bekleyen bazı vatandaşlar ve siyasi partilerin müşahitleri de heyetin içeriye alınmasına karşı çıktı. AGİT’in dünyanın bütün ülkelerinde seçim takip ettiğini anlatmaya çalışan heyet üyelerine “Türkler de başka ülkede seçim gözetmenliği yapabiliyor mu?” sorusu yöneltildi. “Evet” yanıtını alan vatandaşlar bir nebze rahatladı.
Sorun tespit etmedik
Heyet üyelerinden Hırvatistan eski Dışişleri Bakanı Tonino Picula, Barack Obama’nın başkan seçildiği ABD seçimlerinde de gözetmenlik yaptığını anlatırken “Türk insanı Avrupa ve dünyanın geri kalanıyla eşit olduğunu hissetmek istiyor. Bu anlaşılabilir bir şey” dedi. Türk asıllı Hollandalı Hıristiyan Demokrat politikacı Coşkun Çörüz ise, dün gezdikleri onlarca okuldan sadece bir tanesinde sorun yaşadıklarını söyledi. Çörüz şöyle konuştu: “Herhalde bizim görevimizi bilmedikleri için dışarıdan müdahale mi var diye heyecanlandılar. Vatandaşın sitem etmesi bizi de zor durumda bırakıyor. Bizimle ilgili olarak seçmen görevlilerine daha net bilgi verilse bu olmaz. Bizim tek görevimiz seçimlerin şeffaf ve güvenli bir ortamda yapılıp yapılmadığına ilişkim rapor tutmak. Gittiğimiz sandıklarda da hiçbir sorun tespit etmedik.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!