Tarihi eser çetesi çökertildi

Güncelleme Tarihi:

Tarihi eser çetesi çökertildi
Oluşturulma Tarihi: Haziran 08, 2011 11:26

Anadolu’da dinamit lokumu kullanarak yaptıkları kazılarda ele geçirdikleri tarihi eserleri yurt içinde piyasaya süren ve Avrupa’ya gönderdiği öne sürülen 23 kişilik şebeke çökertildi. Ele geçen tarihi eserlerin içerisinde en değerli parçanın 150 bin Euro değerindeki Roma dönemine ait kral mührü denilen madalyon olduğu belirtildi.

Haberin Devamı

İŞTE ÇETENİN ELİNDEKİ TARİHİ ESERLER / Foto Galeri

Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, Anadolu’daki illerden getirdikleri farklı dönemlere ait eserleri İstanbul’da satan ve İstanbul üzerinden Avrupa’ya gönderen bir şebekeyi takibe aldı. 6 ay süren projeli çalışmanın ardından elebaşılığını R.Ö.’nün yaptığı şebekenin 6 ayrı ilde yapılandığı belirlendi. Bunun üzerine dün İstanbul, Ankara, Bursa, Yalova, Düzce ve Bilecik’te toplam 26 yere eş zamanlı operasyon düzenlendi. Baskında 23 kişi şüpheli olarak gözaltına alınıp İstanbul Emniyet Müdürlüğü’ne götürüldü. Yapılan aramalarda ise aralarında heykel, madalyon, sikke, Kur'an-ı Kerim, kılıç ve kavalın da bulunduğu 270 parça eser, 6 dinamit lokumu, 1 ruhsatsız tabanca ele geçirildi.

Emniyette yapılan sorgulamada elebaşı R.Ö., olan şebekenin iki şekilde çalıştığı ortaya çıktı. İlk yöntemde şebeke üyeleri define olduğunu belirledikleri alanlarda dinamit lokumu patlatıyor ardından kazı çalışması yapıyordu. İkinci yöntemde ise şebeke üyeleri köyleri dolaşıp para karşılığında tarihi eserleri topluyordu. Her iki yöntemde de el konulan eserlerden ucuz olanlar İstanbul’da satılırken pahalı olanlar ise Avrupa’ya gönderiliyordu.

Emniyette sergilenen tarihi eserlerin arasında ise en çok dikkat çeken sadece 7 adet olduğu belirtilen Roma dönemine ait madalyondu. Kral mührü denilen madalyonun maddi değerinin 150 bin Euro olduğu belirtildi. Zanlıların emniyetteki sorgusu devam ediyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!