Miting meydanındaki soru: "Hangisi daha kalabalık"

Güncelleme Tarihi:

Miting meydanındaki soru: Hangisi daha kalabalık
Oluşturulma Tarihi: Haziran 05, 2011 14:45

Cumartesi günü CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun doldurduğu Kazlıçeşme’de pazar günü de Başbakan Recep Tayyip Erdoğan AK Parti mitinginde konuştu. Miting meydanında ise herkes birbirine aynı soruyu sordu: "CHP'nin mitingi mi, Ak Parti'nin mitingi mi daha kalabalık oldu"

Haberin Devamı

EMEK KAPLANGİL'İN OBJEKTİFİNDEN KARELER

BAŞBAKAN'IN KAZLIÇEŞME KONUŞMASINDAN SATIRBAŞLARI

Miting öncesi bölgede geniş güvenlik önlemleri alınırken objektiflere ilginç görüntüler takıldı.

hurriyet.com.tr miting alanında

Hurriyet.com.tr’den Emek Kaplangil, Başbakan Erdoğan’ın konuşmasından saatler önce Zeytinburnu’na gitti. Zeytinburnu merkezinden Kazlıçeşme’ye kadar olan bölgede neler gördüğünü, miting öncesindeki izlenimlerini biz sorduk o cevapladı.

Anıl Demir:  Emek, Başbakan’ın mitingine saatler varken Zeytinburnu’ndan mitingin yapılacağı Kazlıçeşme’ye kadar yürüdün. Güzergah boyunca durum nasıldı?

Emek Kaplangil: Kazlıçeşme'den önce Zeytinburnu’ndaydım. Esnaf miting için hazırlığını yapmış. AK Parti mitinge geleceklere kumanya dağıtacağını açıklamıştı ama yine de dönercilerde miting için hazırlanmış devasa boyutta dönerler dikkat çekti.

Haberin Devamı

Anıl Demir: Devlet Bakanı Egemen Bağış katıldığı bir televizyon programında ‘Türkiye’nin en geniş katılımlı mitingini’ yapacaklarını söylemişti. Senin izlenimin nedir?

Emek Kaplangil: Zeytinburnu merkezde miting heyecanı pek hissedilmiyordu. Hatta BDP’nin desteklediği bağımsız adayların konvoyları daha etkiliydi. Ama civar yollarda AK Parti bayraklı otobüs ve minibüsler görmek mümükündü. Başbakan’ın konuşması yaklaştıkça İstanbul her noktasından partililer alanı doldurdu.

Anıl Demir: Kazlıçeşme’de hava nasıldı? Yani demek istediğim, meteorolojiye göre bugün hava sıcaklığı 27 derece olacakmış…

Emek Kaplangil: Özellikle öğle saatlerinde hava çok sıcaktı. Güneşin altında 30 derecenin üzerinde olduğunu rahatlıkla söyleyebilirim. O yüzden mitingden saatler önce bölgede kalabalık pek yoktu. Sıcak yüzünden alana girişler mitinge yakın saatlerde arttı.

VATANDAŞ SEÇİM TAHMİNLERİNİ AÇIKLADI

Anıl Demir: Meydanda durum nasıl?

Emek Kaplangil: Alan girişinde kurulan standlarda ücretsiz su, şapka ve bayrak dağıtıldı. Meydandaki 6 dev ekrandan İstanbul'un çeşitli yerlerinden buraya doğru gelenlerle yapılan röportajlar verildi. Bu röportajlarda vatandaşlar oy tahminlerini açıkladı. Vatandaşlar genelde AK Parti'nin açık ara seçimi kazanacağını ifade etti.

Haberin Devamı

ERDOĞAN'I ANLATAN KİTAP YARI FİYATINA

Bu arada miting meydanında açılan bir kitap tezgahı dikkat çekti. Tezgahta Başbakan Erdoğan'ın hayatını anlatan "Bir Liderin Doğuşu" adlı kitap satıldı. İlginç olan ise bugüne özel olarak kitabın fiyatında yüzde 50 indirim yapılmış olması. Vatandaşlar kitabı 20 TL yerine 10 TL'ye satın aldı.

Anıl Demir: Bir basın ordusunun mitingini takip ettiğini tahmin etmek zor değil. Ama yine de soralım: Basının mitinge ilgisi nasıldı?. Klasik yollardan mitingi izleyecek basın mensupları için meydanda nasıl bir düzenleme yapılmış?

Emek Kaplangil: Meydanda geniş bir yayın ağı kuruldu. İstanbul'un değişik noktalarına bağlanılarak vatandaşlardan görüş alındı. Meydanda ise basın için yapılan hazırlıkların önceki mitinglerden pek farkı yok. Canlı yayın araçları için ayrılan bölümün haricinde televizyon kaneraları ve gazeteciler hazırlanan bir platformdan mitingi izleyecek. Ancak bazı partililer mitingi daha rahat izleyebilmek için basın tribününü bir süre işgal etti. Yapılan müdahalenin ardından partililer tribünden indirildi.

Haberin Devamı

BEKLENTİ 1 MİLYON KİŞİYDİ

Anıl Demir: Peki miting meydanında AK Partili vatandaşların görüşleri ne yöndeydi?

Emek Kaplangil: Vatandaşların düşüncesi bugün miting rekorunun kırılacağı yönündeydi. Sahneden yapılan anonslarda da mitingde 1 milyon kişinin olabileceği ifade edildi. İlginç bir not aktarayım, bir kadın katılımcı sorumu "İnşallah rekoru kıracağız" diye cevapladı. Ancak hemen yanındaki arkadaşı "Bu inşallahın bir de maşallahı var" diye ekleyerek onu uyardı.

"ŞARKIYI YÜKSEK SESLE SÖYLEYİN, BAŞBAKAN KONUŞAMASIN"

Anıl Demir: Başbakan'ın konuşmasından önce ne gibi hazırlıklar yapıldı.

Emek Kaplangil: Mitingi yönetenler Başbakan'a sürpriz hazırlığı yaptılar. Yapılan anonslarda "Başbakan meydana gelince AK Parti şarkısını öyle yüksek sesle söyleyin ki, Başbakan konuşamasın" dendi.

Haberin Devamı

MİTİNG MEYDANINDA KAFALARDAKİ SORU

Anıl Demir: Şimdi herkesin merak ettiği soruyu sana soracağım. Ana muhalefet ve iktidar partisi bir gün arayla aynı meydanda miting yapınca herkesin aklına 'Acaba hangi partinin mitingi daha kalabalık olacak' sorusu geliyor ister istemez. Dünkü mitingle kıyaslandığında senin gözlemin nedir. Hangi partinin mitingi daha çok insanı Kalzıçeşme'ye çekti?

Emek Kaplangil: Anıl, bu gerçekten zor bir soru. Buradaki herkes birbirine aynı soruyu soruyor. Dün burada CHP mitingini izleyen gazetecilerle de konuştum. Şu an itibariyle CHP'nin mitinginin az da olsa daha kalabalık olduğunu söyleyebiliriz. Ama AK Parti mitingine katılımlar halen devam ediyor bunu da unutmamak lazım. Kesin cevabı ancak mitingin ardından verebiliriz.

Haberin Devamı

EN BÜYÜK ALKIŞ HAKAN ŞÜKÜR'E

Anıl Demir: Saat 17'de konuşmaya başlayacağı açıklanmıştı ancak Başbakan yaklaşık bir buçuk saat sonra konuşmaya başladı.?

Emek Kaplangil: Evet. Başbakan'ın konuşması gecikti. Başbakan'ı beklerken İstanbul milletvekili adayları tek tek tanıtıldı. Bu sırada en büyük alkışı ise eski milli futbolcu Hakan Şükür aldı.

Başbakan sahneye çıktığında ise büyük bir coşku yaşandı. Meydanda dev bir Türk Bayrağı açıldı.

ekaplangil@hurriyet.com.tr

andemir@hurriyet.com.tr

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!