Eskişehir Arkeoloji Müzesi’ne kavuştu

Güncelleme Tarihi:

Eskişehir Arkeoloji Müzesi’ne kavuştu
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 30, 2011 00:00

Haberin Devamı

10 yıldır kapalı olan Eskişehir Arkeoloji Müzesi, cumartesi akşamı Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve ETİ Onursal Başkanı Firuz Kanatlı’nın katıldığı törenle
ziyarete açıldı.

ESKİŞEHİR Arkeoloji Müzesi binası 2001 yılında, eski, yetersiz ve kullanışsız olması dolayısıyla Anıtlar ve Müzeler Genel Müdürlüğü tarafından ziyarete ve bilimsel çalışmalara kapatılmıştı. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından hazırlanan projeler de ödenek yetersizliği nedeniyle uygulanamayınca müzenin kapıları 10 sene boyunca kapalı kaldı. 2007 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın ETİ Şirketler Grubu Yönetim Kurulu’na yaptığı talep üzerine, dönemin Kültür ve Turizm Bakanı Atilla Koç ile imzalanan protokolle müzenin inşaat sponsorluğu üstlenilmiş oldu.

22 bin 543 eser

Bu sene 50’nci yılını kutlayan ETİ’nin hayata geçirdiği müzenin eser sayısı, Seyitgazi ve Afyonkarahisar Müzeleri’nden devredilen 3 bin 525 eser ile toplam 22 bin 543 adedi buluyor. Şu an sergilenenler ise eserlerin sadece 2 bin parçalık bir bölümü. Konferans ve benzeri etkinlikler için çok amaçlı sergileme birimlerini bünyesinde bulunduran müzede, laboratuvar ve fotoğrafhane bölümleri de bulunuyor. Müzenin Cam Salon adlı yarı teşhir salonu ise süreli sergi mekanı olarak düşünülüyor.
Müze bahçesine girdiğiniz zaman sizi M.S. 2. ve 3. yüzyıllara ait heykeller, lahitler ve Selçuklu döneminden kalma sandukalarla karşılıyor. Paleolitik, Neololitik Kalkolitik, Tunç, Hitit, Frig, Helenistik, Roma, Doğu Roma, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerine ait eserler Anadolu toplumlarının geçmişten günümüze uzanan tarihsel ve kültürel gelişimine ve elbette inançlarına da ışık tutuyor.

Türkiye’de örneği yok

Haberin Devamı

Eskişehir ETİ Arkeoloji Müzesi en çok TÜBİTAK’ın desteği ile ODTÜ tarafından geliştirilen dijital sergileme teknikleri ile dikkat çekiyor. Oyun teknolojisinden yararlanarak kurulan video programları sayesinde, Alpu Kocakızlar Tümülüsü’nü keşfe çıkabilecek, at arabasıyla antik kentleri dolaşabileceksiniz.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!