İfadeye gizlilik kararı

Güncelleme Tarihi:

İfadeye gizlilik kararı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 22, 2011 00:00

Eski Emniyet Müdürü Hanefi Avcı’nın iddiaları üzerine emniyet müfettişleri tarafından bilgisine başvurulan eski İstihbarat Daire Başkanı Sabri Uzun’un ifadesi, Ergenekon davasını yürüten İstanbul 13’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’ne 12 Mayıs’ta gönderildi.

Ancak mahkeme heyeti soruşturma dosyasına giren Uzun’un ifadesini, “yürümekte olan bir soruşturmanın gizliliğini” gerekçe göstererek, sanık avukatlarına vermeme kararı aldı. Devrimci Karargâh ve Ergenekon kapsamında tutuklanan Hanefi Avcı’nın “Haliç’te Yaşayan Simonlar” adlı kitabında yer alan emniyet içinde yuvalanmış cemaat yapılanması iddiaları üzerine Emniyet Genel Müdürlüğü soruşturma başlatmıştı. Bu kapsamda halen Emniyet Genel Müdürlüğü Strateji Geliştirme Dairesi’nde görevli Emniyet Müdürü Sabri Uzun’un 20 Eylül 2010’da ifadesi alınmıştı.

Avukat istemişti

Uzun, “bilgisine başvurulan kişi” sıfatıyla Mülkiye Başmüfettişleri Ferda İleri, Mustafa Üçkuyu, Mülkiye Müfettişi Mustafa Yavuz ile Polis Başmüfettişi Necat Özdemiroğlu’na ifade vermişti. Bu ifade ilk olarak İstanbul 13’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılanan tutuklu sanık avukat Serdar Öztürk tarafından dile getirilmişti. 25 Kasım 2010’daki duruşmada söz alan Öztürk, Sabri Uzun’un verdiği ifadenin mahkeme tarafından istenmesini talep ederek, “İfade tutanağını buraya getirtin. Bir tanık, bir sanık tutuklu kalırsa benim adım Serdar Öztürk değil. Bizim bildiğimiz kadarıyla bütün sahte planların, sahte belgelerin nasıl üretildiğini, kim tarafından üretildiğini, bütün bu olayın detayı anlatılmış durumda” demişti. Mahkeme bu talep üzerine ifadeyi Emniyet Genel Müdürlüğü’nden istemişti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!