Kaymakam doktor kavgası ilçeyi böldü

Güncelleme Tarihi:

Kaymakam doktor kavgası ilçeyi böldü
Oluşturulma Tarihi: Nisan 26, 2011 16:45

DİYARBAKIR'ın Kocaköy İlçesi'nde aile hekimi olarak görev yapan Dr. Bahar Tekin'in, yatalak bir hastanın evine gitmediği için Kaymakam Muhammed Gürbüz tarafından tartaklandığı iddiasıyla ilgili İçişleri ve Sağlık Bakanlıkları kentte müfettiş göndererek olayı soruşturacak. Kocaköy Kaymakamlığı önünde öğleden sonra toplanan yaklaşık 50 kişi ise Kaymakam Muhammed Gürbüz'e haksızlık yapıldığını savundu.

Haberin Devamı

Kocaköy'de Dr. Bahar Tekin'in geçen pazar günü, Kaymakamlık Yazıişleri Müdürü Naci Akdamar'ın yatalak hasta olan babasının evine gitmediği gerekçesiyle Kaymakam Muhammed Gürbüz, tarafından tartaklandığı iddia etti. Kaymakam Gürbüz ise, doktoru tartaklamadığını, kendisini görünce yere düştüğünü ileri sürdü. Gürbüz, yere düşerken Dr. Tekin'in kendisine tekme attığını da iddia etti.

İçişleri Bakanlığı ile Sağlık Bakanlığı olaya el koyarken, Diyarbakır Valisi Mustafa Toprak da hem Kaymakam, hem de doktorun birbirlerinden şikayetçi olması nedeniyle olayın adli boyutunun devam ettiğini söyledi. Vali Toprak, bu arada İçişleri Bakanlığı'ndan bir müfettişin Diyarbakır'a gelerek olayı Kaymakam Muhammed Gürbüz açısından soruşturmaya başladığını söyledi.

DOKTOR AÇIĞA ALINMADI

Dr. Bahar Tekin'in açığa alındığı iddialarının doğru olmadığını söyleyen Vali Toprak, "Sağlık Bakanlığı'ndan da bir müfettiş gelerek doktor hanım ile ilgili boyutunu soruşturacak. Doktorun açığa alınması ile ilgili işlem yürürlüğe konulmadı. Açığa alınma işlemi, olayın bir tarafında yer alan kaymakamca yapılması nedeniyle bunu işleme koymadık. Doktor hanım açığa alınmamıştır. Her iki bakanlık müfettişlerinin soruşturması sonucu olay açıklığa kavuşacaktır" dedi.

SAĞLIK BAKANI DOKTORU ARADI

Sağlık Bakanlığı da olayla ilgili yazılı açıklama yaptı. Sağlık Bakanı Recep Akdağ'ın olayın ardından Dr. Bahar Tekin'i telefonla arayarak hem kendisi, hem de ailesiyle görüştüğünü ve olayın sonuna kadar takipçisi olacağını söylediği belirtildi.

Bakan Akdağ'ın olayla ilgili vali ve sağlık müdüründen bilgi alıp, İçişleri Bakanı ile görüşerek, olayın süratle soruşturularak, açıklığa kavuşturulmasını, basına yansıtıldığı biçimde bir hekimin mağduriyetinin asla kabul edilemeyeceğini söylediği kaydedildi. Bakan Akdağ'ın konuya hassasiyetle yaklaştığı belirterek, İçişleri Bakanlığı'nın iki müfettişinin soruşturmayı yürüteceği kaydedildi.

İLÇEDE BİR GRUP KAYMAKAMA DESTEK VERDİ

Kocaköy Kaymakamlığı önünde öğleden sonra toplanan yaklaşık 50 kişi, Kaymakam Muhammed Gürbüz'e haksızlık yapıldığını savundu. Bir çok köy muhtarının da destek vermek üzere geldiği kaymakamlık binası önünde toplananlar, doktorların sabah göreve gelmediklerini ve akşam mesainin dolmasını beklemeden görevi bıraktığını ileri sürüp, kaymakamın arkasında olduklarını savundu. Daha sonra Sağlık Ocağı önünde aralarında öğrencilerin de bulunduğu yaklaşık 200 kişi toplandı. Önlem alan polis, grubun Sağlık Ocağı bahçesine girmesine izin vermedi. Burada ilçe halkı adına konuşmalar yapıldı.

Doktorun yatalak olduğu belirtilen ve tedaviye gitmediği ileri sürülen Kaymakamlık Yazıişleri Müdürü Naca Akdemir'in kardeşi Avni Akdemir, Doktor Bahar Tekin ile Kaymakam Muhammed Gürbüz arasında yaşanan olay ve sonrasındaki gelişmelerle ilgil konuştu. Kocaköy'ün yıllardan beri bölgenin en sakin ve huzurlu ilçesi olduğunu ifade eden Akdemir, yaşanan olayın bu güzel manzaraya gölge düşürdüğünü söyledi.

Babasının aylardan beri yatalak olduğunu vücudunun geniş ve derin yaralarla kaplı olduğunu anlatan Akdemir, şöyle dedi:
"Felçli olan babam, ürenin kana karışmasından dolayı komaya girmiş ve hasta yakınları tarafından feryat ve figanla doktor aranmıştır. Ancak yatalak hasta olması önemsenmemiş, ilçe sağlık ocağında görevli nöbetçi doktor yasal sorumluluklarını ileri sürerek, hastaya bakmamıştır. Hasta ailesinin il merkezine, Lice'ye varan fakat karşılık bulamayan imdat çığlıkları üzerine, ilçe kaymakamının ve ilçe sağlık grup başkanının çağrıları da fayda vermemiş, hasta kaderine terk edilerek, kendisi ile ilgilenilmemiştir. Duruma müdahale etmek isteyen ilçe kaymakamı bizzat doktorun yanına giderek hastaya müdahale etmesi gerektiğini söylemiş ve kendisi de doktorun tepkisiyle karşılaşmıştır. Görevli doktor, kaymakamın da uyarısına kulak asmamıştır. Nihayet kaymakam, bizzat ambulansla birlikte iki hemşireyi göndererek, hastayı doktor refakati olmaksızın Diyarbakır Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'ne sevk etmiştir"

ASIL MAĞDUR BABAM

Olayın asıl mağdurunun hasta babası olduğunu ve şu anda yoğun bakımda yaşama mücadelesi verdiğini söyleyen Avni Akdemir, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Babam şu anda yoğun bakımda yaşam mücadelesi vermekte iken, kamu vicdanı yaralanmış ve ölüme terk eden Dr. Bahar Tekin'miş gibi, özensiz ve sorumsuz bazı yazılı ve görsel basın organlarında yansıtılmaya çalışılmaktadır. Bilindiği gibi hastalık mesai gün ve saatine riayet etmez. Hastalık kanununa nizama riayet etmez. Hastalık, tabibin görevli olup olmamasına da riayet etmez. Hastalık iki şeye riayet eder. Bir muayene tedavi ve ikinci de ölümdür. O gün o hastamız yani babam, maalesef ölüme terk edilmiştir. Bütün Türkiye'nin duyması için tekrar ediyorum. O hasta ölüme terk edilmiştir. Göreve çağrılan doktor ise görevini, hasta haklarını, tıbbi deontoloji nizamnamesini ve hipokrat yeminini unutmuş, kendisine ve sadece 350 metre mesafedeki hastayı görmemekte inat etmiştir."

Sağlık ocağı önündeki kalabalık alkışla yaşanan olaya tepki gösterdikten sonra olaysız bir şekilde dağıldı.

BDP'Lİ BAŞKAN: 6 DOKTOR YETERSİZ

BDP'li Kocaköy Belediye Başkanı Remzi Çalı da, yaşanan durum üzerine duyduğu üzüntüyü dile getirerek, Kaymakam Gürbüz'ün ilçede bir çok insani projeyi başarı ile tamamladığını iddia etti.

Olayı duyduğunu ancak görmediğini ifade eden Başkan Çalı, şöyle dedi:
"İlçemizde sağlık alanında maalesef büyük sıkıntılar yaşıyoruz. İlçe merkezi 6 bin, köylerle birlikte 20 binin üzerinde bir nüfusumuz var ama tüm bu insanlara sadece 6 doktor bakıyor. Yani ilçemizde sadece 6 doktor görevli. Doktor sayısının azlığı nedeniyle sağlık anlamında çok büyük sıkıntılar yaşadık. Ben kendim bile yaşadım. Akşam saatlerinde acil durumlarda sağlık ocağına gittiğimizde, kapıyı bile açmadan neyimizin olduğunu soruyor doktorlar. Durumu anlattığımız doktorlar balkondan reçete yazıp bizi ve diğer hastaları aynı şekilde eve göndermişlerdir. Bir çok acil ve ya durumu ağır olan hastalar 30 kilometre ötedeki Lice İlçesi'ndeki hastaneye gidiyor, gitmek zorunda bırakılıyor. İlçemizde bir hastane yapımı konusunda hazırlıklar yapıldı. İmar konusunda bir sıkıntı vardı bugün onu da hallettik. İnşallah seçim öncesi olmasa bile seçimden hemen sonra hastanemizin tamamlanacağını söyleyebiliriz. Kaymakamı da, belediye başkanı da doktoru da burada halka hizmet için vardır. İnsani olarak, vicdani olarak düşündüğünüz zaman ortada doktorun büyük ihmalinin olduğunu söyleyebiliriz"
Kaymakam Muhammed Gürbüz, halkın toplanması sırasında makamından dışarıya çıkmadı.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!