12 bağımsız YSK’dan veto yedi

Güncelleme Tarihi:

12 bağımsız YSK’dan veto yedi
Oluşturulma Tarihi: Nisan 19, 2011 00:00

Yüksek Seçim Kurulu (YSK) aralarında Leyla Zana, Hatip Dicle, Sabahat Tuncel ve Gültan Kışanak’ın da bulunduğu 12 bağımsız milletvekili adayını “sabıkalı” diye veto etti.

Haberin Devamı

BDP’nin bağımsız platformu 12 Haziran’daki seçime 7 eksikle girecek. Mevzuata göre bu 12 bağımsızın yerine aday gösterilmesi mümkün değil.
YSK dün bağımsız milletvekili adayları  ile siyasi partilerin milletvekili geçici aday listeleri üzerindeki incelemelerini tamamladı. Bağımsızların durumu ayrı değerlendirildi. Adli sicil  kayıtlarını inceleyen YSK, 12 bağımsız milletvekilinin sabıka kayıtları bulunduğunu belirledi. Kurul, milletvekili seçilme yeterliliğini etkileyecek eski mahkumiyetlerinin bulunduğu gerekçesiyle aralarında 7’si BDP’nin desteklediği isimler olan Hatip Dicle, Leyla Zana, Gültan Kışanak, Sabahat Tuncel, Ertuğrul Kürkçü, İsa Gürbüz, Salih Yıldız’ın aralarında bulunduğu 12 kişinin milletvekili adaylıklarının iptaline karar verdi.

YSK, Dicle ve Zana’nın sabıka kayıtlarını örnek göstererek, anayasanın 76. maddesine göre seçilmelerine engel kesin hüküm bulunduğu, devlete karşı ve terör suçu işleyenlerin affedilse bile milletvekili seçilemeyeceklerini gerekçe gösterdi. YSK, Tuncel’in geçen seçimde  milletvekili seçildiği tarihten hemen sonra adli sicilinin kayda girdiğini, bu nedenle bir önceki seçim döneminde yapılan incelemede “sabıkasız olarak görüldüğünü” tespit etti ve adaylığını iptal etti. Diyarbakır Milletvekili Kışanak’ın ise adli sicil kaydında “kızlık soyadıyla” arandığında milletvekili seçilmesini engelleyecek sabıka kaydı çıkması nedeniyle adaylığının iptal edildiği öğrenildi. YSK,  Mustafa Balbay, Mehmet Haberal ve İlhan Cihaner‘in adaylıklarına ise haklarında kesinleşmiş hüküm olmadığı ve sabıkaları olmadığı gerekçesiyle vize verdi. Öte yandan adaylıkları iptal edilen diğer isimler ise, “Abdullah Kızılay, Harun Özcan, Şerafettin Efe, Nezir Sincan ve Çiçek Otlu” oldu.

Haberin Devamı

YSK gerekçeli kararı il seçim kurullarına da gönderdi.

YSK BAŞKANI: KARARIMIZ AÇIK

YSK Başkanı Ali Em, gazetecilerin sorularına ''Kararımız açık. Açıklamaya yapmayacağım'' yanıtını verdi.

YSK'DAN BİR ŞOK DA ÖDP'YE

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!