Gün gün seçim takvimi

Güncelleme Tarihi:

Gün gün seçim takvimi
Oluşturulma Tarihi: Nisan 11, 2011 12:44

Siyasi partiler listelerini hazırlama mesaisini tamamladı. Türkiye, 12 Haziran’daki seçime hazır.

Haberin Devamı

Siyasi partiler, aday listelerini tamamlamak için dün gece yarısına kadar çalışmalarını sürdürdü. Partiler listelerini bugün 17.00’ye kadar Yüksek Seçim Kurulu’na (YSK) verecek.

Cumhuriyet Gazetesi'nin derlediği bilgilere göre aday listelerini belirlemek için son 1 haftadır geceli gündüzlü çalışan AK Parti Genel Merkezi, yoğun mesailerini dün de sürdürdü. Hafta başında yapılan grup toplantısının ardından hemen hemen tüm programlarını iptal eden Başbakan Tayyip Erdoğan, dün de parti genel merkezinde kurmaylarıyla bir dizi değerlendirme toplantısı yaptı. Toplantıya AK Parti Genel Başkan Yardımcıları Abdülkadir Aksu, Ekrem Erdem, Haluk İpek, Genel Sekreter İdris Naim Şahin, Grup başkanvekilleri Bekir Bozdağ, Ayşenur Bahçekapılı, Nurettin Canikli, Seçim Koordinasyon Başkanı Mustafa Ataş, Kadın Kolları Başkanı Fatma Şahin ve Gençlik Kolları Başkanı Fatih Şahin katıldı. Komisyon çalışmaları sürerken pek çok aday adayı genel merkeze gelerek durumları ile ilgili bilgi almaya çalıştı.

Haberin Devamı

Seçim takvimi

YSK, siyasi partilerin verdikleri aday listelerini aynı gün incelemeye başlayacak. Seçim takvimine göre, bundan sonraki süreç şöyle işleyecek:

18 Nisan Pazartesi: YSK milletvekili geçici aday listelerinin incelenmesi işlemlerini tamamlayarak ilgili il seçim kurulu başkanlıkları ile radyo, televizyon ve Resmi Gazete’de yayımlanmak üzere ilgili mercilere gönderecek.

24 Nisan Pazar: Milletvekili geçici aday listelerine karşı il seçim kurullarına yapılan itirazlar üzerine bu kurullarca verilen kararlara yapılan itirazların YSK tarafından karara bağlanmasının son günü. Milletvekili geçici adaylığından istifa edenlerin YSK’ye bildirilmesinin son günü. Ayrıca, seçmen bilgi kâğıtlarının dökümüne ve dağıtımına başlanacak.

26 Nisan Salı: Birleşik oy pusulasında yer alacak bağımsız aday sıralaması için il seçim kurullarında aynı anda, 11.00’de kura çekilecek, kuraya katılmayan bağımsız aday yerine il seçim kurulunca kura çekilecek.

28 Nisan Perşembe: YSK tarafından milletvekili kesin aday listeleri seçim çevreleri itibarıyla ilan edilmek üzere il seçim kurullarına, Resmi Gazete, radyo ve televizyonda yayımlanmak üzere gönderilecek.

Haberin Devamı

29 Nisan Cuma: Siyasi partilerin seçim çevreleri itibarıyla milletvekili kesin aday listeleri ile bağımsız adaylar radyo, televizyon, Resmi Gazete ve illerde ilan edilecek.

2 Mayıs Pazartesi: Yüksek Seçim Kurulu’nca tüm seçim çevreleri ile gümrük kapılarında kullanılacak birleşik oy pusulalarının basımına, basım tamamlandıkça bir plan dahilinde dağıtımına başlanacak.

10 Mayıs Salı: Gümrük kapılarında oy verme işlemine başlanacak.

31 Mayıs Salı: Radyo ve televizyonda yayın için başvuran siyasi partilerin yapacakları propaganda konuşmalarının yayın ve zaman sıralarının belirlenmesi için YSK tarafından ad çekilecek.

2 Haziran Perşembe: Seçim propagandası ve yasakları başlayacak.

Haberin Devamı

5 Haziran Pazar: Propaganda konuşmaları başlayacak.

6 Haziran Pazartesi: Görevlilerle ilgili eğitim çalışmaları tamamlanacak, seçim araç ve gereçlerini ihtiva eden torbaların hazırlanması bitirilecek. Seçmen bilgi kâğıtlarının dağıtımı tamamlanacak.

9 Haziran Perşembe: Tutuklu ve taksirli suçlardan hükümlü askı listeleri kesinleştirilecek.

10 Haziran Cuma: Kesinleştirilen tutuklu ve taksirli suçlardan hükümlü seçmen listelerinin çoğaltılma işlemi tamamlanacak.

11 Haziran Cumartesi: Seçim propagandası saat 18.00’de sonlandırılacak.

12 Haziran Pazar: Oy verme günü. Seçim yasakları saat 24.00’e kadar sürecek.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!