Bakan Çubukçu: Sınavın iptal durumu yok

Güncelleme Tarihi:

Bakan Çubukçu: Sınavın iptal durumu yok
Oluşturulma Tarihi: Nisan 06, 2011 10:28

Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu, YGS'deki “şifre” iddialarına ilişkin, “Hiç kimsenin kayırılması, korunması, ayrıcalıklı bir muameleye tabi tutulması mümkün değil. Böyle bir şeyin içerisinde asla olmayız” dedi.

Haberin Devamı

Çubukçu, Türk Patent Enstitüsü Sergi Alanı'nda yapılacak Proje Tabanlı  Beceri Yarışması Türkiye Finali açılış törenine gelişinde gazetecilerin  sorularını yanıtladı.

Bakan Çubukçu, “şifre” iddiaları nedeniyle YGS'nin iptal edilip  edilmeyeceği yönündeki bir soru üzerine, bu konuda çok ayrıntılı açıklamalar  yaptığını, ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ali Demir'in de konuyu ve süreci en ayrıntılı  anlamda basın mensuplarıyla yakından paylaşıldığını bildiğini ifade etti.  Çubukçu, şöyle konuştu:

“ÖSYM Başkanlığı bağımsız, tarafsız bir kurum. Ve bu iddiaları  araştıracak, soruşturacak yeterliliğe de sahip. Ayrıca konu Cumhuriyet Savcılığı  tarafından soruşturma konusu da yapılmış durumda. Ben dün şu yönde bir açıklama  yaptım, bu meseleden siyasi sonuç çıkarma hevesinde olan bazı kişilerin, konuyu  hükümetle ve bizlerle ilişkilendirmesi karşısında yaşanan hadisenin her ne olursa  olsun, ne iddiada bulunulursa bulunulsun, ben ÖSYM Başkanı tarafından açıklığa kavuşturulduğunu, iddiaların somut ve  net olarak cevaplandırıldığını ifade ettim.

Hiç kimsenin kayırılması, korunması, ayrıcalıklı bir muameleye tabi  tutulması mümkün değil. Böyle bir şeyin içerisinde asla olmayız. Siyasi olarak bu  konudan herhangi bir menfaat elde etmeye çalışmadığımız gibi, bu yönde olumlu ya  da olumsuz yönde menfaat elde etmeye çalışanlarla da aynı çizgide siyaset  yapmadığımızı ifade ettim. Biz, gençlerimizin hayalleri idealleri üzerinden  siyaset yapmıyoruz. Bu konunun bir an önce siyasi malzeme konusu olmaktan  çıkarılıp meselenin netleşmesini beklememiz gerekiyor. Bu konuda yapılan  yayınların da gençlerimizin, çocuklarımızın kafasını meşgul ettiğini biliyorum.  Bizim, bakanlık olarak benim, bu süreci en iyi şekilde gençlerimizi huzursuz  etmeden ikinci sınava güven içerisinde hazırlamalarındaki telkinimdi. Tekrar  söylüyorum bu konuda güven duygularını sarsmasınlar. İkinci sınava sağlıklı,  huzurlu bir şekilde hazırlansınlar. Bu iddiaların en kısa sürede gerçek  olmadığının da ortaya çıkacağına yürekten inanıyorum. Ben olmadığını biliyorum  ama en azından somut olarak herkesin tatmin olacağı bir sonucun Cumhuriyet  Savcılığı tarafından ivedilikle sonuçlandırılıp kamuoyuyla paylaşılmasını  bekliyorum.”

Çubukçu “Bu sonuca göre mi iptal edilip edilmemesi gündeme gelecek?”  şeklindeki soruyu yanıtlarken de “Daha önce KPSS'de de bana bu tür sorular  soruldu, iptal edilecek mi, edilmeyecek mi diye. Bu soruların muhatabı ben  değilim. Böyle bir sınavın iptal edilip edilmeyeceği kararını ben vermeyeceğim.  Ama sınavın iptal edilmesini gerektirecek bir durumun olmadığını net olarak  biliyorum” diye konuştu.

Bir başka gazetecinin iddia edilen şifreleme yöntemlerini anımsatarak,  “Bir sonraki sınavda da eski cevap anahtarları ve soru kitapçıklarının eski  sistemle dağıtılması mümkün mü?” sorusu üzerine ise Çubukçu bu sorunun  muhatabının doğrudan ÖSYM Başkanlığı olduğunu belirtti. Çubukçu, “Bu konuda  benim bulunduğum konum itibariyle çerçevesi çizilmiş açıklamalar yaparım. Sınavla  ilgili, teknik usulleriyle ilgili, bu konuyla ilgili ayrıntıları lütfen kendisine  sorun” ifadesini kullandı.

Çubukçu, “Öneriniz olur mu?” sorusuna ise “Hayır, önerim de olmaz.  Daha önceki ÖSYM Başkanımızla da aynı ölçekte çalıştık. Bununla da aynı ölçekte  çalışıyoruz. Bu sınavların tarafsız, bağımsız, hakkaniyetli bir şekilde yapılması  için, sınavlarda kopa çekilmesini önlemek babında alınması gereken güvenlik  önlemleri gibi bizimle ilgili, benim sorumluluk alanımda alınması gereken  güvenlik önlemleri... İlgili bakanlık olarak benim sorumluluğumdaki kısımlar bu  kadardır. Biz bu sınavın, bir kez daha söylüyorum hakkaniyete uygun, adil, eşit  objektif bir şekilde uygulanması gereken her şeyi maksimum düzeyde yaptık ve  yapmaya da devam edeceğiz. Dolayısıyla ayrıntılar ve teknik hususlar direkt kurum  başkanının cevaplayacağı hususlardır” yanıtını verdi.
 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!