Yeni CHP herkesle temasa açık

Güncelleme Tarihi:

Yeni CHP herkesle temasa açık
Oluşturulma Tarihi: Mart 30, 2011 00:00

Türkiye’de seçim atmosferi ısınırken CHP’nin diplomasi ve ekonomideki ağır toplarından oluşan 5 kişilik heyet, ABD’de temaslarda bulunuyor.

Heyetin ziyareti AK Parti’nin iktidara geldiği 2002’den beri CHP’nin ilk kez Washington’da boy göstermesi nedeniyle pek çok çevrenin dikkatini çekti. Genel Başkan Yardımcıları Osman Korutürk, Umut Oran, Faik Öztrak, Gülsün Bilgehan ve Türkiye’nin eski Washington büyükelçilerinden Faruk Loğoğlu’dan oluşan heyetten randevu isteyenler arasında ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden’ın ofisi de var. Heyete başkanlık eden Korutürk, karşılaştıkları ilgiye kendilerinin de şaşırdıklarını gizlemedi. CHP yöneticilerine en çok partinin yeni vizyonu ile Türkiye’deki özgürlüklerin geriye gidip gitmediği soruldu. CHP heyeti pazartesi önde gelen düşünce kuruluşlarından Council on Foreign Relations ve Washington Institute’da iki ayrı oturuma katıldı. Heyete başkanlık eden Osman Korutürk, konuşmalarında şu vurguyu yaptı: “CHP bugüne kadar hep olumsuz anlamda ulusalcı, AB ve ABD karşıtı algılandı. Ama biz yeni CHP’yiz, dünyaya açığız. Her yere gidiyoruz, herkesle temasa açığız. Türkiye’deki hükümete alternatif olduğumuzu söylemek için her yere gideceğiz. ABD ile sorunlu geçen son 10 yılın ardından yeni bir ilişki geliştirmek istiyoruz.”
McCain’den ‘Reformist’
Önemli Yahudi gruplardan B’nai B’rith’in yöneticileri ile kapalı bir toplantıda bir araya gelen heyet, ABD Dışişleri Bakanlığı’ndan Tina Kaidanow ve Nancy McEldowney ile de görüştü. CHP’lilerin önemli duraklarından birisi de Cumhuriyetçi Senatör John McCain’in Kongre’deki ofisi oldu. McCain görüşmede seçim öncesi Türkiye’ye gelerek CHP Lideri Kılıçdaroğlu ile görüşmek istediğini söyledi. McCain, Kılıçdaroğlu’nu güçlü ve reformist bir lider olarak tanımladı.
Biden randevu istedi
ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden de, ofisine talimat vererek CHP heyeti ile randevu ayarlanmasını istedi. Yönetimin iki numarası Biden’ın danışmanları ile CHP’liler bir araya geldi. CHP’ye randevu veren sürpriz isimlerin arasında geçen yıl Ermeni soykırımı tasarısının geçmesi için bastıran Temsilciler Meclisi’nin eski Dışişleri Komitesi Başkanı Demokrat Partili Howard Berman da vardı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!