Bitlis'te BDP tarafından nevruz ateşi yakıldı

Güncelleme Tarihi:

Bitliste BDP tarafından nevruz ateşi yakıldı
Oluşturulma Tarihi: Mart 20, 2011 15:50

BDP Bitlis İl Örgütü tarafından düzenlenen nevruz kutlamaları Gökmeydan’da yapıldı. BDP Bitlis İl Başkanı M. Nezir Karabaş, Bitlis Valisi Nurettin Yılmaz’ı eleştirirken, "AKP’nin militanlığını yapıyorsun. Yüreğin varsa istifa edip aday olurdun" dedi.

Gökmeydan’da düzenlenen nevruz kutlamaları öğle saatlerine doğru başladı. Nevruz kutlamalarına BDP Bitlis Milletvekili M.Nezir Karabaş, BDP İl Başkanı Orhan Bezirganoğlu ile yaklaşık 2 bin kişi katıldı. Nevruza katılanlar, AK Parti Hükümetini protesto amacıyla 5 dakikalık oturma eylemi yaptı. BDP Bitlis İl Başkanı M. Nezir Karabaş Kürtçe ve Türkçe yaptığı konuşmasında nevruz kutlamalarını daha önceleri Tatvan İlçesi’nde yaptıklarını ancak bu yıl ise Bitlis’te düzenlediklerini söyledi. Karabaş, şöyle dedi;

"Sizlere bir iki şey sormak istiyorum; Kendi ana dili ile eğitim göremeyen bir halk özgür müdür? Her gün fidanları toprağa düşen halk özgür olabilir mi? Anayasa’da kimliği, dili, varlığı ve geleceği ile ilgili hiçbir hakkı olmayan bir halk özgür olabilir mi? Önderi, siyasetçileri, belediye başkanları, kadını, çocuğu zindanlarda olan bir halk özgür olabilir mi? Peki 30 yıldır 10 binlerce insanı öldürülen, tarihte eşi ve benzeri olmayan vahşetlerin uygulandığı bir yerde, hakikatleri araştıran bir komisyonu olmayan, hakikatler açığa çıkmadan özgürlükten bahsedilebilir mi? O zaman bizler ana dilde eğitim için, o zaman biz de anayasada tüm kimliklerin tüm inançların kendisini özgürce ifade edebildiği sivil ve demokratik bir anayasa için, hakikatler komisyonunun kurulması için tüm toplu mezarların açılması, kemiklerin ailelerine teslim edilmesi için, demokratik özerk Kürdistan, demokratik Türkiye için mücadelemizi sürdüreceğiz. Haziran ayında yapılacak seçimde AKP’yi sandığa gömersek, tüm engellere rağmen milletvekili sayısını 2 katına çıkarırsak, bu ülkenin geleceği için Kürt sorununun çözümü için, demokrasi ve sivil bir anayasa için çok önemli bir adım olacaktır."

BDP Bitlis Milletvekili M. Nezir Karabaş, Bitlis Valisi Nurettin Yılmaz’ı da eleştirdi. Karabaş, politikaya atılmak isteyen bürokrat, müdür, valilerin istifa edip, AK Parti’den aday adayı olduklarını belirterek, "Siz siyaset yapmak istiyorsanız, yüreğiniz yetiyorsa, neden istifa etmediniz? Siz orada AKP’nin şakşakçılığını yapamazsınız. Siz orada Bitlis halkına AKP’nin bir militanı gibi davranamazsınız. Onun için biz şunu söylüyoruz. Biz seçim gününe kadar tüm demokratik haklarımızı alanlarda, mitinglerimizi halkımızla her alanda buluşmayı gerçekleştireceğiz. Sayın Vali, emniyet müdürü diğer yetkililer provokasyon yapmak istemiyorsanız bundan sonra halkımızla buluştuğumuz alanlarda, sakın müdahale etmeyin diyoruz. Bitlis’te demokratik bir siyaseti sürdürmek istiyoruz" diye konuştu.

Konuşmaların ardından Milletvekili Karabaş, BDP İl Başkanı Orhan Bezirganoğlu ile partililer birlikte nevruz ateşini yaktı. Nevruza katılanlar Kürtçe şarkılar eşliğinde halaylar çekti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!