Atık derilerden sanat eseri çıktı

Güncelleme Tarihi:

Atık derilerden sanat eseri çıktı
OluÅŸturulma Tarihi: Mart 16, 2011 17:38

Atık derileri değerlendirdi, hem çevre korundu hem de iş kolu doğdu. Atık deriler bir sanat eserine dönüşerek zararlıyken yararlı hale geldi.

Haberin Devamı

PROGRAMI BURADAN Ä°ZLEYEBÄ°LÄ°RSÄ°NÄ°Z / WEB TV

Sabancı Vakfı desteÄŸiyle hayata geçen "Fark Yaratanlar" programının 10 Mart'taki konuÄŸu Bolu'nun Gerede ilçesinde, çevre kirliliÄŸini önlemek ve istihdam saÄŸlamak için atık derileri el sanatlarında kullanan Zeliha Serin oldu.      Â

Serin, Bolu'nun Gerede ilçesindeki deri fabrikalarından çıkan atık derilerin, çevre kirliliği yaratmadan değerlendirilmesini sağlayan bir el sanatları öğretmeni… Serin, atık derilerin alternatif projelerle ekonomiye kazandırılabileceği fikrinden hareketle, deri el sanatları kursları açarak, hem bu atıklardan kaynaklanan çevre kirliliğinin önüne geçti, hem de hediyelik eşya imalatıyla yöreye yeni bir iş kolu kazandırdı.

Zeliha Serin, 2001 yılında, eşinin görevi nedeniyle Bolu Gerede'ye yerleşmesinden önce çeşitli kurumlarda geleneksel el sanatları öğretmeni olarak çalıştı. Türkiye'deki deri üretiminin neredeyse yarısını karşılayan Gerede'deki 120 kadar fabrikadan çıkan atık derilerin ekonomiye kazandırılabileceğini düşünen Serin, proje önerisini Gerede Kaymakamı ile paylaştı. Atıkların değerlendirilmesi konusunda harekete geçirilen kadınların ve gençlerin, Halk Eğitim Merkezleri'nde açılan el sanatları kursları yoluyla bölge ekonomisine katkıda bulunması sağlandı.

Proje kapsamında üretilen deri el sanatları örnekleri arasında tablo, çanta, kemer, cüzdan, anahtarlık, takı, mask gibi hediyelik eşyalar ve halılar yer alıyor. Bugüne kadar atık deri el sanatları kurslarını tamamlamış olan 170 kişiden 30'u kendi imalathanelerinde üretimlerini sürdürüyor. Eğitim alan iki kursiyer ise devam eden projede eğitmen olarak çalışıyor.

SABANCI VAKFI TÃœRKÄ°YE'NÄ°N FARK YARATANLAR'INI ARIYOR

Sabancı Vakfı, Ekim 2009'da hayata geçirdiği Fark Yaratanlar televizyon programı için Türkiye'nin yeni fark yaratan hikayelerini arıyor. Yaptıklarıyla toplumda fark yaratan kişilerin paylaşıldığı ve eski soruna yeni çözüm getiren, yaratıcı ve yaygınlaştırılabilir çalışmaların altının çizildiği Fark Yaratanlar programı, yeni bölümleriyle de iyi örneklerin çoğalmasını teşvik edecek.

"Fark Yaratanlar" programına konu olacak isimler, Türkiye'nin dört bir yanından gelen başvurular arasından seçiliyor. Seçilen Fark Yaratanlar, her Perşembe günü saat 20:50'de CNN Türk ekranlarından izleyicilerle buluşuyor Toplumda Fark Yaratan çalışmalar yapan isimler başvurularını www.farkyaratanlar.org internet sitesi üzerinden yapabiliyorlar.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!