Sarhoşluk cezası kesen polislere inceleme

Güncelleme Tarihi:

Sarhoşluk cezası kesen polislere inceleme
Oluşturulma Tarihi: Mart 03, 2011 16:37

ANTALYA’da bira içen 2 arkadaşa Kabahatlar Kanunu’na göre polisin ’Sarhoşluk’ maddesinden ceza kesmesiyle ilgili valilik tarafından idari, savcılık tarafından da adli inceleme başlatıldı.

Antalya’da Kabahatler Kanunu’na dayanılarak Kaleiçi’nde bira içen Zafer Ülker ve Mahir Güven’e ’Sarhoşluk’ cezası olarak polis ekipleri tarafından 75’er lira kesilmesinin yankıları sürüyor. Antalya Valisi Ahmet Altıparmak ve Cumhuriyet Başsavcısı Osman Vuraloğlu, yaptıkları açıklamalarla konuyla ilgili inceleme başlatıldığını duyurdu.

VALİLİKTEN İHBAR İDDİASI

Vali Altıparmak imzalı açıklamada, kamuoyuna "2 yudum biraya ceza" başlığıyla yansıyan haberlerin valilik tarafından inceletildiği belirtilerek şu ifadelere yer verildi:

"İlimiz Muratpaşa İlçesi Yat Limanı amfitiyatroda, bazı kişilerin içki içerek çevreyi rahatsız ettikleri yolunda İlçe Emniyet Müdürlüğü’ne yapılan bir ihbar üzerine, olay yerine intikal eden emniyet görevlileri marifetiyle yapılan tespit sonucunda, olayın sorumluları hakkında Kabahatler Kanunu’nun 35’nci maddesi uyarınca idari para cezası işleminin yapılmasından ibaret olduğu anlaşılmıştır. Ancak, konunun gerek ulusal gerekse yerel basın ve yayın organlarında yer alma şekli dikkate alınarak, kamuoyunda yanlış bir kanaat oluşmasını önlemek amacıyla, işlemi yapan emniyet görevlileri hakkında Valiliğimizce gerekli inceleme başlatılmıştır."

BAŞSAVCILIK: YETKİ AŞIMI VAR MI BAKIYORUZ?

Antalya Cumhuriyet Başsavcısı Osman Vuraloğlu da haberleri takip ettiklerini belirterek, konuyu cezası kesen polislerle ilgili yetki aşımı olup olmadığı yönünden incelemeye aldıklarını açıkladı. Vuraloğlu, konuyla ilgili şu açıklamayı yaptı:

"Kabahatler Kanunu’na göre, sarhoş olduğu tespiti yapılan kişinin çevreye rahatsızlık vermesi, bu yönde rahatsızlığı belirten şikayet ve ihbar ile kabahatin tespitinin yapılması lazım. Ceza uygulamasıyla ilgili Kabahatler Kanunu’na göre usullerin oluşup, oluşmadığına, ceza uygulaması yapan polislerin de yetki aşımı yapıp yapmadıklarını bakacağız. Ceza kararlarında polisin yetki aşımı olup olmadığına yönelik detaylı inceleme başlattık."

İKİ YUDUM BİRAYA ’SARHOŞLUK’ CEZASI

Geçen Cumartesi akşamı iki arkadaş olan iç mimar 32 yaşındaki Zafer Ülker ve ziraat mühendisi 36 yaşındaki Mahir Güven, Kaleiçi Yat Limanı’ndaki amfitiyatroda aldıkları biralardan ikişer yudum almış, denetime gelen polisin alkolmetre ile yaptığı ölçümde Ülker 0.22 promil, Güven ise 0.34 promil alkollü çıkmış, polis ekipleri Kabahatlar Kanunu’nun 35’inci maddesine dayanarak iki arkadaşa 75’er lira ’Sarhoşluk’ cezası kesmişti. Konunun medyada gündeme gelmesi üzerine İl Emniyet Müdürlüğü cezayı savunmuş ve son iki ayda 1236 kişiye bu yasanın uygulandığını açıklamıştı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!